Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6385Csapody kastély

Kategória Kastély , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím Ádánd, Árpád u. 4.
GPS koordináta N 46.857733,E 18.162115
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

http://adand.hu/telepulesunk/nevezetessegeink/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

kastély, csárda, templom, csonka torony, (eladó ?)

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2015-03-06A kollégiumként működött Csapody kastély, most 900 millió forintért eladó! Érdeklődni a Somogy megyei Önkormányzatnál.
2010.06.17 - A kastély állapota változatlan, még nincsen gazdája, ami meg is látszik az állapotán.
2000. nyarán belső átalakításra került sor. A kor követelményeit figyelembe véve szinte az összes szoba szociális helységekkel lett bővítve, s így várta a nyaralni pihenni vágyókat. 2006-ban az intézmény nevében változás történt: Fekete István Szakiskola és Kollégium, majd 2007- június 15-én, augusztus 10-i hatállyal a megyei közgyűlés megszüntette a 62 éve működő intézményt.

Története:
Forrás: http://adand.hu/telepulesunk/nevezetessegeink/
Az egykori földbirtokos Csapody Pál építtette 1835-ben a barokk stílusú kastélyt, amely 1946 óta oktatási célokat szolgált. Itt kapott helyet a Fekete István Mezőgazdasági Szakmunkásképző Intézet. A névadó írónak az épület előtt mellszobra, benne pedig emlékszobája van. A kastély körüli héthektáros park védettséget élvez.
Az épület a Perneszi család XVII. századi kastélya helyén épült 1820 és 1827 között, klasszicizáló későbarokk (copf) stílusban. Építtetője, Csapody Pál volt a község utolsó (jobbágyfelszabadítás előtti) földesura. A szabadságharcban nemzetőr századosként vett részt. 1849. március 2-án Roboz István író volt a vendége, aki itt, az ősfákkal körülvett, romantikus kastélyban írta a Kossuth imája a kápolnai csatában elesettek felett című versét.
1850-ben Csapody Pálnak híres telivér méneséből összeállított ötösfogat szállította Ferenc József császárt Kaposvárról Keszthelyre, gróf Festetics Taszilóhoz. Említésre azért érdemes ez az eset, mert egy hajtásban tette meg az utat, ami 85 kilométer. Csapody (súlyosabb testalkata ellenére) maga is jó lovas, remek fogathajtó – és kiváló lótenyésztő volt. Ma is áll az uradalmi istálló épülete és ezzel átellenben a valamikori (feltételezhető) kocsiszín, amelyet a világháború előtt marhaistállónak használtak. Ma ebben működik a község művelődési háza.
Csapody Pál halála után, 1856-tól több birtokosa is volt a kastélynak, így gróf Wickenburg, majd a Tallián család, később az osztrák Satzger család vásárolta meg a kastélyt és annak birtokait, melyeken kiterjedt gazdálkodást folytattak nemzedékeken át, jelentős részt vállalva a falu felvirágoztatásából. A II. világháború alatt a Satzger család külföldre menekült. Üresen maradt kastélyukat napok alatt kifosztották, értékes berendezését széthordták, az épület is megrongálódott.
A háború után után a kastélyt és birtokait államosították, majd itt kezdődött meg a mezőgazdasági szakmunkásképzés. Az páfrányfenyőkkel és piramistölgyekkel beültetett, híres kastélypark nagyrészt elpusztult – helyén ekkor mezőgazdasági gépállomás és szocialista stílusú barakkházak épültek.
2000. nyarán belső átalakításra került sor. A kor követelményeit figyelembe véve szinte az összes szoba szociális helységekkel lett bővítve, s így várja a nyaralni pihenni vágyókat. 2006-ban az intézmény nevében változás történt, most Fekete István Szakiskola és Kollégiumként várja a mezőgazdasághoz kötődő fiatalokat.
Majd 2007- június 15-én, augusztus 10-i hatállyal a megyei közgyűlés megszüntette a 62 éve működő intézményt.

Hetyei templomrom
A hetyei templomrom Hetye falu neve 1082-ben Predium Kexa alakban fordul elő a veszprémi káptalan birtokai között. A falu papja (sacerdos) 1327-ben András. A pápai tizedjegyzék alapján a somogyi főesperességhez tartozott, papja, Jakab 1333-4-ben évi 22 kis dénárt fizetett. 1343-ban a templom patrocíniumát (Szt. János) is megemlítik. 1427-ben Miklós nevű plébánosáról értesülünk. Ádánd község határában máig áll impozáns, középkori téglatemplomának háromszintes tornya a csatlakozó templomrész falcsonkjaival. A torony a legfelső szint kivételével román kori, befalazott ikerablakokkal, nyugati oldalán félköríves ablakkal, felette hangréssel. A legfelső szint kőkeretes ablakai alapján gótikus. A torony keleti falán az egykori karzat boltozatának íve látszik. A torony egyik oldalán gótikus támpillérroncs található rézsűs fedéssel. A templomot temető veszi körül. Hetye falu a török korban elnéptelenedett. Templomának romját a helyiek Törökhagyás néven ismerik. 1888-ban Szabó István régész folytatott itt ásatásokat. Az előkerült leletek (néhány edény, patkó, csat, kés, egy kis ezüstérem) a Nemzeti Múzeum gyűjteményébe kerültek.
A 800 éves templomrom a térség kiemelkedően értékes műemléke. Ma az aláásások, illetve a támfal tégláinak elhordása miatt sajnos súlyosan veszélyeztetett. Állagmegóvása, felújítása a község legfontosabb, halaszthatatlan műemlékvédelmi feladata lenne, amely azonban meghaladja a település anyagi lehetőségeit.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *