Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2361Gecse Kúria

Kategória Kúria


A kiválasztott helyről még nincs kép!

Cím Alattyán, Szent István út 26.
GPS koordináta N 47.422709,E 20.043826
Régiół Észak-Alföld
Megye Jász-Nagykun-Szolnok

Internet:

e-mail:

alattyan1@vnet.hu

Telefon:

Tel: 57/461-280, 57/

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2007-01-01A kúriát Gecse István építette 1890-95-ben, 1930-tól Gecse Árpád festőművész lakta egészen haláláig, a művész még 90 évesen is fetett. 2000-ben az épületben Gecse Árpád Emlékházat hoztak létre.

Gecse Árpád élete
Nemesi családban született (felmenői eredetileg Abaúj vármegyében voltak kisbirtokosok). Először katonai pályára készült, tanulmányait a Bécsújhelyi Katonai Akadémián azonban nem fejezte be. 1919 és 1924 közt a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, mestere Balló Ede volt. Járt, Ausztriában, Olaszországban, művészi tudását, 1925-ben Velencében Vicenzo de Stefani mester mellett fejlesztette tovább. Észak-Európában további tapasztalatokat gyűjtött. Kis faluját tiszta szívéből szerette, ragaszkodott a családi fészekhez, örökre hű maradt a Jászsághoz. Talán ezért is nevezték a "Jászság Festőjé"-nek, annak az embernek, aki az alföldi táj, és az alföldi emberek szerelmese volt. Örökre hű maradt a Jászsághoz. Szülőfalujában élt és halt meg, ahol közéleti szerepet is vállalt. „Emberi tartásával, bölcs megfontolt tanácsaival a legnehezebb időkben is segítette az itt élő emberek mindennapi életét” – emlékezik meg róla Alattyán honlapja [1]

Csaknem 1400 db gazdára talált olajfestménye szerte az országban és a világban – múzeumokban, közületeknél és műgyűjtők százainál – őrzi emlékét.

Tagja volt a Magyar Művészek Országos Egyesületének, a Független Művészek Egyesületének és a Kupeczky Művészeti Társaságnak.
Gecse Árpád első önálló kiállítása 1927-ben volt.

Emlékház
A Jászság festőjének Gecse Árpádnak emlékháza, egyben szülőháza, mely 1890-ben épült.Az emlékház három utcai szobájában és az előszobában 75 négyzetméteres területen 66 db olajfestmény, több szobor, dombormű, plakett és grafika, a hat tárolóban a művész életét és munkásságát bemutató rajzok, iratok, fotók, katalógusok stb. az intarziás ebédlőgarnitúra és az osztrák szalongarnitúra, s egyéb berendezési tárgyak a művész könyveivel, használati tárgyaival.
A Gecse-szülőházban az 1999-ben elhunyt Gecse Árpád festőművész (Alattyán híres szülötte), akinek jászsági táj- és életképei itthon és külföldön is ismertek, hagyatéka kísérővel megtekinthető.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *