Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3067Ciszterci Kolostor Apátság (Gimnázium) - Lilienfeld

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 3180 Lilienfeld, Klosterrotte 1.
GPS koordináta N 48.013322,E 15.598707
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.stift-lilienfeld.at

e-mail:

pforte@stift-lilienfeld.at

Telefon:

+43 02762 / 52420-37

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-11-21 - Látogatás dátuma: 2012-11-16 - Utolsó módosítás: 2015-04-06A babenbergi herceg Leopold VI. a dicsőséges, alapította meg 800 évvel ezelőtt a kolostort Lilienfeldben. 1206-ban cisztercita szerzetesek Heiligenkreuzból népesítették be. A lilienfeldi apátság Ausztria legnagyobb középkori kolostorlétesítménye a legnagyobb cisztercita kerengővel és hatalmas könyvtárral.

Az apátság értékes kiállított tárgyakkal dicsekedhet, mint az osztrák állam első hivatalos pecsétje, valamint Ulrich von Lilienfeld Concordantiae Caritatis kézirata.

Nyitvatartási idő: hétfőtől szombatig 8–12 h és 13–17 h, vasár- és ünnepnap: 13–17 h.
Vezetés naponta hétfőtől szombatig 10 h és 14 h, vasár- és ünnepnap 14 h (8 személytől előzetes bejelentkezés szükséges az apátság portáján).
A vezetéses látogatás helyszínei: a középkori kolostor, a templom, a középkori fejezet ház, a gótikus szökőkút ház, a könyvtár, a középkori vallásos testvérek kollégium, a régi kikötő, a középkori Cellarium.
Belépő (2012): 3 EURO, vezetéssel. 7 EURO, nyugdíjas vezetéssel 6 EURO.

Írtam a pforte@stift-lilienfeld.at levelezési címre, hogy szeretnénk meglátogatni vezetéssel a Kolostort, rövid időn belül jött a válasz, hogy rendben pénteken 14 órakor indult a vezetéses látogatás, csupán ketten voltunk.
Nagyon kedves Hölgy volt a vezetőnk, mindent megmutatott a Kolostorban és a templomban, amit csak lehetett. Nagy élmény volt betekinteni az épületkomplexumba.

Forrás: http://www.utazgato.hu/ausztria/lilienfeld/ciszterci_apatsag/1105

"1202-ben VI. Lipót osztrák herceg, Stájerország hercege adományozta a Lilienfeldi kolostort a Cisztercieknek „Isten dicsőségére és a Szűz Mária Istenanya tiszteletére”. VI. Lipót részt vett II. András magyar király keresztes hadjáratában a szentföldön, melyről értékes szent kereszt ereklyével tért vissza, melyet az apátságnak adományozott, ez az ereklye ma is nagyra becsült kegytárgya a kolostornak. Halála után VI. Lipót herceget a kolostorban temették el. Lilinefeldben, a többi középkori ciszterci kolostorhoz hasonlóan értékes kódexek és kéziratok készültek és maradtak fent.

A Lilienfeldi kolostorban őrzik többek között a XIV. sz-ban itt készült, gazdagon illusztrált Concordantiae Caritatis-t és a szintén a XIV. században, a Christianus Campililiensis szerzetes által írott számos költeményeket, himnuszokat és szekvenciákat tartalmazó kéziratot.
A XVI. században drasztikusan visszaesett a szerzetesi élet Lilienfeldben, mely csak az ellenreformáció idején a XVII. században virágzik fel ismét. 1683-ban a törökök sikertelenül próbálják meg elfoglalni a megerősített kolostort, ahol a nagy számban leltek menedéket a környéken élő emberek.

A XVII. században a középkori kolostort számos barokk épülettel bővítik, a XVIII. században épült a barokk torony és a barokk könyvtár. II. József császár a kolostor 1789-ben bezáratja, de utóda II. Lipót 1790-ben újjáéleszti. 1810-be hatalmas tűzvész elpusztította a kolostor nagy részét. 1826-ban létesült a kolostor ritka és egzotikus növényeket tartalmazó botanikus kertje. 1902-ben ünnepelte a kolostor 700 évfordulóját, mely alkalmából ingyenes kórházat létesítenek.

A II. világháború alatt a németek parancsára a szerzeteseknek el kell hagyniuk a kolostort. 1945-ben a háború végén a kolostor súlyos károkat szenved. Viszonylag sértetlenül átvészeli a Lilienfeldi Apátság az orosz megszállást. 1976-ban VI. Pál pápa a kolostor templomának bazilika minor címet adományoz.

2002-ben ünnepelte az apátság a fennállásának a 800 évfordulóját. A nagyon szép és hatalmas kora gótikus templombelsőt barokk oltárokkal és orgonával egészítették ki."

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *