Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3260

Nákó - Bertha - Széchényi - Erdődy - Schönfeldt - Széchenyi - Apponyi kas

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9721 Gencsapáti - Gyöngyösapáti, Hunyadi u. 405.
GPS koordináta N 47.299664,E 16.589098
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet

e-mail

gencsiotthon@freemail.hu

Telefon

+36 (94) 500-650

Megjegyzés

Vas Megyei Önkormányzat - Gyermekotthon (Ernuszt Kelemen), volt, most üres és életveszélyes.
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-07-05 - Utolsó módosítás: 2013-07-07Gencsapáti ma gyakorlatilag már Szombathely része. Gencsapáti, Gyöngyösapáti és Nagygencs egyesüléséből keletkezett, nevét 1288-tól említik a korabeli oklevelek.

A római korban a település Savaria (a mai Szombathely) "elővárosa" lehetett, erre utalnak az előkerült épület- és vízvezeték-maradványok.

Nagygencset először egy 1288-ban kelt oklevél említi "Villa Gench" néven.
A faluban a Genchieknek voltak birtokaik melyen 1372-ben megosztoztak. A község - amely a kőszegi uradalom része volt - a középkorban többször cserélt gazdát. Birtokosai között megtalálható a Garai, a Jurisich, a Nádasdy, a Széchi és az Eszterházy család.

A hajdani Gyöngyösapátit 1328-ban említi egy jelentés, melyet a vasvári káptalan készített Károly Róbert részére. E jelentés szerint a Vas vármegyei Apaty birtok egy bizonyos Rempe fia Salamon fia Mihály birtokában volt.
Kör alakú nyilvános kápolnáját 1815-ben lebontották, helyére kőkeresztet állítottak fel. Új temploma 1903-ban készült el
A falu nevezetesebb birtokosai a Nádasdy, a Chemetey, a Batthyány és a Széchenyi család. A 12 szobás várkastélyt a Chemetey család építtette a XVI. század második felében. A kastélyt a Széchenyi család az 1820-as években építtette át klasszicista stílusban.

A gyakori birtokcserék után a kastély Apponyi Albert birtokába került. Halála után 1935-től tiszti üdülő, majd lengyel menekültek szállása a háború végéig. 1945-től 1948-ig volt deportáltaknak nyújtott otthont, majd ismét katonai kezelésbe került. 1956 óta gyermekotthonként működik.

47 év után végleg elhagyhatták a kastélyépületet a gencsapáti gyermekotthon lakói. Az új otthonban 60 állami gondozott gyermek lakhat korszerű, családias körülmények között. (2003-ban?).

A községben az Apponyi-kastélyban 1957 júliusa óta működött nevelőotthon, majd gyermekotthon. 2004. szeptemberében az intézény új, a törvényi előírásoknak megfelelő lakásotthonokba költözött át. Jelenleg 2 telephelyen működik: Gencsapáti-Felsőn és Gencsapáti-Alsón.
Az intézmény esetkezelő, gondozási, nevelési, rekreációs, egészségügyi és étkeztetési szolgáltatásokat nyújt a 0-24 éves korosztály számára és kialakítja a napi élet gyakorlatát.

2005. január 3. - http://www.nol.hu/archivum/archiv-346819
A Vas Megyei Közgyűlés a legutóbbi ülésén nem hagyta jóvá a gencsapáti gyermekotthonra vonatkozó csereszerződést. Így a gencsapáti kastély kiváltására felépített új gyermekotthon kivitelezője egyelőre nem juthat hozzá a kastély tulajdonjogához.

2013.07.05 - saját látogatás
A kastély megközelíthetetlen, kutyákkal őrzött terület, a kutyák hiába ugattak, nem került elő senki. Két bejáratot találtam, az egyiket valószínűsítem használják, de zárva volt, a másikat a főút felöl parkon keresztűl, a kapu előtti patakon átívelő hídon. A híd olyan rossz állapotban van, hogy rálépni is életveszélyes. Az épületet csak sejteni lehet a patak felöli hídnál, de látni nem. Egy arra járó horgász szerint üres, életveszélyes állapotban van, sorsa nem ismert.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *