Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3387(Niczky – Szürnyegi Horváth) – Rupprecht kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9632 Sajtoskál, Rákóczi F. u. 1.
GPS koordináta N 47.404645,E 16.853493
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

e-mail:

pszichiatria.sajtoskal@pr.hu

Telefon:

+36 (94) 388 003

Megjegyzés:

Vas Megyei Pszichiátriai Betegek Otthona Sajtoskál. (skal@enternet.hu ?)

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2011-12-15 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2019-03-31A mai falut 1212-ben Kaal néven említik először. Nevéből következtethetően a honfoglalás után Kál horka szállásterülete lehetett. A 13. század elején már királyi birtok, 1212-ben említik István nevű papját is. 1234-ben már állt Szent Péter tiszteletére szentelt temploma. Ekkor a települést kiveszik a soproni várispánság uralma alól. 1359-ben ismét említik templomát. 1372-ben a Ják nembeli Niczky család birtoka. 1421-ben Luxemburgi Zsigmondtól évi két országos és heti egy vásár tartására vonatkozó jogot kapott. A falu különösen sajtvásárairől volt híres, erről kapta a nevét is. A 15. században a Niczkyek, a Lábatlani, a Patyi, az Unyani és a Farkas családok voltak a nagyobb birtokosai. Gyakran volt Sopron vármegye gyűléseinek színhelye.
A Niczky család 1846-ig volt birtokos a községben, akkor Niczky Sándor itteni birtokait a soproni Rupprecht Jánosnak adta el. Az új birtokos hamarosan cukorgyárat alapított a községben, melynek nyersnyagát a környező birtokain termelte meg.

Rupprecht Lajos lett Sajtoskál birtokosa Rupprecht János Sajtoskál nagybirtokosa után. Az ő nevéhez fűződik a Rupprecht kúria átépítése 1863-ban.
A tornácos, árkádos, földszintes házból emeletes kastély lett, toronnyal, kiugrásokkal, és némi gótikus emlékezéssel. Romantikus kiképzéseivel korának érdekes, jellegzetes emléke ma is.

Az átépítés előtti idők tanúságtevője a kocsi aláhajtó. Ma az zárt és benne alakították ki a magasföldszintre közlekedő lépcsőzetet, ami eredetileg az épületben volt, az úgynevezett fogadótérben – a vendégfogadóban.

A kastély történetéhez hozzátartozik az a történelmi tény is, hogy IV. Károly magyar király és felesége Zita királyné 1921. október 21-én, utolsó magyarországi tartózkodásuk első
éjszakáját itt, e kastély egyik szobájában töltötték. A „ királyi szoba” mellett ezt a tényt emléktábla őrzi a falon.

Utolsó királyunknak tisztelegtünk a 2001. évi falunapon is, amikor az intézet területén felavattuk azt a kopjafát, amely a királyi pár utolsó magyarországi éjszakájának emlékét őrzi.


Vas Megyei Pszichiátriai Betegek Otthona
A Rupprecht kastélyban 1950-ben szociális otthon létesült. 1958-ban „elmés” szociális otthonná alakították. 1968-ban új gazdasági épülettel szaporodott az otthon épületegyüttese, és a következő évben fejeződött be a teljes felújítás. Jelenleg a megyei önkormányzat fenntartásában pszichiátriai betegeket foglalkoztató, gondozó szociális otthon 150 férőhellyel.

Az intézmény típusa: pszichiátriai betegek ápolását és gondozását végző bentlakásos intézmény, pszichiátriai betegek rehabilitációs célú lakóotthonával, értelmi fogyatékosokat és mozgásfogyatékosokat ellátó részleggel.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *