Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2480Baja város nevezetességei, Bajai Halászlé

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Baja, Petőfi sziget, Március 1. sétány 10.
GPS koordináta N 46.177728,E 18.942949
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

http://www.baja.hu/

e-mail:

sobrihalaszcsarda@sobrihalaszcsarda.hu

Telefon:

+36 79/420-656

Megjegyzés:

Címadatok és a GPS: 46.177728,18.942949 - Sobri Halászcsárda

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-08-12 - Látogatás dátuma: 2012-08-12 - Utolsó módosítás: 2018-03-16Már korábban is szerettünk voln eljutni Bajára, ez most sikerült, igazából nem sokat vesztettünk volna, ha nem mentünk volna le.

A cél a "Bajai Halászlé" megízlelése volt, és ha már oda utaztnk (198 - 198 km), akkor megismernénk magát a várost is.

Bizony mindkét cél eredménye csalódás volt, a halászlé nem volt nagy szám, persze lehet, hogy hibás volt a csárda választásunk, de hát így sikerült. A város sem nyerte el különösebben a tetszésünket, A Petőfi szigetet jártuk körbe, egy szóval jellemezve, rendezettlen terület, egy része gazzal benőtt fás terület, más része olyan mintha már nem használnák. A városházát is magában foglaló főtéren az épületek rendezettek, nagy parkolóval (ingyenes), a Patőfi szigetet körülfogó Sugovica partján. Kissé távolabb a Déry kert, amely szépen gondozott virágokkal teli és a Páduai Szent Antal Ferences Kolostortemplom megismerése volt, bár a templomot belül csak rácson keresztül, teljes sötéstségben láttuk, már ami a sötétben látható volt, ez a képek minőségén is látható, csak a jó gép tulajdonságainak köszönhető, hogy látható valami belőle.

A Türr István múzeumba nem jutottunk be, oka a Múzeum lapján olvasható: "A teremőri létszám megszűnése miatt 2012. május 1-től bizonytalan ideig kiállításaink az alábbi nyitvatartásban látogathatók: 10-15 óra", így meg sem kerestük a múzeumot, mivel az ebéd jócskán elhúzodott.


Forrás: http://baja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=159&Itemid=292
Szentháromság tér
A velencei Szent Márk térhez hasonlítják Baja egyedülálló főterét. A turisták egyik legmaradandóbb emlékképe ez a négylevelű lóhere alakban kövezett tér, melynek nyugati oldala gyönyörű kilátást nyújt a Sugovica folyóra és a szemközti szigetre. A tér városképi jelentőségű műemlék épületeiben szálloda, üzletek és a turisták információs irodája működik.

Városháza
A Sugovicára néző reneszánsz olasz stílusú Szentháromság téren áll a mai Városháza, a hajdani barokk Grassalkovich-palota. A múlt század végén, 1862-ben a város megváltotta magát a földesúri függéstől, az épület a városé lett. A millennium évében, 1896-ban építették át historizáló, neoreneszánsz stílusban – ennek emlékét őrzi az aulában elhelyezett tábla.

Páduai Szent Antal Ferences Kolostortemplom
A Városháza mögött áll a ferencesek (barátok) temploma, mely 1728-1756. között barokk stílusban épült, s 1780-ban átalakították. Mai arculatát 1928-29-ben kapta. A templom számos értékes berendezése és felszerelése közül kiemelkedő jelentőségű a barokk kori szószék, a sekrestye, és az 1761-ből származó keményfából faragott, körbejárható rokokó öltözőszekrény. Baján a legrégebbi ismert barokk alkotás a templom külső, déli falfülkéjében Máter Dolorosa 1740-ben készült szoboralakja. Jobb oldali magas tornyát tűztoronyként, majd kilátóként használták.

Déri-kert
A bajai származású, szülővárosába dúsgazdagon hazatérő selyemgyáros, műgyűjtő nevét viseli ez a szép sétakert. A Déri Frigyes által megálmodott, és adakozásából 1914-ben létrehozott kertben áll az I. világháború hőseinek 23 méter magas emlékműve. Ugyancsak itt állították fel 1956-ban az első magyarországi, forradalmi emlékművet.

Petőfi-sziget
A legismertebb magyar költőről kapta nevét, amelyet a Sugovica folyón átívelő híd köt össze közvetlenül a belvárossal. A folyópart mellett kiépített sétányon, gyönyörű környezetben járhatjuk végig a szigetet. Vendéglők, sportuszoda, teniszpályák, ifjúsági tábor várja itt a turistákat. A szigetet körülölelő Sugovica folyó a horgászat és a vízi sportok kedvelői számára ideális, homokos partját pedig a strandolók kedvelik.

Türr István Emlékmű
Az 1825-ben született Türr István 16 éves korától az osztrák megszállás alatt lévő Lombardiában szolgált, és - a magyar szabadságharc hatására - az olasz forradalom mellé állt. Magyar légiót szervezett, később Garibaldi oldalán harcolt. A kiegyezés után hazatérve az ország kulturális és gazdasági felemelkedéséért fáradozott. Nevéhez fűződik a Sugovicát a Ferenc-csatornával összekötő átvágás, ő indította el a Korinthoszi- és Panama csatornák építését.

Nem állom meg, hogy néhász mondatot ne írjak le a "Sobri Halászcsárda" kalandunkból, néhány tapasztalat:
Feleségem limonádét kért, ezt a fogalmat nem ismerik, így ásvány víz lett helyette.
Előételként haltepertőt kértünk, főételként a Bajai Halászlé volt, desszertként Túroscsusza Sobri módra, minderre 1 + 1/2 órát várakoztunk, így 2 óra tartamban sikerült elfogyasztanunk.
A haltepertő néhány falatból állt, telis-tele szálkával.
A Bajai Halászlé, rövidem jellemezve, ez egy paprikás (talán tejes) lé volt, hal íze?, a mellé kapott két szelet hal (harcsa és ponty), természetesen (?) eredetiben szálkával, ízek nélkül. Kenyér hozzá ?, meg sem kérdezték, hogy kérünk-e, egyébként ha kértünk volna akkor 1 szelet 40 Ft., ja maga a halászlé 2.590 Ft, 1/2 liter.
Ja még valami, a haltepertőn nem tudtuk megállapítani, milyen halból készült, de telis-tele apró szálkákkal, az íze un.pocsolya ízű (tavi?), miután megreklamáltunk, a számlában nem szerepelt.
Úgy döntöttünk, ide nem megyünk vissza, maradunk a Szegedi Halászlé - Kiskörössy Csárda" halászléje mellett, ettől jobbat még nem ettünk, pedig már jó néhány helyen megfordultunk.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *