Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3167Szent István (Stefan) DOM - Bécs

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 1010 Wien, Stephanplatz 3.
GPS koordináta
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.stephanskirche.at/index.jsp?menuekeyvalue=2&langid=12

e-mail:

tourguide@stephanskirche.at

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-12-10 - Látogatás dátuma: 2009-10-01 - Utolsó módosítás: 2012-12-10Érdemes volt ellátogatni október elsején a bécsi Stephansdomba, ahol különleges helyen fogyaszthattuk el a hosszú feketét. Egy napos alkalmi kávéház nyílt a dóm egyik tornyában.

Kávéház költözött a bécsi Szent István dóm híres tornyába - igaz, csak egy napra. Október elsején, a kávé napján a Stefflnek becézett kőcsipkés északi toronyban kávét és süteményt árusítottak a látogatóknak. Az alkalmi kávézót a bécsi kávéház-tulajdonosok szervezete rendezte be, 72 méter magasban.

A Stephansdom Bécs fő vallási épülete, valamint a város egyik szimbóluma, és egyben Ausztria legjelentősebb gótikus épülete. A Szent István-székesegyház (Stephansdom) az első keresztény vértanúnak szentelt székesegyház Bécs belvárosában. A keletelt templom főbejárata az Óriáskapu ( Riesentor ) a késő román kőfaragó művészet egyik legszebb emléke, részleteiben és kialakításában a vas megyei jáki templom kapuzatához hasonlítható.

A templom méretei lenyűgözőek: hossza 101 méter, a főhajó belmagassága 28 méter.
Külső díszei:
- 137 méter magas a helyiek által Steffl-nek nevezett déli torony. Hha pazar kilátásra vágyunk, "csupán" 347 lépcsőt kell megmászni, és felérünk a déli toronyba, a bécsiek, szeretetük jeléül Steffl-nek becézik, megtekintése 3,5 €.
- Északi torony, a Sas torony jócskán elmarad 60 méterével. Ezt ellensúlyozva ebbe a toronyba helyezték el a város legnagyobb harangját, a Pummerint - melynek eredetijét 180 török ágyúból öntötték. I. Lipót parancsára a Stephansdomban helyezték el a máriapócsi Madonna kegyképet. Az északi toronyba lifttel lehet feljutni, megtekintése 4,5 €.

A Szent István Székesegyház 1147-ben épült, de az évszázadok folyamán jelentős átalakításokon, felújításokon, és újjáépítéseken esett át.
A XII. században emelt legrégebbi templomépületből semmi sem maradt fenn. A nyugati homlokzat az Óriáskapuval és a Pogánytornyokkal a második, késő-román stílusú átépítésből származik (1230-1263).
1304 és 1340 között készült el az első gótikus része a templomnak, az alberti csarnokkórus. A késő-gót stílusú templombővítés 1359-ben folytatódott IV. Rudolf alapkőletételével. Megépült az új, nagyobb főhajó és a gótikus tornyok. A 136,7 méter magas déli torony, a „Steffl“, amely a város jelképének számít, 1433-ra épült fel.

Az északi torony építését 1511 után félbehagyták, a 68,3 méter magas félkész toronyra 1556 és 1578 között reneszánsz stílusú lezárás került. A tornyok meglepő aszimmetriája jellegzetes külsőt ad a dómnak. A XVII. és XVIII. században barokk oltárok kerültek a templomba.

Nevezetes része a Dom-nak a Püspök kapu, amelyen át hajdan csak a nők léptek a székesegyházba, vagy a Singer-kapu, ahonnan pedig a férfiak juthattak be a templomba. A főbejárat díszes kapuzatát Óriáskapunak keresztelték.
A főoltár képe István vértanú megkövezését ábrázolja, aki a kereszténység első mártírja volt és egyben a dóm védőszentje.

Meg kell említeni III. Frigyes császár vörösmárvány síremlékét, amely Niclas Gerhaert van Leyden alkotása (készült 1467 és 1513 között)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *