Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2749

Chateau Amade - Amade kastélyszálló

Kategória Kastély , Kastélyszálló

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 93025 Nyékvárkony, Vrakúň, Vrakúň č. 333.
GPS koordináta N 47.938556,E 17.603064
Régió Dél-Nyugat
Megye

Internet

http://www.hotelamade.sk/hu/

e-mail

Telefon

+421 31 590 3800

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2013-04-06 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2015-02-10A község mai formáját, alakját 1940-ben kapta, mikor Nyék-et és Várkonyt egyesítették. Így lehetséges, hogy e falu története két szálon fut. Várkony ősidők óta lakott terület, történelme egész az avarok koráig nyúlik vissza. Az első írásos emlék 1015-ből való. A falu szülőbölcsője az Amadé családnak, kiknek várkastélyuk itt terült el. Az Amadék földesúri rangot 1787-ben kaptak. A 16. században a település már városi ranggal rendelkezett. A 19. század elején Amadé Tádé színes állatvilágból álló vadasparkot tartott fenn, később vagyonát a Smertzig család vette át, majd 1900 körül Pfeifer Mátyásnak adták el, aki pálinkafőzdét és gőzmalmot épített.

Az Amade család története
Az Amadék a Guth-Keledek leszármazottjai. Amade Lothard királyi kegyelemből 1264-ben kapta meg a bősi uradalmat, mely ekkor a Pozsony Vármegye fennhatósága alá tartozott.
A család kiemelkedő tagjai: István, aki nádor volt az óvári és budai várkapitány mellett, az ő fia Péter Visegrád és Óvár várának kapitánya volt. A visegrádi várat 1544-ben hősies harc után átadta a törököknek. István és Lénárd 1622-ben bárói jogcímet, míg Tádé és gyermekei grófi jogcímet kaptak. A királyi főbizalmas Antal 1835-ben halt meg.
A család utolsó férfi tagja, Tádé, aki különleges titkos tanácsadója volt a királynak 1845-ben halt meg. Amadé Dominika Üchtritz Emil bárónak szült fia Cehtritz Amadé, aki grófi rangot kapott.
A család két költővel is büszkélkedhet, közülük a fiatalabb, a várkonyi Amadé László a híresebb. Ő volt az első olyan magyar költő, kinek énekei a nép körében annyira elterjedtek, hogy még szülőfalujában Bősön ma is ismerik őket. László a bécsi jezsuita rendben kezdte meg tanulmányait, majd Nagyszombatban folytatta, végül a grazi egyetemen (1724-1725) fejezte be azokat, a filozófia doktora lett. 1727-ben az esztergomi érsek, Eszterházy Imre apródjává fogadta. Mint huszárkapitány 1734 és 1736 között tevékenykedik. 1750-ben feladja katonai szolgálatát és az udvari tanács arany kulcs őrévé válik.

Kastély története
Ha az idelátogató elfáradna, a közeli termálvízi fürdőkben pihenhet - Dunaszerdahelyen, Nyárasdon, Nagymegyeren.

Nyékvárkony építészeti műemléke maga a kastély, amit az Amadé család szülőhelye vett körül.
A szóbeszéd szerint várkastély volt, de valószínűbb, hogy vidéki kúriának használta a család. Az épület reneszánsz alapokra épült.
A XV.. században az Amadék átköltöztették székhelyüket a bősi vízi várba, így a kastélyépület pusztulásnak indult.
A kastély mai formájának alapjait Pfeifer Mátyás rakatta le 1904-ben, amikor is Lajos-korabeli kastélyt építtetett. 1935-ben az épületet Belkó József ügyvéd társaival megvette, és egészen 1948-ig használta, majd 1955-ben az államosítást követően idősek otthona lett.
Az épület alapját az U alakú főépület adja, két rövidebb szárnyával. A hozzátartozó gazdasági épületek csak a 18. század végén épültek. A kastély különleges báját fokozza az azt körülölelő angolpark.

Hotel Amade Château*****
Az Amade Chateau***** Nyékvárkony (Vrakúň č.) nevű településen, az Amade család volt kastélyában került elhelyezésre, a kastély teljes helyreállítását követően, egy olyan különleges ötcsillagos hotel, mely az ősi Amadé család történelmével átitatva ötvözi a modern kor luxusát.

Szálloda a festőien szép Csallóköz szívében, Pozsonytól 50, Győrtől 25 km-re, található, ahol a csend garancia. Csallóköz nagyságát tekintve a legnagyobb szárazföldi sziget Európában, különlegességét pedig termálvízi forrásaink sokasága biztosítja.
Az Amade kastélyban a vendégek rendelkezésére áll 30 luxusszoba, ebből 10 különálló lakosztály. Minden egyes szoba magában foglal egy rá jellemző különleges jegyet. A falakat kézzel festett tapéták díszítik, az ágyakon kézzel szőtt nemes anyagok teszik kényelmessé a pihenést, s a teljességet a kovácsművészek csodálatos kiegészítői teremtik meg.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *