Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2867Gaas (Pinkakertes) - Maria Weinberg (Mária a Szőlőhegyen)

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 7521 Gaas - Pinkakertes, Weinberg 1.
GPS koordináta N 47.070823,E 16.454236
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Burgenland

Internet:

http://www.bucsujaras.hu/pinkakertes/index.htm

e-mail:

Telefon:

+43(0)3323-2234

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2012-08-26 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2012-08-26Ma reggel az MTVA-1 egyházi műsorában egy templomra figyeltem fel, amely Burgenlandban, közel a határhoz fekszik. Évente Körmendről búcsújárárást tartanak, a Körmendiek és Gaas (Pinkakertes) jó szomszédi kapcsolatokat létesített. Rákerestem az Interneten és a következőket talltam, felvettem a felkeresendő helyek közé!

Forrás: http://www.bucsujaras.hu/pinkakertes/index.htm
Gaas - Nagyboldogasszony búcsújáró helye
     A Pinka völgyében, az ún. Weinstrasse - Bor út mentén fekvő, mintegy 400 lakosú község írásos emlékekben 1221-ben jelenik meg „Villa que Kertes vocatur" megjelöléssel. 
    Közel van a magyar határhoz, de átkelőhely nincs. A katolikus plébánia- és búcsújárótemplom (Mária a Szőlőhegyen elnevezést is kapott) a falutól 1,5 kilométerre délre, a Kulmer-erdő magaslatán, egy temető közepén áll. Dél-Burgenland legszebb és legjelentősebb Mária-szentélye, illetve búcsújáróhelye. 
    A búcsújárás Mária mennybevitelének napján, augusztus 15-én van. (Ilyenkor magyar nyelvű misét is tartanak - a szerk.) 
    A templom azon a helyen áll, ahol a XII. század közepén épült Kertes-vára emelkedett, amely 1221-től 1396-ig szerepelt okiratokban, a XIII. században a Németújvári grófok birtokához tartozott. 
    Az egyhajós gótikus templom 1475-1524 között épült, valószínűleg az egykori vár román kori kápolnájának felhasználásával. A gótikus sekrestyében látható kronogram az 1155-ös évet rejti, amely a román kori kápolna alapítási éve lehet.
    A hagymasisakkal fedett torony alsó szintje középkori eredetű, a felső szint és a toronybejárat késő barokk. 
    A hajót kétlépcsős támpillérek erősítik, a közöttük lévő gótikus ablakok rácsozata barokk kori. A lépcsőzetes pillérekkel megtámasztott szentély ablakainak kőrácsa gótikus, a vasrácsok barokk koriak, 1741-ből.

A templom berendezése nagyrészt 1777-1820 között készült. A korinthoszi oszlopos főoltár fülkéjében látható a templom legértékesebb kincse, az 1460-1470 körül faragott, késő gótikus kegyszobor, a Holdsarlós Madonna. Az oltár szobrai Szent István, Szent László magyar királyokat, Szent Joachimot és Annát ábrázolják. A mellékoltárok 1793-ban készültek. A templom közepén, a szentély előtt álló oszlopos Madonna 165-ből származik. (Burgenland területén ez az egyetlen olyan szobor, amely eredeti rendeltetési helyén áll.)
     Figyelemre méltó gótikus emlék a toronyaljban a keresztelőmedence és a XV szá- zadi feszület.     A templomtól délre egy földalatti sírbolt (csontház) érdemel figyelmet, amely felett egy késő gótikus eredetű, barokk stílusban továbbépített kis kápolna áll. (Forrás: Németh Adél: Burgenland. Panoráma, Budapest, 2003, 218-219.old.)

Pinkakertes templomának helyét is csodás események után választották meg. Az építőanyag, amit a falusiak egy bizonyos helyre összehordtak, mindig eltűnt, s azon a helyen találták meg, ahol a mai templom áll, kint a szőlőhegyen. Az emberek ezt Mária útmutatásának fogták fel arra vonatkozóan hol álljon a templom. A legenda egy másik változata szerint a templomot angyalok építették.
*
     Pinkakertes lakóinak egyre inkább terhes lett a szőlőhegyi Mária tisztelete. A faluban is építettek egy templomot, s attól kezdve a kegyhelyet ritkán keresték fel. Egy nap - a legenda szerint - mennydörgésszerű robaj hallatszott a szőlőhegy felől. Sokan elindultak a hegy felé, keresvén az okát. A templomajtó nyitva volt, s látták, hogy Mária elhagyja kőoszlopát, s elindul velük szembe. Kérdésükre, hogy miért megy el, azt válaszolta, hogy olyan embereket keres, akiktől több tiszteletet kap. E naptól kezdve a pinkakertesiek a vasár- és ünnepnapi miséket ismét a szőlőhegyen tartják.()

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *