Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3657(Boros) – (Zichy) – Pázmándy – Vida – Sebő – Zanathy – Várady ka

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 9952 Gasztony, Fő utca 39.
GPS koordináta N 46.965245,E 16.446306
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

http://www.gasztony.hu/pages/telepules_al.aspx?id=1521466

e-mail:

Telefon:

!36 94/538-008

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2010-03-21 - Utolsó módosítás: 2011-10-03Szentgotthárd és Körmend között szinte pontosan középen terül el Gasztony: ott, ahol a Rába s fölötte (vagyis tőle északra) a Lám (Lahm) patak nagyjából nyugat-kelet irányban folyik. (A patakot - önkéntes magyarosítással Lány pataknak is mondja népünk.)
Gasztony nevét legtermészetesebben a Gaszton keresztnévből származtathatjuk. A névnek a 12. század elején különös népszerűséget adhatott az a nevezetes Gaston nevű francia nemes, aki a Szent Antal ispotályos testvérek társulatát alapította 1095-ben

A század elején készült képek tanúsítják, hogy akkor a Pázmándy kastéllyal s a vele szemben álló templommal és iskolával kezdődött - vagy ha úgy vesszük - végződött a falu. Ezek vonalától az állomás felé nem volt más, csak a temető.

A település temploma Széll Kálmán magyar miniszterelnök keresztelésének helye, mivel itt építettek templomot, Piller Dezső tanító feljegyzései alapján Hertelendy Lászlóné adományai alapján. A miniszterelnök lakhely szerint Rátóton született. Mig kötödései a Rátót mellett közvetlenül fekvő Gasztonyhoz és a Hertelendy családhoz, valamint közös nevezetes pártfogójához Deák Ferenchez (magyar miniszterelnök 1867). Deák Ferenc nagyanyja Hertelendy Anna, és szülei halála után gyámja Hertelendy György, aki felneveli. Igy rendszeresen látogatja a Fő u. 69. szám alatti Hertelendy kúriát,( Lebontották: Gasztony monográfiája Dr Kuntár Lajos).

A kastély története (forrás: Kastélylexikon 5.kötet - Vas megye, szerző dr. Virág Zsolt, kiadó: Fo-Rom Invest , Budapest, 2004)
a mai kastély alsó földszinti része eredetileg a rákosi Boros család egyik gazdasági épülete volt. Az épületnek a 19.század első feléig állítólag több ismeretlen tulajdonosa is volt., nem tudni, hogy klasszicista stílusú emeletes kastéllyá történő átépítése kinek a nevéhez fűződik. A rezidencia a 19.század közepén már gróf Zichy (I) Hermann tulajdonát képezte. Igen valószínű, hogy a gróf nevéhez fűződik a kastély romantikus stíluselemekkel való díszítése.

A Pázmándy familia három Dénes nevű tag játszotta a legkiemelkedőbb szerepet az ország történetében, a familia kölmlődi kúriájában született (I) Dénes, aki Komárom vármegye első alispánja volt.

Pázmándy (II) Dénes, Komárom vármegye másod- majd első alispáni posztkát töltötte be, végül országgyűlési követ lett, az egyik legkiválóbb szónokként tartották számon.
Pázmándy (III) Dénes állandó jelleggel Gasztonyon lakott, már ide költözése előtt, 1878-tól a körmendi választókerület országgyűlési képviselője volt 1896-ig.

Pázmándy (III) Dénes halála után a Vida család tulajdonába került a kastély. A Vida család nemesi címét (I) Lajos budapesti ügyvéd kapta 1886-ban. Vida (II) Lajos 1904-ben maghalt, a kastély ezt követően a Zanathy család tulajdonába került, a család 1602-ben kapott nemesi rangot Rudolf királytól. A család a II. világháborúig volt tulajdonos.

Az államosítást követően a község kapta meg a kastélyt, a földszinten szükséglakásokat és postahivatalt, az emeleten könyvtárat és kulturtermet helyeztek el. Az épület állapota az 1980-as évek elejére teljesen leromlott, ezér a községi tanács felújította a kastélyt. A felújítás 1987-re befejeződött, ekkor a kurturterem és a posta mellett a községházát is itt helyezték el.-

Jelenleg a kastélyban a polgármesteri hivatal, a könyvtár és a művelődési ház működik a falai között.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *