Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1806Mecsek Szíve - Püspökszentlászlói Látogató Központ

Kategória Szabadidő , Látogatóközpont , Utazás

Kép album megtekintése

Cím 7694 Püspökszentlászló
GPS koordináta N 46.190616,E 18.366734
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://www.mecsekszive.hu

e-mail:

mecsekszive@gmail.com

Telefon:

+36 30 / 856 5321

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-10-08 - Látogatás dátuma: 2017-10-21 - Utolsó módosítás: 2017-11-03Megújult arborétum és modern oktatóépület várja a Mecseki kirándulókat.

Forrás: http://puspokszentlaszloikastely.hu/
Kedves Látogató!
Püspökszentlászló kivételes hely a Mecsekben. Gyönyörű környezettel körülvett arborétuma ma is kedvelt kirándulóhely, míg kastélya és temploma meghatározó későbarokk műemlék, s az itt álló egyházi épületek a történelem hűséges szemtanúiként várják az ideérkezőket.
A falu tanúja volt Esterházy Pál pécsi püspök kezdeményezésének, a kápolna és nyári rezidencia felépülésének, a Zichy Gyula püspök döntésére zajló felújításnak, az itt élt szerzetesek áldozatos munkájának, Mindszenty József bíboros gondterhelt sétáinak fogsága idején. Csendes tanúja ma is a zarándokok érkezésének, a táborok örömének, a lelki elcsendesedésre vágyók imáinak.
De nemcsak a múlt és a jelen, hanem a jövő reményét is hordozza, hiszen a környék sajátosan gazdag élővilága a természet szépségét dicséri. Arra hív, hogy Istentől kapott hivatásunk szerint együtt munkálkodjunk a teremtett világ védelméért, közös örökségünk megóvásáért.
Nagy örömünkre szolgál, hogy a nemrégiben lezajlott nagyszabású felújítás segítségével lehetőség nyílik az egyházi tulajdonban álló épületek, valamint a természeti környezet méltó és megújulást hozó bemutatására, hirdetve ezzel az evangélium örömhírét, a Teremtő Isten jóságát. Reménnyel és hálával kívánom, hogy az itt eltöltött idő ajándékul szolgáljon a lelki megújulásra, az Istennel való találkozás mély megélésére!

Dr. Udvardy György
pécsi megyéspüspök"

*** A püspöki nyári rezidencia ****
A klasszicizáló későbarokk stílusban, eddig ismeretlen építőmester által épített nyári rezidencia valószínűleg más célra készült 1797-ben. Ugyanis Esterházy püspök korábban pálos szerzetes volt.

Az 1786-ban II. József által feloszlatott szerzetesrendek, így a Pécs melletti Jakab-hegyen megtelepült pálosok is hajlék nélkül maradtak. Valószínű, hogy a püspök az otthon nélküli, egykori rendtársainak szánta a nyaralónak álcázott kastélyt. Alátámasztja ezt a feltevést több egykori szövegemlék és a püspöki lak beosztása, ugyanis emeleti traktusában, kastélyhoz szokatlanul kis méretű, cellaszerű szobákat alakítottak ki. Azonban, eddig ismeretlen okból, a pálosok nem foglalták el az épületet. Viszont nyári kastélyként sem használták, s mintegy száz évig üresen állt. 1898-ban azonban Hetyey Sámuel püspök (1897-1903) felújíttatta, és mintegy hat holdnyi területen arborétumot is létesített a kastély körül. Neki köszönhető a templom felújítása és a szemközti domboldalon 1903-ban felállított Szent László-szobor is, Csukás Zoltán pécsi bádogosmester rézmunkája.

Gróf Zichy Gyula püspök (1905-1926) 1906-ban újból felújíttatta a kastélyt, s ekkor építették egybe egy nyakrésszel a mellette álló templommal. Az arborétum mellett vadaskertet is létesítettek, szebbé téve ezzel a rezidencia környezetét. Zichy püspök 1910-ben a kastély déli főbejáratánál, klasszicista stílusú timpanonban a kastélyért legtöbbet tevő három püspök pirogránitból készült címereit is elhelyeztette: középütt az alapító gróf Esterházy Pál László jelvénye, balról Hetyey Sámuel, jobbról pedig gróf Zichy Gyula címere látható.

A püspöki kastélyt 1898-ben Hettyey Sámuel püspök renováltatta, és ekkor hozta létre a mintegy 6 holdas arborétumot.

MINDSZENTY EMLÉKSZOBA
Az itt lakók életét 1955-ben zavarta meg egy nagyobb incidens, amikor július 12-én az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) huszonnégy órán belüli távozásra szólította fel őket. A csomagjaikat nyolc teherautó vitte utánuk Verőcére. A sietség indoka az volt, hogy július 17-én itt helyezték el titokban a koncepciós perben elítélt Mindszenty József esztergomi érseket, prímást, bíborost.

A kastélyt „megfelelően” felkészítették a házi őrizetben lévő főpap fogadására: magas deszkakerítést emeltek köréje, hogy a helyiek ne láthassák, kit őriznek ott. Az emeleten jelöltek ki két szobát Mindszenty számára, a földszinti helyiségeket pedig elfoglalták az őrzésére Pécsről kirendelt ÁVH-sok. Október 10-én a szintén koholt vádak alapján elítélt Grősz József kalocsai érseket is Püspökszentlászlóra szállították házi őrizetbe. Mivel azonban az épület állaga ekkor már meglehetősen leromlott volt, nem egészen egy hónap múlva, november 2-án Felsőpeténybe, az államosított Almásy-kastélyba költöztették át mindkettőjüket, ott Mindszenty 1956. október 31-ig, a forradalom idején történt kiszabadulásáig tartózkodott.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *