Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2270

Ó-Vay kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Golop, Rákóczi u. 34.
GPS koordináta N 48.239380,E 21.194176
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2018-01-28 - Utolsó módosítás: 2018-02-01Az ATV-n menő Harai turizmus sorozat nemrégen játszott részében bemutatták Golop-ot, a Vay kastélyban lévő Ősi Címertár gyűjteményt, de az épület nem az általam látott Vay kastélyban volt, hanem a Ó-Vay kastélyban, amit felújítottak. Már jeleztem a gyűjtemény üzemeltetője felé, hogy szeretném frissíteni a bemutató oldalamat és képanyagot is. Öröm számomra, hogy egy pusztulási sorsra hagyott épületet (műemléket) megmentenek, kíváncsian várom a megismerést, hogy bemutathassam a változást.

2011.11.29 - új információ, megérkezett a válasz a Gyűjteményt üzemeltetőtől a megkeresésemre:
Az igaz, hogy a régi kastélyt felújították, de nem a Címergyűjtemény részére, a régi kastély magán tulajdonba került és az új tulajdonos végezte a feújítást, nem látogatható!
A Címergyűjtemény a régi helyén az új kastélyban maradt.
A Hazai Turizmus forgató csoportjának jobban tetszett a felújított régi kastély háttérként, és ezért úgy döntöttek, hogy ezt vágják be külsőként, szó se róla, valóban jobban néz ki.
Ez egy rossz tréfa volt, és ráadásúl félrevezették a nézőket is, most már értem miért nem mutatták a Címer gyűjteménynek helyt adó Új kastély külsőt.
Szomorú a hír, de hát ez van ezt kell szeretni! Még a helyi lakosok sem látták belülről a felújított régi kastélyt.

A falu szélén találhatjuk Golopy Gáspár, akkori Abaúj vármegyei alispán által építetett kastélyt, amely 1590 táján épült reneszánsz stílusban, Ó-Vay kastély néven ismert. A Golopy család kihalásával az Ibrányi, majd a Vay család kezére kerül a kastély. A Vay család egészen 1945-ig használja, ezt követően nem hasznosították, így a pusztulás sorsára jutott.1963-ban az épület leégett, de csak részleges helyreállítás történt a tűzvész után. A 80-as években helytelen hasznosítás következtében tovább romlott a kastély állaga.

A téglalap alaprajzú háromszintes kastély az 1590-es évek környékén épült, reneszánsz stílusban. Az épület központi tömbjéhez a végeken saroktoronyszerű bővítmény csatlakozik. A két saroképítmény alsó szintjein védelmi berendezéseket, lőréseket tártak fel. A védelmi funkciókra utal a legkorábbi kapubejárat elhelyezése és kiképzése is.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *