Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1746

Zsinagóga - Szabadka

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Szabadka (Subotica), Trg. Sinagoga
GPS koordináta N 46.101494,E 19.661292
Régió Vajdaság
Megye

Internet

http://www.zsinagoga.com/

e-mail

info@zsinagoga.com

Telefon

+381-24533797

Megjegyzés

Látogató központ vezetője. Negyela László Márk
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-10-23 - Látogatás dátuma: 2012-10-22 - Utolsó módosítás: 2015-02-10Forrás: http://www.zsinagoga.com/ismerteto.html

1902 szeptemberében, a zsidó nagyünnepek alkalmával szentelték fel, és ekkor vehette birtokába a szabadkai zsidóság az új, nagy zsinagógáját. Építészei Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti műépítészek voltak, akik az épületet a a magyar szecesszió stílusában álmodták meg. Az üvegablakok Róth Miksa budapesti műhelyében készültek. A századforduló Szabadkáján 3400 izraelita élt, a zsinagóga átadásakor hitközségi elnökük a neves író, dr. Milkó Izidor volt.

A zsinagóga földszinti része okker-barna színekből indul ki, ami Júdea földjét szimbolizálja, azután felfelé haladva áthajlik a rózsaszínbe, majd a magasban világoskékbe árnyalódik, míg a kupola magasságában már a mélykék dominál. Közben stilizált virág- és növényelemeket látunk. Így kötődik össze a földi élet a mennybolttal. A kupola monumentális szépségét, formagazdagságát a napkorong zárja. Ebbe az egységbe olvadtak bele a sötétzöld színű padok.
Az épület nemcsak külsejében, de szerkezetileg is különleges: a laza talaj nem bírta volna a hatalmas kupolát, így azt a földbe süllyesztett betonoszlopok tartják. A beton használata a XX. századi megújult technológia egyik első esete. A kor új építészeti megoldásának számít a vas használata, amely a központi kupolát tartja és a gipsz díszítmény mögé van elhelyezve. A nagy ívű és meredek szögű kupola Rabitz-szerkezetű - tulajdonképpen hálóra rávitt gipszvakolat. Önsúlya sokkal könnyebb mint a téglaberakású kupoláké, ezért is lehet ilyen nagy a kupola központi íve. A négyszögletes alaprajzú épület 776 négyzetméteres alapterületű. Európában csak a budapesti Dohány utcai zsinagóga nagyobb: 967 négyzetméter.

A második világháború idején a 6000 főt számláló zsidóság többsége az auschwitzi haláltáborba került, ahonnan kevesen tértek vissza. A holokauszt után a zsinagóga elhagyatottan állt. A túlélők csak néhány szertartást tartottak, de az épület állapota gyors ütemben romlott. 1970-ben a központi kupola elfordult és oldalra billent. A kár olyan mértékű volt, hogy kétségessé vált az egész épület fennmaradása. Az újjáépítés elkerülhetetlen lett.
A 80-as évek második felében egy avantgárd színház költözött be az épületbe, amely megszentségtelenítette a zsinagógát. 1989-ben az UNESCO szakbizottsága azt javasolta, hogy az építményt nyilvánítsák a világ kulturális hagyatékának részévé. 1990-ben Szerbia Köztársaság is a kiemelt jelentőségű műemlékek közé sorolta. A szabadkai zsinagóga ma a világ tíz legveszélyeztetettebb zsinagógái közé tartozik.
Legutóbb a 2000-es évek elején tartottak benne szertartást.


2012.10.22 (hétfő) éltünk a Zsinagóga Látogatóközpont nyújtotta komplex szolgáltatással, ellátogattunk Szabadkára.
Elfogadtuk László ajánlatát, magyar nyelvű vezetéssel megnéztük a Zsinagógát, a Városházát és kaptunk egy "Paloták városnéző" sétát, mindez 3 órás program volt, négyen voltunk, így a minimális létszámhoz (5 személyre) kötött programonkénti 1.500 forintot, azaz összesen 4.500 forintot fizettünk.
Udvarias, kedves, hozzáértő vezetésben és élményekkel teli városnézésben volt részünk, ez úton is köszönjük Lászlónak és Dórának.


A szabadkai Zsinagógában működik egy Látogatóközpont, írtam egy információ kérő e-mailt, és az alábbi választ kaptam (info@zsinagoga.com):
Szombaton 10 és 14 óra között a zsinagóga nyitva van. Egyéb esetben az alsó cenzus 5 belépőjegy, vagyis 1 és 5 látogató között összesen 1500 forint. A belépőjegyek 1oo dinár vagy 3oo forint per fő. Ugyanilyen árakkal dolgozik a múzeum (szabadkai szecessziós kiállítás van), városháza vezetéssel:díszlépcsőház, nagyterem és ha jó idő van a városháza tornyában levő kilátót is tudom ajánlani. Van vezető, aki a kívánságuk szerint vagy belvárosi paloták sétát vagy Kosztolányi és Csáth szabadkai emlékei sétát tud vezetni. A sétának is 5 belépőjegy az alsó cenzusa, a múzeum, városháza, kilátóban nincs min fő, azzal, hogy a kilátó minden nap 12 órakor van.  Szabadkán lehet forintot váltani a pénzváltóban (jobb az árfolyam, mint ha otthon vált forintot euróra, majd azt szerb dínárra). A múzeum és a városháza csak dinárban fizethető, a zsinagóga és séta forintban és dinárban is.
Mindenhol biztosítani tudjuk a magyar nyelvű vezetést.

Amennyiben szállás vagy étkezés érdekli, abban is tudunk segíteni.
Tisztelettel, Negyela László Márk

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *