Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2958

Veliki Tabor (Nagy Tábor) várkastély

Kategória Várkastély

Kép album megtekintése

Cím 49216 Desinić
GPS koordináta N 46.154820,E 15.650885
Régió Zagorje
Megye

Internet

http://www.velikitabor.com/

e-mail

dvt@mhz.hr

Telefon

+385 (0)49 374-970

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-01-15 - Látogatás dátuma: 2012-01-14 - Utolsó módosítás: 2016-03-04A várkastély 2008-ban megkezdett átfogó restaurálást követően újra megnyílt, amelyben múzeum kapott helyet. A látogatók az újonnan megnyílt várkastélyban élvezhetik az építészet szépségét.

Több gyűjtemény kapott helyet a vármúzeumban, a felújítás során feltárt régészeti anyagok, középkori fegyverek és a páncélok, bútorok-berendezések, pince.

Veliki Tabor várkastély, amely a horvát Zagorje szimbóluma, hosszú felújítási időszak után a Rekonstrukció első üteme befejezésre került és 2011.november 13-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Amellett, hogy a megújult a várkastély, az ötszögletű kastélyban új kiállítás is nyílt: Veliki Tabor erőd a felfedezés és az idő fényében - nemes város Vrbovec. A kiállítási anyagot színesíti a teljes rekonstrukció során, az elmúlt három évben végzett régészeti feltárások anyaga is.

Veliki Tabor (Nagy Tábor) egy erődített középkori főúri várkastély, amely a Hrvatsko Zagorje régió Desinić-tól északnyugati irányban, nem messze a településtől található.
A Veliki Tabor, a Rátkay grófok faerődítménye a XV. századból való. A várkastély, Gótikus-reneszánsz épület, melyet átjár Veronika Desinička szomorú történetének legendája, akit befalaztak a kastélyba.

Veliki Tabor az egyik legjobb állapotban fennmaradt késő középkori és reneszánsz erődített várkastély Horvátországban, amely egy csupasz domb tetején áll, így már messziről kitűnően látható.
A 15. században Mátyás Király idejében királyi birtok volt. A régi okiratok Kistábort előbb említik Nagytábornál (Veliki Tabor). A tulajdonosa 1497-ben Corvin János volt. Röviddel a halála után Brandenburgi György tulajdonába került, aki 1524-ben eladta Rátkay László grófnak, a Rátkay család építette és birtokolta a várkastélyt 1793-ig.

A 16. századi átalakítással ötszögletű alapra épített fő épülettömbjét fal veszi körül, benne négy, félkör alakú toronnyal, és a 17. században további szobával bővítik az északi falon, így tették otthonosabbá a meglehetősen rideg termeket. A várkastély központi udvarra kétszintes, oszlopos folyosók teszik látványossá.

A várkastély díszítői közül kiemelkedik egy híres horvát festő Oton Iveković, akinek nevéhez fűződnek a várkastély és a festői vidéki környezetben lévő ecsetes munkák.

Nyitva tartás: április - szeptember, naponta 9-18 óra, téli naponta 9-15 óra, (Karácsonykor zárva).
Belépő díj: felnőtt 20 KN, kedvezményes 10 KN.
Veliki Tabor kastély újból megnyitották a látogatóknak!Két érdekes hivatkozás:
http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/tarsadalomtudomanyok/tortenelem/magyar-digitalis-varlexikon/2/kistabor-tortenet/kistabor-a-varkastely-eszaki-homlokzata

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/tarsadalomtudomanyok/tortenelem/magyar-digitalis-varlexikon/2/varasd-varmegye/nagytabor-tortenet

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
szablya adrienne: Nagy rmmel fedezterm fel a vr ltogathatsgt. Sajnos hrom vvel ezeltt -amikor Budapestrl ide utaztunk, szomoruan vettk tudomsul, hogy zrva, felujits alatt. Tudomsunk szerint Corvin Jnos birtoka s lakhelye volt Mtys idejben, dse errl a vr trtnetben nem lehet olvasni. Pedig a kzeli, lepoglavai kolostor templomban temettk el. Mirt nem lehet errl olvasni ? Krdeznm, hogy van-e idegenvezets magyar nyelven, vagy vinni kell idegenvezett? Tavasszal ok- vetlen felkeressk legalbb tvenen. dvzlettel.

www.kastlyok.hu  * Start  *