Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5691Szegedy (Idősek Otthona) Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 9746 Acsád, Semmelweis tér 1.
GPS koordináta N 47.322934,E 16.734452
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

e-mail:

postmaster@idoskoruak-intezet-acsad.t-online.hu

Telefon:

94/555-020

Megjegyzés:

Időskorúak Szociális Intézete üzemel a kastélyépületben, így látogathatósága korlátozot

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-03-09 - Utolsó módosítás: 2008-03-10A Szegedy család kastélya 18. századi eredetű, de 1824-ben klasszicista stílusban átalakították. Dísztermében empire stílusú faliképek láthatók. Az elmúlt évben csodálatosan felújított műemlék kastélyban a Vas Megyei Önkormányzat Időskorúak Szociális Otthona üzemel.
A kastély intézőlakjában született Rákosi Jenő író, az MTA éevelező tagja, aki a Szegedy család gazdatisztje volt. Rákosi Jenő alapította és szerkesztette a Reform, a Budapesti Hírlap, az Esti Újság és a Divatújság című lapokat, avalmint Ő volt a Népszínház első igazgatója is ha éven keresztűl. A gazdatiszti épületen épületen Rákosi emléktáblát helyeztek el.

Az Intézetben parkjában található Magyarország legidősebb páfrányfenyője, 1808-ban telepítették. A park 3 hektár területű, a platánok életkora 200 évre tehető. A mamutfenyőt 1870 körül ültették, melyet Grácból hoztak, ugyanekkor számos telepítést végeztek. Található még a parkban szomorúbükk, kislevelű hárs, feketediófa. Valamikor a kastély parkjához tartozó acsádi platánsor is, melyet 1840-ben Szegedy Ferenc ültetett.

Az épület a II. világháború alatt a német és magyar honvédség, majd a Vörös Hadsereg száláshelye volt, 1947-ig. Utána a tulajdonos férje, Dr. Pethő Ernő - aki a német ellenállási mozgalomban vett rész - érdemei miatt visszakapta. A kastély 1950-ben került állami tulajdonban, jelenleg Szociális Otthon.

Saját tapasztalat
Az Intézmény jellegének megfelelően korlátozottan látogatható. A portán lehet érdeklődni. Az épület kívülről megtekinthető, a park látogatható. A kastély dísztermét is meg lehet nézni, érdemes, különösen szépen került helyreállításra, dízsités megtartásával, a falfestések teljes körű rekonstruciójával.
Előzetes egyeztetéssel részletesebb bemutatás is lehetséges, ehhez az Intézmény igazgatójával szükséges egyeztetni.

Az épület felújítása jól sikerült, kívül-belül felújítás teljes körű volt. A kastély épület mellett, nem kirívó formájú kisegítő épület (szobák) került felépítésre, amely a főépülethez egy zárt folyósóval került összekötésre. Az Intézményben idős korúak ellátásáról gondoskodnak, minőségi szinvonalon. Mindenhol, rend és tisztaságot tapasztaltunk. A park szépen ápolt, tisztaság van itt is. A parkban értékes fakülönlegességek találhatók (ritkaságok), a fák tájékozató táblákkal vannak ellátva.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *