Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Bakonybél, bencések, béke. Szent Mauríciusz Monostor.Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4971Gödöllői Királyi Kastély (Grassalkovich) - Királyi Kastély kastélymúzeu

Kategória Kastély , Múzeum , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

Cím 2100 Gödöllő, Ady Endre sétány 2.
GPS koordináta N 47.594356,E 19.347610
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

http://www.kiralyikastely.hu/

e-mail:

informacio@kiralyikastely.hu

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-11-08 - Látogatás dátuma: 2017-11-08 - Utolsó módosítás: 2018-12-30A Kastély vezetés nélkül is látogatható, de ebben az esetben csak a múzeum része. Vezetéssel a teljes Kastély megtekinthető, amihez hozzá tartozik a Barokk színház is. Sajnos nincs mindig lehetőség vezetéssel való megtekintésre, mivel rengeteg csoport érkezik, ilyenkor egyéni látogatót nem fogadnak be. A Barokk színház a normál vezetéstől függetlenül is megtekinthető, erre külön lehet jelentkezni, sőt leújabb hír, már önállóan, egyénileg is látogatható. A belépőjegyet bankkártyával is ki lehet fizetni. 
Fényképezni tilos, videó felvétel készíthető volt, de 2006 augusztusától már az sem. A látogató nem tehet mást mint tudomásul veszi a korlátozást. Utólag megtudtam az okot, a Kastély "kölcsön" gyűjteményt mutat be, így műemlékvédelmi és szerzői jogi problémákat elkerülendő vezették be a korlátozást. Az ajándék boltban kapható DVD (ára 990.-Ft, 2013.03.01), tartalma 5,5 perc, amely az épületet kivülről, a parkot, a Dísztermet, a Barokk színházat mutatja be, a kiállított anyagból semmit.

Az újjonnan felújított szárnyba került át az ajándék bolt, választéka sokrétű és színvonalas. Ugyanebbe a szárnyban egy kávézó is helyet kapott, ahol sütemények is kaphatók.

Még 2002-ben készítettem videó felvételt, erről mentettem el néhány képet, ez áll rendelkezésemre, hogy bemutassam a kastélyt. (a minőségért elnézést kérek, sajnos jobb nem áll rendelkezésemre, fényképezni pedig TILOS!)

www.tothgeza.hu


A kastélypark látogatása ingyenes!
www.kiralyikastely.hu/
A XVIII. századi magyar főúri kastélyok kertépítészetére a legerősebb hatást a bécsi közvetítésű francia barokk kertművészet gyakorolta, amely kissé megkésve élte fénykorát hazánkban. Így történt ez Gödöllőn is, ahol egy Felső- és egy Alsó kertet alakítottak ki az akkori kertművészetet hűen tükröző igényességgel. A kastély mögött elterülő rész a Felső kert, amely közel 28 hektár, és nagysága nagyjából megegyezik a XVIII. századival.

A kor divatja szerint különleges és ritka növényfajokat ültettek, mint például a most is látható páfrányfenyőt (Ginkgo biloba).
1817-ben készült el a főhomlokzat előtt a Rákos-patak vízéből duzzasztott két hattyús tó, a hercegnő "mulatópavilonjával" együtt.
(Ezt a két tavat később a királyi időszakban Erzsébet királyné óhajára feltöltötték, az egyiket az 1870-es, a másikat az 1890-es évek elején, mivel a patak már nem tudta kellő vízhozammal ellátni azokat.)
A herceg és hercegnő által kialakított gyönyörű kastélypark adta alapját a királyi időszak mesés pihenőhelyének.

Az 1980-as évekre már tarthatatlanná váló helyzet miatt állami költségvetésből elkezdődött a kastély épületének helyreállítása, és 1994-től fokozatosan a kastélyparkot is rendbe hozzák. A Grassalkovich - kastély együtteshez tartozó Elő- és Felső kertet természetvédelmi területté nyilvánították. A műemléki rekonstrukció mind az épületre, mind pedig a kastélyhoz tartozó Felső kertre kiterjed, s a tervek szerint néhány év múlva talán be is fejeződik.

Forrás: www.mult-kor.hu/
Május elsejétől látogatható a Gödöllői Királyi Kastély kertjének romantikus stílusban felújított központi része - közölte a kastély igazgatója. Az 5 hektárnyi kertrész korhű megszépítése 300 millió forintba került, a fennmaradó 21 hektáros terület átépítéséhez közel 700 millió forintra van szükség.

Ez az a forma, amit olyannyira kedvelt Erzsébet királyné, akinek gödöllői tartózkodása idején az ágyásokba kedvenc virágait, árvácskát és ibolyát ültettek. A fennmaradt források szerint a kastélykertbe temették el a királyné Gödöllőn elpusztult két kutyáját, Platót és Shadow-t. Az állatok tetemének helyét jelölő kőlapok is visszakerülnek a kertbe - emelte ki érdekességként a szóvivő. Hozzátette: a kert revitalizációja során 98 darab, német faiskolából hozatott, előnevelt, hússzínű vadgesztenyével cserélték ki a fasor régi, fehér virágú példányait.
A további facsoportokat 76 új csemetével bővítették. A 31 fafajta között egyebek mellett juhar, kőris, fenyő, tölgy, selyemakác, törökmogyoró, csüngő eperfa és japán akác is található.
Forrás: http://www.foek.hu/zsibongo/termve/tt/godollo.htm
A kastély körül a 19. században kezdték kialakítani az angolpark stílusú kertet, a kor szokásainak megfelelően kerti tóval, mesterséges dombbal, kis kerti lakkal. A több mint háromszáz hektáros, hatalmas park nagy részében meghagyták az eredeti erdőt – amelyet elsősorban kocsányos tölgy, valamint gyertyán és mezei juhar alkotott – és csak egyes helyeken alakítottak ki benne sétautakat, kisebb tisztásokat, ligetes részeket. A park tájképi értékét a ligetes területeken – különösen a kastély környékén – egzótákkal: tiszafával, virginiai borókával, mamutfenyővel, japán akáccal stb. emelték, de a kor divatjának megfelelően vadgesztenye, platán, erdei és fekete fenyő, valamint többféle kőris is gazdagította a parkot. A díszcserjékkel együtt több mint ötven értékes egzóta szépítette a területet.
A park legtávolabbi részét (a mai Erzsébetpark területét) gyertyánosok, gyertyános-tölgyesek, és fekete fenyvesek alkották, kislevelű hársfasorral szegélyezett széles sétautakkal, padokkal, műsziklákkal, szobrokkal (máig látható például Erzsébet királyné szobra).
A kiegyezés után a terület a koronához került – ebben az időben gyakran megfordult itt Erzsébet királyné. A parkot később sajnos feldarabolták, mert a HÉV és a Budapestre vezető út nyomvonalát csak így lehetett megoldani. A II. világháború után pedig egyes részein gyár és géptelep jött létre, majd lakótelep szakított ki belőle újabb részeket. A parkot nem gondozták, elgazosodott, felverte a gyom. A legnagyobb kárt azonban a szovjet katonaság laktanyájaként szenvedte el, amikor a park és a kastély szörnyű állapotba került.

Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/
A kastélyt övező zöldterület annak idején három részből állt: a főhomlokzattal szemben volt az úgynevezett alsópark, a díszudvar mögött terült el a felsőpark, amely nagyjából megegyezik a mai kastélyparkkal és a HÉV vonal túloldalán lévő (most Erzsébet-park) területet nevezték a herceg mulatókertjének. A korábbi franciakertet Grassalkovics III. Antalné Esterházy Leopoldina (1776-1864) alakíttatta át angolparkká.

A kastélyparkban van egy királydombi pavilon, amelyet 1751-ben Mária Terézia idelátogatásakor Grassalkovich Antal emeltetett. Ez tulajdonképpen egy fényképalbum. Magyarország királyai mellett a honfoglaló vezérek képeit is kitették. A császári csapatok a számukra vesztes isaszegi csata után a katonák dühükben össze-vissza szabdalták a pavilon képeit, köztük a saját uralkodóik képeit is. 2004 novemberére felújították a hatszög alakú pavilont a rekonstruált képekkel.

Forrás:
Sisi is ráismerne – megújul a gödöllői kastély kertje (2010-04-24 16:28 - Kulcsár László )

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *