Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3856Jankovich Bésán Kastély

Kategória Kastély , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 8435 Gic, Nagy Lajos út 12.
GPS koordináta N 47.432840,E 17.758426
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.gic.hu/

e-mail:

onkormanyzatgic@invitel.hu

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-08-12 - Látogatás dátuma: 2007-08-12 - Utolsó módosítás: 2015-03-09Az Önkormányzat Web lapja:
Szeretettel köszöntöm Önöket Gic község településén, mely a Veszprém-Győr-Pápa háromszög középpontjában, a Bakony hegység tövében található. Községünkbe érkezőket egy tiszta, rendezett település fogadja. Átutazóban szenteljen egy kis időt a település megtekintésére a Jankovich-Bésán kastély felújítási munkáira, legyen vendége a település rendezvényeinek (május utolsó vasárnapi búcsú, augusztus 20-a falunap.)

Gic község Veszprém megye északi részén, a Bakony egyik völgyében terül el, érinti a Pápa-Kisbér vasútvonal, közúton is elérhető.
Gic nevét 1235-ben Guechy, majd 1299-ben Gych néven említik az oklevelek. Középkori személynévből ered. A Chehy és a Giczi családok nyerték el királyi adományként. Egy része a XVII. században a pannonhalmi főapátságé lett.
A török 1531-ben portáinak felét felperzselte. 1542-ben elnéptelenedett. 1785-ben népesült be újra néhány nemessel és házatlan zsellérrel, akik az urasági épületekben laktak.

Csehivel és Giccel együtt Hathalom is a Giczi család ősi birtoka volt. Hathalom 1360-ban keletkezett Hothalm néven. 1536-ban fordul elő utoljára a lakott helyek között. E három faluból létrejött Gic az 1848-as szabadságharcig puszta faluként szerepelt. Lakosságának 97% -a uradalmi alkalmazott volt 1910-ben. Nagy és középbirtokosa ekkor gróf Jankovich Bésán Endre, Jókai-Ihász Miklós, a bencés rend. Birtokaikat 1945-ben az egykori alkalmazottak és cselédek között felosztották.

Forrás: http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=11101
Felújítják a Bakony legszebb kastélyát, 2005. október 11.
Megkezdődött a Jankovich-kastély felújítása a Veszprém megyei Gic község határában. Az 1800-as évek elején épült egyemeletes, klasszicista stílusú kastély rekonstrukcióját 600-700 millió forintból végzik el.
A beruházó cég az ingatlanra 99 évre szóló tartós bérleti szerződést kötött a helyi önkormányzattal - mondta Frőlich Ferenc, a társaság ügyvezető igazgatója az MTI-nek.
Az igazgató elmondta, hogy a kastély közelében 32 Celsius fokos termálforrás van, így a leendő luxushotel forgalmát jórészt a gyógyidegenforgalomra, a rekreációra alapozzák, de a Bakonyban jelentős a vadász- és a lovasturizmus is. A közelben létrehoznak egy lovasházat is. A kastélyhoz hat hektáros park is tartozik, két tóval.
A beruházók szándéka szerint a bakonyi kastélyszállót jövőre, tavasz végén, nyár elején nyitják meg.

A látogatásunkon látottak a 2006 évi tervezett nyitást nem támasztják alá.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Blint Istvn: rlk annak,h vannak kpek a kastlypletrl! De igazn annak rlnk,ha a kastlyban egykor mkdtt Kisegt-Iskola pletrl is tltenk fel fel kpeket!!!!!!!!!! Ksznm!!!!!!!!!!

www.kastlyok.hu  * Start  *