Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English Deutsch



Kapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta




Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3862



Amadé - Bajzáth - Pappenheim Kastély

Kategória Kastély , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 8043 Iszkaszentgyörgy
GPS koordináta N 47.239152,E 18.293266
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

https://www.facebook.com/pages/Amadé-Bajzáth-Pappenheim-chateau/273935819373187

e-mail:

Telefon:

+36 (20) 322 0334

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-04-11 - Látogatás dátuma: 2014-06-07 - Utolsó módosítás: 2015-06-02



Már többféle kastélyhasznosítást hallottam, olvasta, most egy számomra ismeretlent mutatok be.
Iszkaszentgyörgyön lévő Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély a Magyar Állam kizárólagos tulajdonában lévő (el nem idegeníthető) kastélyról van szó, melyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezel. Bérbe vette a finn származású Ari Santeri Kupsus lovag, a konstrukció csodás. Állami tulajdon, a MNV kezeli, újítja fel (állami és Uniós pénzből), lakják, használják, óvják (magán bérleményként), azaz a hasznositása is megoldott, hiszen a legrosszabb megoldás, ha nem lakják, nem használják, mert ekkor jobban pusztul. Az államnak nem kell gondoskodnia a hasznositásról (ez egy jelentős feladat lenne, nem kevés pénz lenne). A bérlő adja a kastélyba a „kultúrát”, berendezi, bebutorozza, használja (lakja), és a látogatóknak bemutatja. Igy minden együtt teljesül ahhoz, hogy a kastély fennmaradjon, és látogatható maradjon!

A „Várak Kastélyok Magyarországon” Facebook csoport (https://www.facebook.com/pages/Várak-Kastályok-Magyarorszáon/547680945254153) esemény felhívására jelentkeztem, érdemes volt!
https://www.facebook.com/events/292152787614982/ :
„A második világháború alatt Budapest bombázása idején, itt kapott menedéket a Finn Nagykövetség (Suomen Suurlähetystö). Ennek emlékét őrzik Őexcellenciája, Sauli Niinistö a Finn Köztársaság elnöke által 2012. szeptember 5-én átadott Finn Emlékszobák: 

A követségi dolgozószobában egy neobarokk stílusú garnitúra látható, mely az Osztrák-Magyar Monarchia évtizedeiben Bécsben készült és az 1960-as években került a bécsi finn nagykövethez. Azóta híres vendégek sora, államfők, elnökök, királyi családok tagjai - Diana walesi hercegné (Diana Frances Spencer), politikusok és művészek használták az ülőgarnitúrát.

A sárga empire szalonban szentpétervári paloták eredeti bútorai tekinthetők meg. Ezekhez hasonló darabok találhatóak a finn minisztériumokban a cári Oroszországgal való közös történelmük okán. 
A kastély állandó lakója - a község általános iskolája mellett - a finn származású Ari Santeri Kupsus lovag, kinek szívélyes meghívására látogathatunk el a kastélyba, ahol személyesen kíséri végig vendégeit.”
A látogatásra 2014. június 7. szombaton került sor.

Az „Idegenvezetőnk” a finn származású Ari Santeri Kupsus lovag, jó magyarsággal, érthetően, mutatta be a kastély történetét, tanúbizonyságot adva arra, hogy megismerte a kastély múltját, családtörténetét, és végigvezetett bennünket (látogatókat) mindazokon a helységeken, amelyben hétköznapjait tölti. Óvja a kastély belsőt, saját bútoraival, tárgyaival (nem is akármilyenekkel), teszi látványossá, élvezetessé, emlékezetessé a látogatást. A látogató nem egy lepusztult kastélyt lát, félig felújítva, hanem betekintést ad rra, hogy mi módon, milyen körülmények között élhette valamikor a kastély lakói.
Köszönjük mindazoknak, akik lehetővé tették, teszik ezt a látogatási lehetőséget és kastély hasznosítási formát, GRATULÁLOK!

A kastély legrégebbi részét Amadé Antal építtette. 1800-ban a kastély a Bajzáthok tulajdonába került, akik 1820-ban jelentős építkezésekbe fogtak.
A kastély jelentős átépítése gróf Pappenheim Siegfried nevéhez kötődik a XX. század elején. Elbontották a nyugati mellékszárnyakat, és helyükre egy emeletes, gazdag kőszobrászati dízsítésű neobarokk épületet építettek, díszes ablak- és erkélyrácsokkal, az emeleti ablakok fölött kőfejekkel, a középrizalit fölött alakos szoborkompozícióval. Ebben a részben működik jelenleg az általános iskola
Az épület nyugati végéhez délről egy emeletes folyosó kapcsolódik, amelynek emelete fedett volt, de kőpillérekkel tagolt oldalai eredetileg nyitottak voltak. Ez egy kör alakú épületbe vezet, melyet társalgóként használtak.
Az új épület nyugati végéhez észak felől csehsüvegboltozatos, illetve fiókos dongaboltozatú helyiségeket kapcsoltak, a barokk kaputorony vonalában egy átjáróval. Ehhez merőlegesen kapcsolódik az istállószárny. Az istálló 1906-1909 között készült el. Ebben vörös márvány itatók voltak, de a lovakat nem sokáig tartották itt. Jelenleg ez a rész a Művelődési Ház, és egyben az iskola tornaterme is.

A Bajzáth-kastély falfestményeit néhány éve restaurálták, s ezeket engedéllyel (KVI-Székesfehérvár) 2007-ben néztem meg korábban.

Jelenleg az Ari Kupsus Nyári Galéria rendez a kastélyban kiállításokat.
2014. június 28-ig tekinthető meg a Kósa János, Barcsay Díjás festő kiállitása.
http://iszkaszentgyorgy.hu/ari-kupsus-nyari-galeria-kosa-janos-festo-kiallitasa/

A kastély állami tulajdonban és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében van.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *