Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 438Balmazújváros nevezetességei

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím 4060 Balmazújváros, Debreceni út (Fő tér)
GPS koordináta N 47.612226,E 21.344523
Régiół Észak-Alföld
Megye

Internet:

https://balmazujvaros.hu/turizmus

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2017-11-20 - Látogatás dátuma: 2017-11-19 - Utolsó módosítás: 2017-11-20Városháza
Cím: 4060 Balmazújváros, Kossuth tér 4-5.
Tel.: +36 52/580-102
E-mail: hivatal@balmazujvaros.hu
Web: www.balmazujvaros.hu
Városképi jelentőségű épület a Paulovics Pál 1909-ben készített tervei szerint épült, és 1911-ben átadott eklektikus stílusú városháza. Az épület az 1833-ban klasszicista stílusban épült, régi, földszintes városháza helyén áll. Homlokzatán egy állítólagos tatárjárás-korabeli pecsétnyomó ábrájáról készített színes városcímer ékeskedik. A zöld pajzstalpon kék mezőben álló túzok a szabadság szimbóluma, a bal lábával tartott három búzakalász - archaikus elnevezéssel az „élet” – a település lakóinak hagyományos tevékenységére, legfontosabb megélhetési forrására – a mezőgazdaságra utal. Az udvarban modern faszerkezetű, rézborítású, kupolás házasságkötő terem található, mely időnként hangversenyeknek ad otthont.

Semsey Kastély
Cím: 4060 Balmazújváros,, Debreceni utca 2.
Tel.:+36 52/821-555
E-mail:semseyandormuzeum@gmail.com ,balmazkultur@gmail.com
Web: www.semseykastely.hu
A város központjában, a Debreceni utca 2. szám alatt áll a klasszicista stílusban épült, egyemeletes Semsey kastély, melyet Semsey András építtetett a XVIII-XIX. század fordulóján. A megújult kastélyban kapott helyet a Semsey Andor Múzeum, emellett új funkciók is kialakításra kerültek, úgy mint Tourinform iroda, kutatószoba, galéria, és többcélú rendezvényterem. A kastélyban látható a Semsey Andor Múzeum állandó kiállítása, emellett időszaki kiállításokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket. A kastély konferenciák, sőt, esküvői fotózások kedvelt helyszíne is.

Múzeum Kávéház és Étterem
Cím: 4060 Balmazújváros, Debreceni út 1.

Veres Péter Emlékház
Cím: 4060 Balmazújváros, Kadarcs utca 6.
Tel.:+36 52/821-555
Nyitvatartás: Kedd- Vasárnap 10:00-16:00
E-mail:semseyandormuzeum@gmail.com ,balmazkultur@gmail.com
A városban fontos látnivaló az irodalmi emlékhellyé, múzeummá berendezett Veres Péter Emlékház, mely az 1850-es évek közepén épült. Az író itt élt és dolgozott éveken keresztül. Az épület hagyományosan a magyar nép építészetében e tájegységre jellemző, háromosztatú - szoba, pitvar, kamra -, vályogfalú, nádtetejű lakóház, ma népi műemlék épület. A kiállítás alapját az 1930-as évek végére, 40-es évek elejére jellemző szegényparaszti élet körülményei, mindennapi élethelyzetei adják. A házban berendezett kiállításon az író életét és munkásságát bemutató használati tárgyai, levelezése, művei stb. láthatók eredeti környezetükben. A „Kenyér útja” elnevezésű múzeumpedagógiai program igen kedvelt a diákok körében, a rendhagyó irodalomóra előre egyeztetett időpontra kérhető.

Mihalkó kalapos műhely és házimúzeum
Ct.: Mihalkó Gyuláné
Cím: 4060 Balmazújváros, Nádudvari utca 26.
Tel.: +36 52/377-336
Az egyik legrégebbi kézműves foglalkozásnak számít a természetes alapanyagból - bárány gyapjúból - való pásztorkalapok készítése. A kalapkészítés hagyománya a Mihalkó családban az 1800-as évekre nyúlik vissza. Mihalkó Gyula (1949-2016) kalapkészítő népi iparművész a kalapkészítést édesapjától és nagybátyjától, Mihalkó Zoltántól tanulta meg, akiknek az apja, de már a nagyapja is ezzel foglalkozott. Fejfedőket készített a környék lakói számára: hortobágyi, kiskunsági pásztorkalapokat, továbbá süvegeket, paraszt és polgári kalapokat, néptáncos és szuvenír mini kalapokat. Munkáját számos díjjal elismerték, a népi iparművész címet 1999-ben, a Népművészet Mestere címet 2003-ban kapta meg. Saját műhelyét 1997-ben készítette el fiával, ifj. Mihalkó Gyulával - aki a Népművészet Ifjú Mestere -, de fia főfoglalkozása mellett idő híján jelenleg nem tudja folytatni édesapja hivatását. A kalaposmester lánya, Mihalkó Emese több mint 5 évig volt édesapja alkalmazottja, férje pedig tovább szeretné mélyíteni a kalapkészítéssel kapcsolatos eddigi tudását. Mihalkó Gyula a Sapard -programmal és saját forrásból népművészeti alkotóházat építtetett 2004-2005-ben édesapja műhelye helyén. A hagyományos szerszámokkal felszerelt, de modern berendezésű műhely feletti szinten kialakított vendégszobákban szállóvendégek fogadására is lehetőség van.

Balmazújvárosi Német Nemzetiség Hagyományok Háza
Cím: 4060 Balmazújváros, Kossuth u. 21.
Tel.: +36 30/ 965-8623

E-mail: kerekes.peter@nemetfalu.com
Web: www.nemetfalu.com
A Német Nemzetiségi Önkormányzat 2015. januárban nyitotta meg a ,,Hagyományok háza” közösségi intézményét. A ,,Hagyományok háza” épület három egységből tevődik össze: Látogató központ: kiállító termek, irodák, házi könyvtár. Hagyományos német viseletek korszakonkénti bontásban, képzőművészek, hobbygyűjtők alkotásaiból és gyűjteményeiből kiállítás, játszószoba. Könyvtárukban az olvasás mellett lehetőség van a balmazújvárosi németség múltjára vonatkozó dokumentumok, anyakönyvek digitális másolatának megtekintésére. Multi funkciós közösségi tér: 3D mozi, időszaki kiállításoknak, konferenciáknak 100-150 fős rendezvényeknek helyet adó nagyterem Kulturális közösségi tér földszintjén: bemutató gasztro konyha, ahol az érdeklődők számára a hagyományos német ételek elkészítését be tudják mutatni, meg tudják kóstolni. A tetőtérben iroda, klubok szervezésére alkalmas szoba található.

Római katolikus templom
Cím: 4060 Balmazújváros, Kossuth tér 17.
Tel.: +36 52/580-623
A város központjában, a Kossuth tér keleti oldalán álló műemlék római katolikus templom még az Andrássyak birtoklása idején, 1781-1786 között épült barokk stílusban, berendezése is barokk. A templomot Esterházy Károly egri püspök 1788-ban szentelte fel. 1796-ban – az új földbirtokos, Semsey András adományozta az egyháznak Hubert Maurer németalföldi festő által a XVIII. század elején festett, „Krisztus mennybemenetele” című oltárképét, mely ma is éke a templomnak. A szentélyben 3 oltár van: főoltár, mellékoltár és szembemiséző oltár. A mellékoltár fölötti festmény azt ábrázolja, midőn Szent István első magyar király a koronát felajánlja Jézus anyjának, Szűz Máriának. Jelentős művészi értéknek minősül a keresztkút, mely fölött Jézus keresztelése látható. A templomhoz kapcsolódik még a kóruson lévő orgona és a toronyban lévő különböző méretű három harang. A templomkertben Nepomuki Szent Jánosnak, a hidak védőszentjének és a gyónási titok vértanújának 1829-ben készített puha homokkő szobra áll.

Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő
Cím: 4060 Balmazújváros, Kastélykert utca 1-3.
Tel.: Élményfürdő: +36 52/821-400, Strandfürdő: +36 52/821-020
E-mail: info@kamillafurdo.hu
Web: www.kamillafurdo.hu
A Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő Balmazújváros szívében, a városközpontban foglal helyet, az impozáns Semsey Kastély árnyékában. A fürdő 1951 óta üzemel és azóta várja az ide látogató gyógyulni, kikapcsolódni vágyó vendégeit. Fedett fürdőrészleggel, komplett gyógyászati- wellness szolgáltatásokkal, szauna faluval igyekszik minden igényt kielégítő maradandó élményt biztosítani a fürdők szerelmeseinek. A meleg vizes kutakból 1100 méter mélyről, 61 °C-os víz tör elő. Az orvosi vizsgálatok a víz gyógyhatását idült ízületi betegségekben szenvedőknél igazolták. Szezonálisan üzemelő strand-, gyermek és wellness medencék, illetve egész éven át nyitva tartó fedett élmény-, gyermek- és gyógymedencék biztosítják akár a többgenerációs családok számára is az egyidejű kikapcsolódás élményét. A fürdő fedett részében többféle szauna, gőzkabin, só-kamra, élménymedencék várják a látogatókat és itt található Magyarország legnagyobb, akár 100 fő befogadására is alkalmas szaunaháza. Gyógyászati részén a beutaltak kezeléséről szakemberek gondoskodnak.

Virágoskút Rózsakerti Biócsárda
Virágoskút Kertészeti Kft.
Cím: 4060 Balmazújváros Hrsz.:0461/30 (Hajdúnánási útfél 5.km)
Mobil: +36 30 338 1999
Telefon: 06 52 580 688
E-mail: viragoskutbio@gmail.com
A biogazdálkodásé a jövő. Ez a kijelentés kezdetnek úgy is tetszhet, mintha legalább is egy termelési riportot olvasna a kedves olvasó, a néhai fáklya újságban. A műfajt tekintve talán lesz is némi hasonlóság, de a témát és a szándékot illetően

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *