Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1298Lázár kastély - Gyergyőszárhegy (Erdély)

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Gyergyószárhegy
GPS koordináta N 46.748738,E 25.530681
Régiół Erdély
Megye Hargita

Internet:

http://www.harghita.ro/hun/2/24/24szarhegykastely.html

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2012-11-17 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2012-11-17Gyergyószárhegy Gyergyószentmiklóstól északra, a Gyergyói-medencében fekszik. A vidék egyik legrégebbi települése. Alapítását a XII-XIII. századra teszik. Nevének eredete a Szármány hegyéből származik, melynek ősi jelentése csupasz, kopár hegy.

A településen található XVI. században kiépült Lázár-kastély az erdélyi reneszánsz építészet legjelentősebb építménye. Itt nevelkedett Bethlen Gábor későbbi fejedelem, nagybátyja, Lázár András felügyelete alatt.
A kastélyt 1630 körül átalakították, az épületet bástyákkal ellátott várfalakkal és várárokkal övezték. Ekkor készült a homlokzat reneszánsz díszítése is. Boltíves előterében 1532-ből származó gót betűs felirat olvasható. 3 sarokbástyája szabályos négyszög alakú, a negyedik hétszögű. Déli falának közepén kiugró emeletes kapubástyán át juthatunk el a kastély udvarára. A bejárat két oldalát díszesen tagolt, pártázatos, fülkés díszítésű, reneszánsz ízlésű fal köti össze a sarokbástyákkal. Az egykori falképek ma is kivehetők.

1707-ben felégették a kastélyt, melyet Lázár Ferenc állíttatott helyre. Neki tulajdonítják a lovagterem építését is, ahol később, hosszú időn keresztül széki gyűléseket is tartottak.
A kastély 1748-ban újra leégett, ekkor sajnos nem tudták már minden részét helyreállítani, amit tudtak, azt is részben a falu népének adományából. Végül 1842-ben egy tűzvészben dőlt végleg romba. A 19. század idején a Lázár család "hanyatlásnak" indult, ekkor már csak a kaputorony volt lakható. Az utolsó Lázár-örökös - Lázár Zsigmond és felesége - 1853-ban hagyta el a kastélyt, mely ennek következtében erőteljes pusztulásnak indult.
A kastélyt 1967-től csaknem két évtizede lépésről lépésre restaurálják. Elkészült a főépületből a központi épületrész (a galéria), majd az épület hátsó részében levő Lovagterem (Tanácsterem), a Gólyás bástya és restaurálják az Asszonyok házát valamint a Túrós bástyát. A Lovagteremben faragott bútorok, székek (erdélyi nemesi címerekkel díszítve), vaslámpák láthatók. Az eredeti kazettás mennyezetet is visszaállították.

Ferencrendi kolostor és templom
A Szármány hegy ősidők óta, valószínűleg már a pogány korban is kultikus, istentiszteleti hely volt. A szárhegyi Lázár család egyik őse, Lázár Miklós Rómából hazatérve, álmában történt látomásra hivatkozva 5 kápolnát építtet a Sármány-hegyre erős védőfallal körülvéve.
Lázár István 1642-ben a ferencesekre bízza a kápolnát és P. Kolozsvári Bertalant kéri meg a kolostor megtervezésére.
1749-ben a tűzvész pusztítása után építik a ma is álló kolostortemplomot, mely teljes egészében a barokk stílus jegyeit hordozza. A ferences szellemiség nagy hatással volt a szárhegyiekre.
A faluból 1700-tól 1948-ig 42 ferences került ki. A zárdában fennállása óta 800 ferences barát lakott és 51 itt van eltemetve a kolostor kertjében, köztük Kájoni János is, híres Kájoni-kódex alkotója, ki itt volt rendházfőnök. A kolostor temploma egyben búcsújáró hely is, kegytemplom, különösen a Szent Antal tisztelőinek. A templom Nagyboldogasszony tiszteletére van szentelve, búcsúja augusztus 15-én van, mikor gyalog-keresztek érkeznek a környező településekről, hogy közös szentmisével, emlékezzenek meg az ünnepről.
A kolostor közvetlen szomszédságában gyermekotthon található, illetve másik oldalt egy gyönyörű szoborpark, a művésztábor sok évi szobortermékéből.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *