Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2481

Széchényi - Mirbach-Kosmanos kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím 9743 Söpte, Petőfi Sándor u. 62.
GPS koordináta N 47.284530,E 16.653323
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2011-12-15 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2015-08-29Forrás: dr. Virág Zsolt "Magyar Kastélylexikon" 5.kötet - Vas megye 240.oldal, 2004 Fo-Rom Invest, Budapest.

A 19.sz. végén Söpte határának nagyobb részét a galánthai herceg Esterházy család tulajdona volt, kisebb része a sárvár-felsővidéki gróf Cséchényi család volt, az utobbi bírtokrészt a Nagycenki Cukorgyár bérelte a Széchényi családtól.

A kúria építése a 19.sz. első felére tehető, nem tudni, hogy melyik család építette, valószínűleg gazdatiszti lakásként szolgált.

A Széchényi család bírtokát az I.világháború után gróf Mirbach-Kosmanos Emil vásárolta meg. A Mirbach család 1786-ban kapott cseh lovagi címet.
Magyarországon a grófi ág Söptén, a bárói ág pedig Sombereken szerzett bírtokot és kúriát.

Dr. Mirbach-Kosmanos Emil haláláig (1945) lakta az épületet, a bevonuló szovjet csapatok megölték, és beköltöztek az épületbe, melyet a kiasjátítás után is csak nagyon nehezen hagytal el.

1982-ben orvosi rendelő működött az épület egy részében, a másik épületszárny lakás célt szolgált, napjainkban is lakás célját szolgálja.

2015.01.29-én az alábbi levél érkezett amely fehívta a kúriára a figyelmem:
Bogár Katalin vagyok, Barsbaracskáról, Szlovákiából írok Önnek. Az Ön weboldalán találtam utalást a Söptei Mirbach-Kosmanos kúriára,ezen kívül sehol máshol, ezért fordulok Önhöz egy kérdéssel. Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e információja arról, hogy fennmaradt-e valami a Söptei Mirbach kúriából. Létezik-e még az épület?
Úgy tudom, hogy az utolsó tulajdonosa Kosmanosi Mirbach Emil gróf volt, akit a kastély udvarán lőttek le az orosz katonák 1945-ben, és Szombathelyen a Szent-Krivin templomban lévő családi sírhelyen van eltemetve. Mirbach Emil grófnak, illetve a gróf feleségének / kelecsényi és hrabói Kelecsényi Iréne / falunkban, Barsbaracskán is volt kastélya. A kastély ma is áll, bár a belső berendezéséből semmi nem maradt meg, de az épületet a falu nemrég felújította és most kultúrházként szolgál. Kollégám és én most azon dolgozunk, hogy e két családról minél több információt, képet, összegyüjtsünk, am íg még lehet. Tavasszal egy kisebb múzeumot, emlékszobát rendezünk be falunkban a falunk múltjáról, valamint a Kelecsényi és Mirbach családról.

Válaszát előre is köszönöm.Usmiaty

üdvözlettel
Bogár Katalin, Barsbaracska
Barakcha - Barsbaracska Polgári Társulás

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *