Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3853

Wagner Kastély (börtön)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 6327 Harta-Állampuszta
GPS koordináta N 46.718394,E 19.069528 - nem pontos!
Régió Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2011-12-19Forrás: http://www.kastelylexikon.hu/sajtoanyagok_nsz031106.html
"Virág Zsolt, a 2000. óta megjelenő Kastélylexikon-sorozat szerzője egyik személyes kedvence a Bács-Kiskun megyei Harta-Állampusztán lévő Wagner-kastély, amely egy büntetés-végrehajtási intézmény része. Az épület történetében az a különleges, hogy az építtető, Wagner Pál maga is tizenhárom évig ült börtönben - alighanem féltékenységből elkövetett emberölés miatt -, majd amikor kiszabadult, az enyhébb bűnökért bűnhődők számára létrehozott egy viszonylag szabadabb életet biztosító fogházat. A börtön ma is megvan, persze már régen az állam a tulajdonosa, a kastély pedig börtönparancsnokság."

A Wagner-kastély (Állampuszta) négyzet alapú emeletes épület. A büntetés-végrehajtási épülettel körülzárt eklektikus kastély 1883-ban hozta létre Wagner Pál földbirtokos.
Építésének indíttatása abból fakadt, hogy Wagner Pálnak része volt a börtönélet elviselésében. A történet szerint, egy váratlan korai hazaérkezése alkalmával rajtakapta feleségét egy ismerős férfival. Agyonlőtte feleségét, mely tettéért 13 évet töltött börtönben. Az ott szerzett keserű tapasztalatai kapcsán és amiatt, hogy gyermekei nem fogadták el kiszabadulása után, építette a saját kastélya köré a szabadabb életteret biztosító intézetet.

Wagner ugyan 1881-ben, nem sokkal szabadulása után meghalt, de végakarata teljesült: két évvel később néhai birtokán megkezdte működését a Kishartai Királyi Közvetítő Intézet, a mai Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet elődje.


Az Állampusztai Országos Büntetés-vég rehajtási Intézet
Az 1867-es Kiegyezést követően az igazságszolgáltatás reformjaként elfogadott 1878. évi v. Tv. A magánelzárás rendszere helyett az - az akkor Európában már általános - fokozatos rendszert vezette be. Megjelenését jelentős börtönépítési program követte.

A fokozatos rendszer célja az volt, hogy a hosszú (3 évet meghaladó) fegyház-büntetés és a szabad élet között követítsen, az arra érdemesek számára. A büntetés, - szabadulást megelőző - utolsó egyharmadnyi idejét szabadabb körülmények között, földművelési munkával töltöttél el az elitéltek.

Elsőként létesült 1883-ban a Kishartai Közvetítő Intézet. Wágner Pál földbirtokos a halálakor végrendeletében a Kishartai földbirtokát és annak felszerelését a magyar Államra hagyományozta, hogy azon az Igazságügyi Minisztérium intézetet létesítsen az elitéltek földműves munkával történő foglalkoztatására.

Az intézet körülbelül négy hektár nagyságú területen helyezkedik el, Harta község közelében. A bejárat környezete semmiben sem emlékeztet olyan képre, amely a hétköznapi ember elképzel. A bejárattól jobbra kis templom, mellette gondozott park, padokkal, szépen megnyírt sövénnyel, a háttérben egy modern rendezvényház - és egy felújított kastély helyezkedik el. A kastély a néhai alapító Wagner Pál otthona volt, ma pedig parancsnoki központként szolgál. Ez egy büntetésvégrehajtási intézet, erre emlékeztet a körleteket határoló hat-hét méter magas szögesdrót kerítés. A kastély a terület közepén helyezkedik el.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *