Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2068

Bánffy kastély - Bonchida (Erdély)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Bonchida
GPS koordináta N 46.910406,E 23.811384
Régió Erdély
Megye Kolozs

Internet

http://www.transylvaniatrust.ro/index.php/hu//

e-mail

office@transylvaniatrust.ro

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2012-11-17 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2012-11-17A Bánffy-kastély Romániában, Erdélyben, Kolozs megyében, a Mezőség nyugati felében, Bonchidán található. Erdély egyik legnagyobb, az évszázadokon keresztül legépebben megőrzött főúri kastélya. Gyakran hivatkoznak rá mint „Erdély Versailles-a”.

Bonchida 600 éven át a Bánffy család birtokában volt. A kastélyt Bánffy Dénes  kezdte el építeni 1650-ben, a dobokai vár köveiből. Fia, Bánffy György,  Erdély gubernátora az 1690-es években folytatta az építkezést . A négy sarokbástyás épület ekkor még nem készült el teljesen, ennek tulajdonítható, hogy az építési és helyreállítási munkálatokat a 18. század elején folytatták. A  kastélyt reneszánsz  stílusban bővítették, majd 1748-1750 között megszületett a  barokk  kastély.

A régi épület keleti szárnyához patkó alakú épületrészt toldottak, ami istállókat és melléképületeket tartalmazott, a tetején pedig helyt adott a Johannes Nachtigall faragta barokk szobor- és urnagalériának, amely 36 mitológiai tárgyú szobot foglalt magába. Erre a periódusra  tehető  a kastály a fénykora. Ma csak képzeletünkben idézhetjük fel az egykori fényűzést, ehhez Bíró József leírása nyújt segítséget:  “A szebbnél szebb bútorokkal berendezett szobák között a Mária Terézia-szalon kék és sárga színeivel válik ki, meg az arcképcsarnokos billiárd-szoba és a kerek bástya könyvtárszobája..., a lépcsőházban álló páncélok és a legérdekesebb erdélyi különlegesség, a GBG betűkkel ellátott sakk-készlet".

Az államosítás után Bánffy Katalin, Bánffy Miklós lánya visszakapta a kastélyt, aki az 1950-es évektől Marokkóban, Tangerben él. A kastély helyreállítására 2001-ben nemzetközi program indult, melyben építész, mérnök, művészettörténész és tájépítész egyetemi hallgatók segítenek az Erdély Versailles-aként is emlegetett kastély felújításában. A Transylvania Trust Alapítvány 2007-ben 49 évre koncesszionálta a birtokot, és vezeti a kastély felújítási munkálatait.

A kastély helyreállítására 2001-ben nemzetközi program indult, amiben nem kis anyagi részt vállalt a magyar kormány is.
Bármilyen "halottnak" látszó műemlék feltámasztható, ha értő kezekre, tanulékony tanítványokra és professzionális szervezőkre bízzák a dolgot. 2001-től építész, mérnök, művészettörténész és tájépítész egyetemi hallgatók segítenek az Erdély Versailles-aként is emlegetett kastély felújításában.
Hegedűs Csilla programigazgató, a Transylvania Trust ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: 2005-ben pedig megnyitották az Épített örökség felújító Szakképző Központot, amelynek eddig nyolcszáz hallgatója volt tizenhárom országból, főleg Európából, de az Egyesült Államokból, Brazíliából, sőt, Ausztráliából is. Nyolc esztendővel ezelőtt még csak szakmunkásokat  ácsokat, kőműveseket és kőfaragókat - vontak be a képzésbe, 2001-től viszont megnyitották a kapukat az építész, a mérnök, a művészettörténész és a tájépítész egyetemi hallgatók előtt is.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *