Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5286Szappanos kúria

Kategória Kúria , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

Cím Helvécia-Köncsögpuszta, Külterület
GPS koordináta
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

A Google térképen nem tudtam az épületet azonosítani.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2011-12-20A Szappanos kúria Helcvéciához tartozó Köncsögpusztán került felépítésre, a környék legeldugottabb helye, megközelítése, bonyolultan csak földúton lehetséges.

Az építtető Szappanos család 1674-ben kapta nemesi rangját, a kúriát vitéz Szappanos Jenő, Kecskemét város főmérnöke tervezte, Szappanos Elek számára. A városföld határában lévő kúria 1936-ban épült.

1946-ban a kúriát államosították, majd a Helvéciai Állami Gazdaság kezelésébe került. Volt benne iskola, majd magtár, később raktárként funkcionált. A lerobbant állapotú épület 1988-ban magán tulajdonba került, majd 1989-ben panzió céljára teljesen felújították.

A tulajdonos Budapesten lakott, és ritkán járt le a birtokára, a kúria berendezéseit szép fokozatosan ezt követően széthorták, előszőr a fürdőszobák berendezései, majd fokozatosan minden eltűnt. Ugyan a háznak voltak gondnokai, de ők is segítettek a széthordásban, rendőrségi eljárás is folyt és a környéken megtalálták az elhordott tárgyak 80%-át.

Az épület ma üresen áll, a Kastélylexikonban lévő képen még jó állapotú épületnek látható, amit viszont az Interneten találtam, az már lepusztult épületet ábrázól.

Forrás: Kastélylexikon 2.kötet., Bács-Kiskun megye.


Forrás: http://www.homokhatsag-leader.hu/Document/Tervezesi-terulet/Varosfold.pdf
1929-ben Szappanos István tekintélyes birtokos kezdeményezésére szerveződött meg a Városföldi Gazdakör. 1935-ben épült ki a nemzetközi autóút kecskemét-kiskunfélegyíházi szakasza, mely természetesen érintette Városföldet is.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Szappanos László: 4 évvel később már csak a pince helye látható ! Mindent széthordtak!

Szappanos László: Korábbi e-mail címem megváltozott ! Fibermailos nem műkodik !! Amúgy sajnos ma 4 évvel később már csak a pince rész látható, ami mozdithatő volt azt mind széthordták /2016 10 26/

Kata: Tudomásom szerint Kecskemét közelében két Szappanos kastély létezik. Az egyik Köncsögpusztán (Helvécia), a másik Városföldön. Szerintem ebben a leírásban keverve van a kettő. A köncsögpusztait én is ismerem, sajnos valóban lebontották, mert életveszélyes volt, de még romjaiban is gyönyörű.


Szappanos Lszl: Sajnos ma mr a kncsgi hzunkbl /2012.01.05./ semmi se lthat, szthordtk teljes egszben, csak a pince falai llnak a fld szintj

www.kastlyok.hu  * Start  *