Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 466Dörgicse, Levendárium, Levendula Major

Kategória Látogatóközpont , Utazás , Levendula

Kép album megtekintése

Cím 8244 Dörgicse, Fő utca 56.
GPS koordináta N 46.921084,E 17.724861
Régiół Közép-Dunántúl
Megye

Internet:

https://www.levendarium.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2018-07-23 - Látogatás dátuma: 2018-07-21 - Utolsó módosítás: 2018-07-23A Levenduláról
Forrás (https://www.levendarium.hu/a-levendula-tortenet-es-legenda):
Egyiptomban mumifikálásra illóolajakat használtak, köztük a levendulaolajat. Úgy látszik sikerrel, hiszen a múzeumokban még ma is épségben láthatóak az előkelőségek. Használták füstölőként és parfümként is.

Mai nevét valószínűleg a rómaiaknak köszönhetjük, akik előszeretettel használták fürdőikben (lavare=mosni). Dioszkoridész, az I. században élt katonaorvos „A gyógyító anyagról” című illusztrált alapművében megemlíti a gyógynövények között.
René-Maurice Gattefossé francia vegyésznek köszönhető a levendulaolaj bevonulása a nyugati gyógyításba az 1900-as évek elején. Kigyulladt a labor egy robbanás következtében, és az égett karját belemártotta levendulaolajba.
Meglepődve tapasztalta, hogy gyorsan csökkent a fájdalma, sem fertőzés, sem hegesedés nem alakult ki. Ez a tapasztalat is megerősítette hitét az illóolajok gyógyerejében. Ő használta először az aromaterápia kifejezést 1937-ben megjelent könyvében, a “Gatefosse’s Aromatherapy”-ban.

Az árvacsalánfélék vagy ajakosak (Lamiaceae syn. Labiatea) családjába tartozó levendula illatos félcserje. Ebbe a családba tartozik számtalan aromatikus illatú gyógy- és fűszernövény: rozmaring, menta, izsóp, macskamenta, citromfű, kakukkfű.
A Lavandula nemzetségen belül kb. 39 fajt különböztetnek meg, melyeken belül is számtalan fajta és variáció van. A rózsaszíntől a lila minden árnyalatáig megjelenő levendula kedvenc alanya a mai nemesítőknek.

A nomenklatúrában elég nagy a kavarodás külföldön és hazánkban egyaránt. Magyarországon francia levendula néven vonult be az 1900-as évek elején Bittera Gyula kiváló gyógynövénykutató által Tihanyban telepített növény, valószínűleg azért, mert a töveket Franciaországból importálta. Ugyanezt a növényt az angolszász területen English (angol) levendulának nevezik, viszont amit Magyarországon angol fajtának ismerünk, és leginkább Pannonhalma fémjelzi, azt egyszerűen lavandinnak vagy hibrid levendulának hívják. Legegyszerűbb és legegyértelműbb a növényeket legújabb taxonómiai nevükön megnevezni, ami a hiteles aromaterápiában ez ma már elengedhetetlen.

A Provance-i levendula mezőket az I. világháború utáni recesszió idején kezdték el telepíteni, kihasználva a köves, rosszabb minőségű, gabonatermesztésre alkalmatlan területeket. Erre elsősorban hibrid levendulát használtak, mivel kétszer annyi illóolajat ad, mint az orvosi levendula.

Négy levendulafajt emelnék ki, amit leginkább használunk a gyógyításban, melyekről bővebben az Aromatika e-magazinban megjelent cikkemben és a blogban lehet olvasni.
Ezek: Lavandula angustifolia, Lavandula x intermedia, Lavandula spica és Lavandula stoechas.

Dörgicsei Levendula Major
Forrás (https://www.levendarium.hu/dorgicsei-levendula-major/dorgicse-tortenelmi-oroksegei):
Dörgicsén a levendula major ültetvényei hazánk – számos tekintélyes régész-művészettörténész szerint is – egy lenyűgöző és történetében feldolgozásra szánt, de titokzatosnak maradt szakrális épületegyüttes romjainak közvetlen környezetében találhatóak.

A Levendárium Mintabolt és Teázó az 1000 éves rom tövében várja az éhes vándorokat, turistákat, kerékpárosokat némi harapnivalóval, kávéval, üdítővel. Itt, a Dörgicsei Levendula Majorban, őstermelői áron kínáljuk a Levendárium termékeket, és szeretettel ajánljuk a környék többi, „A Vidék Minősége” névjeggyel ellátott, kézműves termékeit is.

A Mintabolt és Teázó az “Ikertemplom” közvetlen szomszédságában található, mellette van maga a “Levendula Major”, ez két területre van osztva:
vendégek által látogatható mintakert,
majorság, ahol a termesztés és feldolgozás folyik (ez nem látogatható zárt terület, bár rálátni a területre).

A látogatható területen építettek egy kilátó tornyot, ahonnan az egész majorság nagyon jól belátható.
A Mintabolt és Teázó egyben a pénztár is, itt kell megváltani a belépőjegyet, a fotózásért külön kell fizetni (500 Ft). A mintaboltban mindenféle termék van kiállítva, természetesen meg is vásárolhatók.
Látogatásunkkor, nagyon udvariasan fogadtak bennünket (mint egyszerű, egyéni látogatókat), készségesen elmondta a Hölgy, hogy hol és mit láthatunk, a kertben látottakról is kaptunk tájékoztatót. A Mintabolt előtere egyben vendéglátáshoz van kialakítva, asztalokkal, én a tea választékból citromfű teát választottam egy kis mézzel, finom volt. Ugyan a választékban szerepel az “orvosi levendula” is (csak ezt lehet belsőleg felhasználni!), de erős illata miatt nem erre esett a választásom, mivel már egyszer ilyet is megkóstoltam Pannonhalmán.

A Mintabolt és Teázó épülete nagyon jól illeszkedik a környezetéhez (rom-templom), a levendula kert csodásan néz ki, sétautakkal, padokkal, ahol a látogató megpihenhet. Ott jártunkkor a levendula kb. 75%-ban volt már kinyílva (a mintaboltban lévő Hölgy mondta), valóban nagyon látványos a kertben lévő különböző színű, levendula halmok sokasága. A minta kertben, minden levendula fajta el van látva egy kis táblácskával, felírva rá a fajta nevével.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *