Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4401

Ady - Boncza - Goga kastély (Erdély) - Goga, Ady, Néprajzi Múzeum

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Csucsa
GPS koordináta N 46.948900,E 22.813593
Régió Erdély
Megye Kolozs

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-11-17 - Látogatás dátuma: 2012-11-11 - Utolsó módosítás: 2015-08-06Bánffyhunyadtól 20 km-re északnyugatra a Sebes-Körös jobb partján fekszik.

1384-ben Chucha néven említik. 1848 novemberében ide szorultak ki a magyar csapatok Puchner Antal császári tábornok csapatai elől, majd Bem József innen indította 1848. december 18-án hadjáratát, amely végül Erdély felszabadításához vezetett. 1910-ben 2010, többségben román lakosa volt, jelentős magyar kisebbséggel. 1919-ben kemény harcok folytak itt az Erdélyt megszálló román erők és a Székely Hadosztály között.
A domboldalon álló kerti lak, az úgynevezett „fehér ház”, ahol az I. világháború idején Ady Endre is lakott (ma múzeumi emlék szoba). A vele azonos telken álló kastélyt a 20. század elején Boncza Miklós, Ady apósa építtette Csinszka édesanyjának a neves műépítésszel, Alpár Ignáccal — erre a sarokbástyás, földszintes építményre a mai kastély már nem is emlékeztet. Boncza Berta ugyanis az első világháború után, már Márffy Ödön festőművész feleségeként eladta a birtokot Octavian Goga író-politikusnak. Eddigre a csucsaiak széthordták a berendezést, aminek csak néhány darabját tudta visszaszerezni. Goga saját ízlése szerint neobizánci stílusban emeletesre építtette át.
A birtokon található még Goga mauzóleuma és emlékmúzeuma is.
A múzeum elsősorban Goga munkásságát és a román nemzeti mozgalomban végzett tevékenységét mutatja be, de emellett sok Adyra vonatkozó anyagot is. A birtok mellett ortodox kolostor működik.

A domb lábánál álló református templomot 1913-ban építették. A csucsai református gyülekezetnek ekkor már csak beszolgáló lelkésze volt (Barabás Árpád magyarókereki lelkipásztor), a református gyülekezet, amelynek a századfordulón még 400 híve volt, már csak 108 lelket számlált (a község ekkor 1500 lakosából). 1995-ben, amikor a felújított református templomot újraszentelték, a reformátusok már csak heten voltak.
Itt született 1894. június 7-én Boncza Berta (Csinszka), Ady Endre felesége.

Csucsa erdélyi múzeum, nyitvatartásis: 9:00-17:00.
Belépődíj: 5 Lej (350 Ft), fényképezés: 10 Lej (650 Ft)
Csucsán található a Boncza-kastély (Octavian Goga-kastély). Itt élt 1915?1917 között Ady Endre és Csinszka (Boncza Berta). Ady halála után az özvegy a költő barátjának, a híres román költőnek és politikusnak, Octavian Gogának adta el a kastélyt. Az újjáépített kastély ma Octavian Goga emlékmúzeumként működik. A múzeumban a Goga által gyűjtött értékes szőnyegeket és néprajzi, népművészeti tárgyakat tekinthetjük meg. A kertben levő mauzóleum őrzi Octavian Goga és felesége, Veturia Goga hamvait. Ugyancsak a kertben található egy XVI. századi román fatemplom, amelyet Octavian Goga telepíttete ide.

Érdekes élmény volt:
A múzeum megtekintése vezetéssel lehetséges, az idegenvezetőnk egy hölgy volt, velünk volt egy magyarul is tudó erdélyi család is, az idegenvezető csak román nyelven mondta a vezetés szövegét, hozzánk is csak románul beszélt, amikor elváltunk a családtól és a parkot körbejártuk, visszaérve a régi épülethez, az idegenvezetőnk magyarul (kissé törve) beszélt hozzánk és nagyon késszégesen, udvariasan megmutatta a kastélyon kívűli múzeumi részeket is (népviseleti, és ADY múzeumi szobát is).

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *