Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4706Sigray kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9931 Ivánc, Kossuth L. u. 1-3.
GPS koordináta N 46.945912,E 16.502156 - nem pontos!
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

http://www.ivanc.hu/

e-mail:

igazgato@szakotthon-ivanc.t-online.hu

Telefon:

+36 (94) 542-037

Megjegyzés:

A kastélyban a Vas Megyei Szakosított Otthon van elhelyezve.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-07-03 - Utolsó módosítás: 2013-07-09A település története
Egy 1237-es oklevél említi először falunkat: Ivánc és templomának története az Árpád korra megy vissza.

A XV. század elején az Iváczy család birtokosai élnek itt, kik nemzeti előnevüket is innen veszik. Nemcsak Ivánc község, hanem Vas megye múltjában is jelentős szerepet játszott az ivánci család. Községünk címerének megalkotásakor megörökítettük a már kihalt de történelmileg a faluhoz kötődő Ivánc család címerét. A vasvári káptalan iratanyagában sikerült egy 1630-ból iktatott iratot fellelni, amelyben Ivánczy Péter akkori megyei alispán gyűrűs pecsétjén található és kivehető az ivánczyak történelmi címere.

Ivánc virágkora a Sigray család nevéhez fűződik.
A kastély történetéről annyit tudunk, hogy már 1336-ban Ivánc északi végén, az akkor még a Rába által alámosott dombon Ajakas (Ivánczy) Miklós földesúr udvarháza állt. Ezt a középnemesi udvarházat, kúriát oklevelek említik 1337-ben, 1419-ben, 1463-ban. A mohácsi vész után 1543-ban "curia nobilitaris"-nak - nemesi kúriának - mondják, s ekkor Ivánczy Péter, Vas megye alispánja a tulajdonosa. A török harácsszedők megjelenése -kb.1580 - után az Ivánczy család Surányba költözött, épületük romba dőlt. A Sigray-birtok az 1670-es években még református mint az Őrség része. A rekatolizáció Bosikő plébános nevéhez fűződik. 1714-ben a plébánia mégújult.

Az ivánciak tisztelettel gondolnak a Sigray családra, amely jó gazdája volt a településnek. A századfordulóra fellendülő Sigray-birtok majorok építésével alapozta meg a gazdaságát. A falunak a saját gépházából biztosította a villanyvilágítást. Melegvizes fürdőt építtetett az egészségház épületében. Önálló faüzeme is volt, ahol az ivánciak dolgoztak.

A közigazgatás számára korszerű épületet építtetett, ami jelenleg is Polgármesteri Hivatalként szolgál. Tüzelővel, meleg ruhával és a jobb képességű fiatalok taníttatásával is gondoskodtak az ivánciakról. Egy Tájvédő Erdészházat is építettek, amely jelenleg az Erdészeti Rt. tulajdona, s amelyet egy külföldi vadásztársaság bérel.

A kastély története
Az ivánci műemlékkastélyt építése a Sigray család nevéhez fűződik: 1740-ben barokk stílusban emelték, az építtetője báró Sigray Károly volt. 1898-ban eklektikus stílusban átépítették.

A meglevő alapok felhasználásával Ivánc új földesura, báró Sigray Károly 1767-re felépítette egyemeletes barokk kastélyát, apja híres surányi kastélyának mintájára, csak szerényebb kivitelben.

Sigray József után fia Fülöp viszi tovább a család birtokait, majd fia (1879-1946) a 20.századi gróf Sigray Antal nevéhez fűződik.
1870 körül a külsőt eklektikus, a belsőt pedig 1920-ban szecessziós stílusban építették át. A déli homlokzat a nyugati és keleti oldalon négytengelyes rizalittal formált. Bejárata a középtengelyben van. Keleti rizalitján régebben egy teraszon keresztül a kápolnába lehetett bejutni.

Az államosítást követően 1951-óta a Sigray kastélyban Vas Megyei Szakosított Otthon működik, a család minden földtulajdona az állam kezelésébe került.
Az Intézményben lakók attól függően, hogy milyen ellátásra szorulnak, vannak elhelyezve a kiskastélyban, a nagykastélyban és a településen kialakított lakóotthonokban. A bentlakók részt vesznek a park gondozásában, az állatartás során azok gondozásában, továbbá a bió gazdaságban.

A 20 kat. hold közepén álló kastélyt park övezi. A Vas Megyei Tanács a parkot 1986-ban védetté nyilvánította. A Sigray-kastély kertjében él több növényritkasággal együtt Magyarország legnagyobb tulipánfája. Minden tavasszal virágzik. Ezenkívül jó néhány kocsányos tölgy, óriásfenyő, óriás bükkfa, amerikai vöröstölgy és platánfa érdemelnek említést.

2013.07.03 - Ott jártunkkor jó állapotban lévő kastélyt, szépen ápolt parkot láthattunk, a gondozottak jó körülmények között élnek, a személyzet odaadóan gondoskodik a bentlakókról, minden gondozotthoz van jó szavuk.
Gratulálunk a jó állapotokhoz!

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *