Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2655Márffy Kúria - European Lakes Golf Kúria-Hotel

Kategória Kúria , Hotel

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 7532 Hencse, Kossuth L. u. 1-3.
GPS koordináta N 46.205140,E 17.623800
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

http://www.europeanlakes.com/

e-mail:

info@europeanlakes.com

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-09-09 - Utolsó módosítás: 2013-07-212013.07.21. - tapasztalt új információ
A képalbum/2013 könyvtárában lévő képek alapján úgy gondolom, hogy bezárták, a kerítés egy darabon megbontva, mögötte elkezdett, de félbehygott építkezés. Az egész területen semmi mozgás, a bejárati részen kinőtt a gaz!
********************************

Kadarkútról Szigetvár felé haladva már messziről feltűnik a hencsei kastélypark. A közútról nem is sejteni, hogy a két földszintes, szép épület mögött milyen nagy dendrológiai értéket képviselő park terül el.

A terület eredeti tulajdonosa Kiss József volt, aki a Rákóczi-szabadságharcban a kurucok oldalán állt, ezért birtokait elkobozták. A birtokkal az osztrák érzelmű Márffy családot jutalmazták. Ők építtették fel a múlt században a park északnyugati sarkában az úgynevezett "kiskastélyt", majd később a délnyugati részen álló "nagykastélyt". Egyik sem jelentős építészeti érték. Valószínű, hogy az utóbbi épülettel egyidőben létesítették a parkot is.
A volt Márffy-kúria késő barokk-klasszicista stílusban épült 1813 és 1815 között. Az épület ma vadászház, a Golf Klub Hotelként üzemelteti. A kúria parkja természetvédelem alatt áll.

Feltételezhető, hogy a völgyben lévő tó és a mögötte lévő facsoport gyönyörű látványa késztette a földbirtokost arra, hogy a régi kastélyból - ahonnan nem volt panoráma kiköltözzék és egy új felépítéséhez kezdjen. A park északi, körülbelül 1 hektáros sarkát a "kiskastéllyal" együtt egy új utca elvágta a körülbelül 7 hektáros nagy parktól. A park legmélyebb pontján egy szivárgó ér felduzzasztásával kialakított tó a rendszeres kezelés hiányában eutrofizálódott. Sürgősen fel kellene újítani. A tó mellett a párás helyi klímában jól fejlődnek a mocsárciprusok. A növényeket legalább három különböző időpontban ültették. A legidősebb valószínűleg a múlt század elején épített kiskastéllyal egyidősek. Lehetséges, hogy eredeti legelő erdő maradványai az idős kocsányos és csertölgyek, a hegyi juhar, a korai juhar és az ezüst hárs példányok.

www.civertan.hu

A második telepítési időszak a múlt században a kiegyezés kora utáni időre tehető. Legszebb példánya a szoliterként nőtt, fa alakú, kétágú tiszafa. Valószínű, hogy az ország legnagyobb tiszafája. Törzskerülete 385 cm, ágai egyenként 245 cm és 250 cm vastagok. A fa magassága 17 m, feltehetően hasonló korú a platán, több jegenye-, sima-, luc-, erdei- és duglaszfenyő, a csúcstörött mamutfenyő stb. A két világháború között tovább gyarapodott a park. A fenyők közül ebben a korban telepíthették a mocsárciprusokat, amelyekből még most is 40 darab díszíti a parkat. Valószínűleg ekkor telepítették a tulipánfákat is. Az arborétum az őszi lombszíneződés idején rendkívül színpompás látvány.

A II. világháború után a Márffy birtok egy részét felosztották a cselédség között, minden házaspár 6 holdat kapott. A birtok gyümölcsösei az 50-es évektől a Bárdibükki Állami Gazdaság tulajdonába kerültek.

Jelenlegi tulajdonosa nagyszerű nemzetközi golfpályát alakított ki a park mellett. Előzetes bejelentkezés után látogatható a terület.

A Zselici dombság lankái között megbúvó természetvédelmi területen kialakított minősítésű, golfpálya feltehetőleg a legvadregényesebb és legtermészetközelibb golfpálya egész Európában.
A European Lakes golf club remekül ötvözi a 18 lyukú, nemzetközi minősítésű golfpálya kalandosságát a minden luxussal ellátott szálloda és étterem kényelmével.

Különböző stílusú, 4 csillagos nívójú szálláslehetőségek közül választhat a Country House tágas lakosztályai, a villasor teraszos szobái, és az új építésű apartmanházak modern stúdiólakásai közül.

Étterem
Az étterem méltán népszerű a hagyományos magyar ízeket a nemzetközi konyha fogásaival ötvöző konyhájáról.
A la carte és rendezvény szolgáltatásainak köszönhetően egyre több visszatérő vendégünk keresi nálunk kedvenc ízeit. Mind a magyar pincészetek legjobb kínálata, valamint a 10 legnevesebb bortermelő ország büszkeségei megtalálhatók borlapunkon.


Sally O Brien ír kocsma
Eredeti ír berendezéssel ellátott dublini ír kocsmánk eredeti ír sörökkel és whiskey-kkel áll vendégeink rendelkezésére hétvégenként és nagyobb csoportok esetén élőzenével.

www.civertan.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *