Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2835Széchenyi (Sugár) Kastély (Idősek Otthona)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9631 Hegyfalu, Hegyfalu, Kossuth L. u. 2.
GPS koordináta N 47.355484,E 16.884313
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

http://www.hegyfalu.hu

e-mail:

idoshegyf@freemail.hu

Telefon:

Tel: 95/340-065

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-07 - Látogatás dátuma: 2007-10-06 - Utolsó módosítás: 2007-10-07A fontos főutak találkozásánál a Répce mentén elhelyezkedő település első okleveles említése 1337-ből származik. Ennél jóval régebbi eredetű lehet. Nevét talán arról a Kossuth u. 15. számú telken emelkedő mesterséges földhalomról kapta, mely egy Árpád-kori királyi udvarhely létének máig fennmaradt dokumentuma. 1063-ban itt halhatott meg I. Béla király.
A kastély feltehetően XVIII. századi barokk eredetű. A kastélyt 1815-ben klasszicista stílusban a Széchenyiek alakították át. A XVIII. századi tulajdonos, Gludovátz József 1794-ben a híres Dorffmeister Istvánnal festtette ki a kastély nyolcszögű dísztermének mennyezetét, valamint a falakra 8 olajképet is rendelt tőle. A festő 14 oldalas verses magyarázatot írt az alkotáshoz "A Hegyaljai Történetbeli Képesszálának magyarázatja vitézi versekben" címmel. A Szécshenyiektől a XX. század elején a Sugár család, majd 1935-ben Gerliczy Félix vásárolta meg, aki felújíttatta az épületet. majd a XX. század század közepén modern stílusban bővítették. A ma Széchenyi-kastélynak nevezett épület gazdái is sűrűn váltották egymást.
Maga a kastély kétszintes, egy tömbből álló, zárt négyszög alaprajzú. Az utcai homlokzat kocsialáhajtójának timpanonja hat jón oszlopon áll, míg kerti homlokzatának középső részét négy jón oszlop támasztja alá. A belső helyiségeket stukkó díszíti.
A kastély épületét 10,36 hektáros természetvédelmi park öleli körül.

A Széchenyi kastélyban ápolták Batthyány-t, aki itt esik le a lováról 1848. október 11-én, és a kastélyban ápolják október 19-ig.

A Vas Megyei Idősek Otthonának kastély és pavilon épületét 10,36 hektáros természetvédelmi park öleli körül. A kastély építését a XVII. századra teszik, a mai formáját 1815-ben érte el. Az épület 1943-tól az OTI tulajdonába került, 1949-ben itt alakult a hegyfalui tüdőszanatórium, majd kórházként funkcionált egészen 2002. júliusáig.

Az idősek otthona 2002. szeptember eleje óta fogadja lakóit. Az intézmény 140 férőhelyes, az ellátást igénylők elhelyezésére többségében 4 ágyas szobákban van lehetőség.
Az intézmény címzett támogatással megvalósult teljes rekonstrukciója 2005. decemberében fejeződött be. Az átalakítás férőhelyszám-csökkenést nem eredményezett. A 140 férőhelyből új szolgáltatásként 20 férőhelyen demens részleg kialakítására került sor.
A rekonstrukció során az újonnan építet pavilon épületet izléses, stílusban a kastélyhoz igazodó üvegfolyósóval kötötték össze, melynek ívelésében tetővel fedett teraszt is kialakítottak. A teljes felújítás szépen sikerült, megőrizve az épület még megmaradt díszítéseit.

Köszönet az épület megmentéséért és szép felújításáért.

www.tothgeza.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *