Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2628Heller-Újhelyi kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 9373 Pusztacsalád, Fő u. 53.
GPS koordináta N 47.486335,E 16.899633
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

http://www.pusztacsaladkastely.hu/index.php/kastely-toertenete

e-mail:

Telefon:

+36 30 857 0783 , +3

Megjegyzés:

Magántulajdonban, 2009-től kastélyszálló

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2011-12-16 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2016-03-19Forrás: http://www.pusztacsaladkastely.hu/index.php/kastely-toertenete

A krónikák szerint 1257-ben erősítette meg IV. Béla király a Család nevű birtok adományozását hősi erénye jutalmául Bertrand nagymartoni comesnek.

A Család név 3 falu, a mai Pusztacsalád, Csapod és Hövej együttes neve volt. A birtok a soproni határvidéken, a szolgagyőri várhoz tartozott Lövő, Nemeskér, Ság, Muzsaj és Czirák között feküdt. Az első település dombon volt, az árvizek nem öntötték el és a domb alatt elfolyó – családi, vagy más néven Berek patak – a mai nevén Kardos ér valamelyest biztonságot is nyújtott.
Mivel Bertrand fiú utód nélkül halt meg, birtokait leányai örökölték. Nagy Martoni Bertalan kisebbik lánya 1284-ben III. Oslhoz ment feleségül, aki a két Családot – a mai Pusztacsaládot és Csapodot kapta nászajándékul. A falu jelenlegi nevén 1461. március 8-án kelt oklevélben szerepel először.

1529-ben a török feldúlta Sopron megyét, aki nem tudta magát idejében bevetni az erdőségekbe, azt vagy elpusztították, vagy elhurcolták. A pusztacsaládiak a Nagyerdő rengetegében találtak menedéket. A Nagyerdő közepén kialakított irtásfalu lakói máskor is kihasználták az erdő közelségét. A gyenge minőségű szántóföld csak szűkös megélhetést biztosított. A környező erdőkben nagymértékű állattenyésztés bontakozott ki. Egész Sopron megye területéről adtak bérbe hizlalásra állatokat.
Nádasdy Tamás 1540-ben teremtette meg az első urasági majorokat. A földek művelését a béresek mellett a jobbágyok robotmunkával végezték. Az 1700-as évek elején Család már Festetics birtok. Festetics Pál saját költségén építtette a templomot, amit fia, Kristóf később fatoronnyal bővíttetett. 1858-ban Festetics Taszilótól vásárolta meg a Sághi uradalomhoz tartozó Pusztacsaládot gróf Széchenyi István és felesége Ödön fia számára. Mindössze 16 évig volt széchenyi tulajdonban a község. Ez elég volt ahhoz, hogy a családtagok felfigyeljenek erre az úgymond legeldugottabb, erővel körülvett településre.

Széchenyi Istvánnak 1860. április 8-án bekövetkezett halála után fiai elhatározták, hogy még a temetés évében Pusztacsalád főterén Szent Istvánnak, a honalapító nagy királynak emelnek szobrot édesapjuk emlékére. A szükséges pénzt a megye lakóinak adakozásából teremtették elő. A szobor elkészítője, Höller György soproni kőfaragó Szent István szobrán Széchenyi István arcvonásait örökítette meg. A szobrot a két nagy magyarnak, I. István királynak és Széchenyi Istvánnak emelte a soha el nem évülő hódolat és kegyelet.
Széchenyi Ödön birtokait Eidlitz Mórnak adta el, majd a Danassy család következett. A családtag Danassy Janka a templomot a falu közepére tervezte újjá építeni, de 1884-ben vasúti szerencsétlenség áldozata lett. Emlékét a tervezett templom helyén, a falu közepén álló krisztus kereszt őrzi, talapzatán a Szűzanya domborművével. Danassyak után Heller Richard lett a földbirtokos, aki az erdőt egészen Gizella majorig írtatta ki. A kitermelt fáért kapott pénzből építtette fel a kastélyt 1890-ben. A kastélyt birtokkal együtt 1893-ban a Hódmezővásárhelyről származó Újhelyi Lipót vette meg.
A XX. század nagy tragédiái az I. és II. világháború. A kastélyépülete állami kézbe került, és TSZ irodaként majd egy rövid ideig iskolaként is működött.

1990-ben az Állami Erdészet tulajdonába került akik vadászszállónak használták, sok vendéget kiszolgálva. Az erdészettől 1993-1995 környékén egy német állampolgár vásárolta meg aki MAJÓ Kastélyszálloda néven üzemeltette. Nem várt halálokok miatt a szállodát 2000-ben bezárták és eladásra kínálták.

A kastély 2009-ben ébredt újra csipkerózsika álmából. Jelenlegi tulajdonosai a kastélyt vendégházként üzemeltetik, ezzel lehetőséget teremtve iskolák, nagy családok, baráti társaságok számára is, hogy egy kastély birtokosaként tekinthessenek magukra az itt eltöltött időben.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *