Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3492

Bolza kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím 5471 Tiszakürt, Rózsa F. u. 4-6.
GPS koordináta N 46.887093,E 20.120503
Régió Észak-Alföld
Megye Jász-Nagykun-Szolnok

Internet

http://msotk.uw.hu/

e-mail

msotk@hotmail.hu

Telefon

+36 (56) 568-112

Megjegyzés

Szoc.otthon
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2011-12-15 - Látogatás dátuma: 2013-05-20 - Utolsó módosítás: 2013-05-26Az anyag összeállításában társszerzőm volt: Nagy Zsolt Imre

Első írásos említésekor a garamszentbenedeki apátság 1075-ös alapítólevelében szerepel villa Kurth néven.
A középkor folyamán végig királyi birtok volt, Külső-Szolnok vármegye részeként.
A 15. században a Vezsenyi család, illetve Kinizsi Pál birtokolták a falut.

Birtokosai a török idők után: 1705-1741 Steössel Kristóf, 1741-1777 Steössel László, 1777-1815 Steössel II. Kristőf, 1815-1825 Steössel Mária és Steössel Terézia, 1825-1852 gr. Tige Lajos, 1852-1879 gr. Bolza Péter ( felesége gr. Tige Mária), 1879- 1943 gr. Bolza József.

A Tiszakürti Arborétum alapja a Tisza egykori árterén díszlő tölgy-kőris-szil erdőtársulás, amely a folyó magasabb, az árvizek által ritkábban elöntött térszínének jellegzetes, őshonos növénytársulása volt. A XIX. század közepén, a ma „Öregkertnek” nevezett, 17 ha-os terület gróf Bolza Péter és felesége, Tige Mária tulajdonába került. Az ártéri erdőbe egy gondozott parkot álmodtak meg a tulajdonosok. A terület lecsapolását követően Tompa Mihály kezdte el a park létrehozását az eredeti növényzetből történő nagyobb tisztások kialakításával. Ezután következett a külhoni növényfajok, úgymint platánok, hársak, amerikai tölgyek, fenyőfélék betelepítése.
Gróf Bolza Péter 1879-ben, idősebb fiának, Bolza Józsefnek adta át a szépen gyarapodó növénygyűjtemény gondozását. József változatlan lendülettel fejlesztette az akkoriban elsősorban a család pihenésére, kikapcsolódására szolgáló parkot.

A kúria története - Forrás: http://epiteszforum.hu/tiszakurt-egy-a-sok-rejtett-epiteszeti-ertekeink-kozul
A Bolza-kastély mára már átalakított formában látható, amelyben szociális otthon működik. A kastély egykori parkjából hozták létre az eredetileg 17 hektáron elterülő arborétumot, amely a folyamatos bővítéseknek köszönhetően nem kevesebb, mint 60 hektár lett és több száz növényfajtának ad otthont. Maga az arborétum létrehozása és későbbi bővítésének folyamata önmagában izgalmas történettel szolgál.

A Bolza-kastély elődje egy klasszicista stílusú kastély volt, amelyet később romantikus stílusban átépítettek és bővítettek. Tige Lajos császári és királyi kamarás 1860-as halála után Tige Mária grófnéra szállt a kastély, aki 1865-ban határozta el a bővítést és az új angol park létrehozását. Mária grófné időközben férjül ment gróf Bolza Péter császári és királyi hadnagyhoz. A kastély átalakítását Bolza Péter maga tervezte meg, aki mérnöki végzettséggel rendelkezett. Mária grófné a református egyháztól vásárolt további erdős-mocsaras területeket, amely a park létesítéséhez volt szükséges. A magas vételárral szerzett birtokon kívül a helyiek kialkudták, hogy a grófné vállalja el a templom egyszeri kimeszelését és a templom kerítésének elkészítését is, amely a későbbiekben meg is történt.

A park növényeinek telepítésében az erdélyi származású Tompa Mihály főkertész segédkezett. Az alapjaiban kialakított terület lehetőséget adott külhoni fajok telepítésére is, amelybe platánokat, hársakat, amerikai tölgyeket és fenyőfajokat ültettek el, de helyet kaptak az ország és Európa más vidékeiről származó növények is, mint például a nehézszagú boróka, a luc,- fekete-, erdei-, és jegenyefenyők. Bolza Pétertől fia, vagyis József örökölte a birtokot. A házasságból öt fiú látta meg a napvilágot, viszont csak kettő örökölhetett. József örökölte az anyai részt, vagyis a tiszakürti birtokot, míg Pál a szarvasi birtoktestet. Bolza Pál lett később a szarvasi arborétum megalapítója is, ahol a család szintén rendelkezett kastéllyal, amely a mai napig áll.

József gróf 1941-ig itt élt és gondoztatta a birtokot, amelyet a helyiek megszokásból egészen 1944 októberéig, az oroszok bejöveteléig ápoltak. Az oroszok tábort vertek a kastélyban és itt rendezték be főhadiszállásukat. A kastély berendezésének nagy részét eltüzelték, valamint számos fát kivágtak a parkból is. Szerencsére az évszázados famatuzsálemeket nem tudták kivágni, hiszen nem volt hozzá megfelelő műszaki felkészültségük. A kastélyból kilakoltatott Bolza-lányokat a helyi parasztok és egykori cselédeik fogadták be hajlékaikba. Az épület 1946-ban állami tulajdonba került. Az állam kezelésébe került arborétumot 1975-ben még 10 hektárral bővítették, ugyanis ekkor már felmerült az a terv, hogy az arborétumot 60 hektárosra bővítik. Majd a terület további 12 hektáros bővítése nem kis feladatot jelentett, hiszen az apró földek 148 magánszemély kezében voltak, amelyek 1988-ra kerültek végérvényesen az arborétum területéhez. Az arborétum 1971-ben kapott megyei védettséget, majd 1997-ben a Tiszakürti Arborétum nevet kapta, majd 2001-ben Országos Természetvédelmi Területté nyilvánították.


Forrás: http://www.zounuk.hu/hu/wiki/bolza-kuria-tiszakurt (Forrás: Virág Zsolt: Magyar kastélylexikon 6-7. köt. Budapest, 2005.)
Gróf Tige Lajos és Steöszel Terézia, Kürt akkori földbirtokosának lánya 1825-ben kötöttek házasságot. Az 1830-as években emeltették a klasszicista stílusú vadászkastélyukat, amely a a mai kúria bal szárnyában van beépítve. A rezdencia melletti park kialakítását is Tige Lajos kezdte meg.

A kúriát szülei halála után Tige Mária örökölte, aki gróf Bolza Péter felesége volt. A grófnő építette meg a kúria új szárnyát és telekcserével angolparkká alakította a kúria és a templom közötti területet. A rezidencia kiszolgáló épületei is ekkor épültek a kúria előtti utcában: lóistálló, pincészet, borház, vincellérház, az intézői lakás és a cselédek otthonai. A kúria romantikus stílusban történő átépítése és kibővítése az 1860-as években történt.

1944-ben katonai parancsnokságot rendeztek be a kúriában. A berendezések javarésze ekkor semmisült meg. A háború után államosították az épületet. A művelődési házat, majd szövetkezeti irodákat alakítottak ki falai között. 1951-ben nevelőintézet számára alakították át. 1998-tól pedig a Mozgássérültek Otthona és Rehabilitációs Intézete működik a falai között.

Mozgássérültek Otthona Tiszakürt
Szőke Tisza INSZM Fogyatékosok Otthona Mozgássérültek Részlege
Forrás: http://msotk.uw.hu/
ntézményünk Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a 44-es számú főútvonal mellett elhelyezkedő Tiszakürtön, a festői arborétum mellett található. Az Otthon és az Arborétum között közvetlen átjárási lehetőség van.
Intézményünk 40 férőhelyes, a lakók elhelyezése 2-3-4 ágyas szobákban történik. Intézményünk napi 24 órás folyamatos felügyeletet biztosít a lakók számára. Dolgozóink feladata a lakók életkorának és egyészségi állapotának megfelelő személyre szabott fizikai, egészségügyi és mentális ellátásának biztosítása.

Feladatunk az önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képes személyek ápolása-gondozása, teljes körű ellátása. Munkatársaink a gondozásnál maximálisan figyelembe veszik a lakók egészségi állapotát, egyéniségüket és speciális szükségleteiket. Intézményünk rendszeres orvosi felügyelet és állandó nővéri ügyelet keretében biztosítja az ellátást igénybe vevők egészségi állapotának folyamatos ellenőrzését, az egészségügyi tanácsadást, a szűréseket, az orvos által elrendelt vizsgálatok elvégzését és gyógykezeléshez való hozzájutást. Térítésmentesen biztosítjuk lakóinknak a hajvágást és a borotválást, a ruházat és ágynemű mosását, kisebb javítását.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *