Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 12212Vécsey - Sardagna Kastély (Vécsecity Kastélyszálló)

Kategória Kastélyszálló , Kastély

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 3874 Hernádvécse, Béke tér 8-10.
GPS koordináta N 48.442032,E 21.169456
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://vecsecity.hu/

e-mail:

info@vecsecity.hu

Telefon:

+36 46 990-100

Megjegyzés:

Tervezet nyitás: 2014 március 15.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2014-03-28 - Utolsó módosítás: 2016-03-19Mindig öröm számomra, ha egy műemlék épület -főleg ha kastély - megmenekül a teljes pusztulástól.
Örömmel olvastam a híradásokat, hogy a Vécsey - Srdagna kastély is megmentésre került, felújítása befejeződött, kastélyszállóda műszaki átadása: 2014. március 15.-én megtörtént, a nyitás dátuma: 2014.04.05.

Köszönet a tulajdonosnak, dr. Takács Tibor úrnak, hogy lehetővé tette a kastély megnyitás előtti megismerését és bemutathatóságát.

A település és a kastély története, egy (sajnos) már nem elérhető Internetes cikk alapján.
Valószínűsített szerző: KISS ANETT, a WEB lap időközben megszűnt!
"Első hiteles adatunk a településünkről egy 13. századi oklevél, amely a falut Weytha néven említi, és II. András, Árpád-házi uralkodónk idejéből való, 1234-ből.
Az évek és uralkodói váltották egymást.
A tatárjárás hatalmas pusztulást okozott a Hernád völgyében is. Abban az időben három kicsiny település feküdt egymás mellett, Weches, Szőlled és Gálya. A gályai földrészt 1332-ben elválasztották Vécsétől, később visszakaptuk.
A huszita háborúk és a törökök nehezítették az itt élők életét. Annyira, hogy 1640-re teljesen elpusztult. 1730-ban azonban újra virágzásnak indult. 1790-ben új evangélikus templomot építettek (az előzőt a törökök tették tönkre), és helyrehozták a Vécsey család kastélyát is.
Vécsey Ágoston fia, Vécsey Károly gróf, tábornok, akit 1849. október 6-án, Aradon végeztek ki a tizenhárom vértanú egyikeként.
A család anyagi helyzete megromlott, és arra kényszerültek, hogy eladják Dorner Ferenc kassai ügyvédnek, akinek a lányát feleségül vette Sardgna János. A 19. század második felében tehát az olasz eredetű Sardagna-család vette birtokba a kastélyt, akik közeli rokonságban álltak XI. Ince pápával is.
1905-ben a két önálló települést, Vécsét és Szőlledet egyesítették.A falu azért kapta a Hernádvécse nevet, mert Vécse nagyobb volt és többen lakták, mint Szőlledet.

1949-ben a Sardagna családtól elvették a kastélyt. Termelőszövetkezet alakult, gyümölcstermesztés és állattenyésztés zajlott. Mezőgazdasági szakiskola indult, és a kastélyból kollégium lett, majd gyermekotthon."
(A cikk alján ez volt olvasható: Köszönet Orosz Andreának a gyűjtésért, és Anyukámnak!)Hernádvécse az aggteleki régióban a Miskolc-Kassa útvonalon, előbbitől 50, utóbbitól 30 km-re, azok elérhető közelségében található. A táj, a Cserehát, az ország kevésbé ismert, érdekes, flórájában, faunájában, felszíni formálódásában gazdag tájegység.
Karnyújtásnyira találhatók innen olyan turisztikailag vonzó attrakciók, mint Boldogkőváralja, Regéc és Füzér várai, Vizsoly, a festői Hernád, a Hollóházi Porcelánmanufaktúra és felszíni ásványkincséről híres Telkibánya a Zemplénben, maga a hegyvonulat és egyéb nevezetességei.


A történelmi Vécsey család 1790-ben épült, neobarokk, műemléki védelem alatt álló kastélya köré formálódó épületkomplexum hamarosan megújulva, négycsillagos szállodaként fogadja majd a vendégeket Hernádvécsén. A szálloda nyitását 2014. március 15-re tervezik (műszaki átadás megvolt).
A 3 hektár kastélykert további 6 hektár kapcsolódó területtel egészült ki, így egészében 9 hektár park terület szolgálja az 55 szobás négycsillagos szálloda leendő vendégeinek tartalmas időtöltését és kényelmét.

A dimbes-dombos táj, Kassa és Miskolc közelsége, a környék turisztikai és történelmi látnivalói, a csend és a jó levegője miatt döntött úgy dr. Takács Tibor debreceni állatorvos 2006-ban, hogy megvásárolja a hernádvécsei Vécsey-Sardagna kastélyt.
A 2007-ben kezdődött saját-erős revitalizálás, felújítás 2009 őszével kezdődően, a közel 1,3 milliárdos.
Az új tulajdonos bízik benne, hogy a kastélyszállót sokan felkeresik majd, hiszen nemcsak a pihenés, de a látnivalók is idevonzzák a turistákat. Hernádvécse az ország egyik legszegényebb települése, de a kastélyszálló ezen is segíthet.

Az ősfás parkban kialakított tó csónakázási lehetőséget is kínál, teniszpálya, kerékpár és kalandpálya, istálló és lovaglási lehetőség, állatsimogató és kilátó, és még sok egyéb, kulturális értéküket hordozó lehetőség nyújtanak az egészségturizmus irányába is mutató szolgáltatásokat, aktív rekreációt.

A Hotel Vécsecity nem csak egy szálloda, hanem egy igazi élménybirodalom, ahol Vendégeink egy különleges, elvarázsolt világ lakóivá válnak a régmúlt és a ma harmóniájában. A szálloda egészében impozáns és elegáns, mégis, ahogy betérnek hozzánk, az igazi szabadságot élvezhetik akár otthon, s ha gondolják, kiléphetnek cipőjükből és akár mezítláb a folyosók szövevényében, a city utcáin barangolva is élvezhetik a luxust. Rejtélyes antik tárgyak bújnak meg a sarkokban, különleges műalkotások bukkannak elő a régmúlt történetét idézve, mesélve az elmúlt századokról. - (http://vecsecity.hu/hotel)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Putnoki Timi: Herndvcse Irnytszma: 3874

www.kastlyok.hu  * Start  *