Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4564Pataji Múzeum - helytörténeti gyűjtemény

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 6328 Dunapataj, Dunapataj, Ordasi u. 7.
GPS koordináta N 46.64377,E 18.998255
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

https://www.facebook.com/patajimuzeum

e-mail:

patajimuzeum@index.hu , patajimuzeum @ gmail.com

Telefon:

+36-78-425-972, +36

Megjegyzés:

A múzeum nyitvatartása: hétfő, kedd, csütörtök 10-12 és 13-15 óráig, péntek 10-12.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-04-02 - Látogatás dátuma: 2013-07-18 - Utolsó módosítás: 2018-03-19A múzeum nyitvatartása: hétfő, kedd, csütörtök 10-12 és 13-15 óráig, péntek 10-12. Csoportok lehetőleg előzetes egyeztetését kérik a megadott számon, illetve egyéb időpontokban egyeztetés/megbeszélés alapján is látogatható a múzeum.

Köszönet Schill Tamásnak - dunapataji, néprajzkutatónak, a helyi múzeum vezetőjének, hogy felhívta a figyelmemet a Múzeumra.

A Pataji Múzeumot 1959. március 27-én alapította Pastyik István dunapataji történelemtanár. Kezdetben csak néhány tárgy volt, amelyek a dunapataji volt katolikus iskola egyik folyosóján kaptak helyet. A tárgygyűjtemény gyorsan növekedett. A múzeum 1961-ben megvette az időközben népi műemlékké nyilvánított, Jókai utcában álló Fogas-házat és a hozzá tartozó istállót. A múzeum gyűjteményét egyszerű csoportosításban helyezték el a házban. Ennek az összeállításnak az első látogatója 1962-ben Kodály Zoltán és kísérete volt. A múzeumba beérkező nagy mennyiségű anyagból és további gyűjtésből Dr. K. Csilléry Klára művészettörténész-néprajzkutató berendezte a múzeum állandó kiállítását. Az 1968. augusztus 15-én felavatott tájház állandó kiállításának címe: Pataji parasztház a 19. században.

A Pataji Múzeum 1959. március 27-e óta áll a tudomány, a kultúra, a muzeológia szolgálatában Dunapataj közigazgatási területén. Az elmúlt esztendo~kben kiállítások, kulturális események és megvalósult fejlesztések sora jelezte, hogy a Pataji Múzeum Dunapataj és a környék egyik fontos kulturális intézménye.

A Pataji Múzeum főépülete az Ordasi u. 7. szám alatt található egykori unitárius templom. Ennek udvarában egy kisebb raktár is található. Az udvarban, a gyönyörű fenyőfák tövében három fontos emlékmű kapott helyett. A fából faragott 1956-os fejfa eredetijét még a Művelődési Ház kertjében avatták fel 1989. október 23-án. A fejfa mellett álló emlékmű az 1859-ben megtalált böddi aranykincs helyét jelölte egykor. Harmadikként a mezőváros egykori jegyzőjének sírköve magasodik a múzeum udvarán. Az udvarban található többi sírkő felszámolt temetőkből előkerült pataji hivatalnokok sírkövei.
A Pataji Múzeum tájháza (tájház-együttese) a főépülettől néhány száz méterre, a szomszédos Jókai utcában található. A tájház látogatását a főépületben, az unitárius templomban kell jelezni.

A múzeumban több tárgygyűjtemény van. A tárgyakat (leszámítva a legújabb gyűjtéseket) Pastyik István gyűjtötte több évtizedes munkája során. A muzeális tárgyak döntő része Dunapatajról és a községhez tartozó Szelidi-tóról származik. (A gyűjtések során különös hangsúlyt kapnak a dunapataji, vagy dunapataji vonatkozású tárgyak, dokumentumok, fényképek.) A főbb gyűjteményegységek mellett kisebb - eseményekhez, intézményekhez vagy éppen családokhoz kapcsolható - gyűjteményrész van. A tárgyak nagy többsége raktárakban van elhelyezve, feldolgozásuk (adott esetben restaurálásuk) folyamatos.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

Schill Tams: Ksznm szpen a megemlkezst s a bemutats a mzeumrl! Tovbbi sok sikert kvnok! ST

www.kastlyok.hu  * Start  *