Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5335Szegedy (Idősek Otthona) Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 9746 Acsád, Semmelweis tér 1.
GPS koordináta N 47.322934,E 16.734452
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

e-mail:

postmaster@idoskoruak-intezet-acsad.t-online.hu

Telefon:

94/555-020

Megjegyzés:

Időskorúak Szociális Intézete üzemel a kastélyépületben, így látogathatósága korlátozot

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-03-09 - Utolsó módosítás: 2008-03-10A Szegedy család kastélya 18. századi eredetű, de 1824-ben klasszicista stílusban átalakították. Dísztermében empire stílusú faliképek láthatók. Az elmúlt évben csodálatosan felújított műemlék kastélyban a Vas Megyei Önkormányzat Időskorúak Szociális Otthona üzemel.
A kastély intézőlakjában született Rákosi Jenő író, az MTA éevelező tagja, aki a Szegedy család gazdatisztje volt. Rákosi Jenő alapította és szerkesztette a Reform, a Budapesti Hírlap, az Esti Újság és a Divatújság című lapokat, avalmint Ő volt a Népszínház első igazgatója is ha éven keresztűl. A gazdatiszti épületen épületen Rákosi emléktáblát helyeztek el.

Az Intézetben parkjában található Magyarország legidősebb páfrányfenyője, 1808-ban telepítették. A park 3 hektár területű, a platánok életkora 200 évre tehető. A mamutfenyőt 1870 körül ültették, melyet Grácból hoztak, ugyanekkor számos telepítést végeztek. Található még a parkban szomorúbükk, kislevelű hárs, feketediófa. Valamikor a kastély parkjához tartozó acsádi platánsor is, melyet 1840-ben Szegedy Ferenc ültetett.

Az épület a II. világháború alatt a német és magyar honvédség, majd a Vörös Hadsereg száláshelye volt, 1947-ig. Utána a tulajdonos férje, Dr. Pethő Ernő - aki a német ellenállási mozgalomban vett rész - érdemei miatt visszakapta. A kastély 1950-ben került állami tulajdonban, jelenleg Szociális Otthon.

Saját tapasztalat
Az Intézmény jellegének megfelelően korlátozottan látogatható. A portán lehet érdeklődni. Az épület kívülről megtekinthető, a park látogatható. A kastély dísztermét is meg lehet nézni, érdemes, különösen szépen került helyreállításra, dízsités megtartásával, a falfestések teljes körű rekonstruciójával.
Előzetes egyeztetéssel részletesebb bemutatás is lehetséges, ehhez az Intézmény igazgatójával szükséges egyeztetni.

Az épület felújítása jól sikerült, kívül-belül felújítás teljes körű volt. A kastély épület mellett, nem kirívó formájú kisegítő épület (szobák) került felépítésre, amely a főépülethez egy zárt folyósóval került összekötésre. Az Intézményben idős korúak ellátásáról gondoskodnak, minőségi szinvonalon. Mindenhol, rend és tisztaságot tapasztaltunk. A park szépen ápolt, tisztaság van itt is. A parkban értékes fakülönlegességek találhatók (ritkaságok), a fák tájékozató táblákkal vannak ellátva.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *