Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1595

Nádasdy – Vörösmarty múzeum Kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím Kápolnásnyék
GPS koordináta N 47.246843,E 18.690147
Régió Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet

http://www.kapolnasnyek.hu/page.php?page=54

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2007-01-01A 70-es út mentén, Velence és Kápolnásnyék között félúton, egy tábla mutatja az utat a Vörösmarty Mihály Emlékmúzeumhoz.

Kápolnásnyéken a község szélén áll egy 1800-as évek elején épült kúria, amely a nagy költő szülői házaként ismert nagyon sokak előtt. Ez az épület a Nádasdy grófok volt ispánlaka, amelyben gyermekkorában élt Vörösmarty Mihály, s ma ez a Vörösmarty Emlékmúzeum épülete.

Az épület története röviden a következő:
A ma is álló épület elődjében született a nagy költő 1800. december 1-jén délután 4 órakor. A majdani költő apja idősebb Vörösmarty Mihály (1764-1817) gróf Nádasdy ispánjaként tevékenykedett a grófi birtokon 1811-ig. Az ő irányítása alatt építettek új ispánlakot, 1801-1802 között.
A Nádasdy család, emléktáblával jelöli a házon Vörösmarty Mihály születését. A házat a gróf Nádasdy család 1884-ben eladta Ott Károly miniszteri számtanácsosnak 118 holddal. Az épülethez három szobát építtettek hozzá, a gazdasági épületeket lebontatták, s parkosíttatták a ház körüli legelőterületet.
A Fejér Megyei Tanács 1955-re elkészíti és megnyitja a Vörösmarty Emlékmúzeumot, amelynek kiállítását Kovács Péter a Fejér Megyei Múzeum munkatársa rendezi. Az udvaron felállítják Vörösmarty kő mellszobrát, amelyet Vígh Tamás faragott. A múzemi kiállítás három szobában mutatja be a nagy költő életútját, munkásságát.


A község nagy szülöttjének, Vörösmarty Mihálynak emlékét méltón ápolja a falu közössége. 2000-ben a költő 200. születési évfordulóját méltóképpen megünnepelte a falu. Vörösmarty Mihálynak szobrot állítottak 2000. szeptember 29-én, a község róla elnevezett központi terén. A Vörösmarty Emlékmúzeum felújítását szorgalmazta Kápolnásnyék Önkormányzata is. A költő gyermekkori lakóházában, a volt ispánlakban, egy új kiállítás mutatja be a Szózat költőjének életútját, s munkásságát. A községben egy Helytörténeti Kiállítás bemutatja a falu történetét, s ugyancsak itt látható a Velencei-tóval kapcsolatos kiállítási rész, amely betekintést nyújt a tó élővilágába, halászhagyományaiba. Az udvaron egy épületben látható a kovácsmúzeum, amelyben nyaranta alkalmanként kovácsbemutatót is tartanak. Kápolnásnyéken, a Fő utcán egy kiállítás keretében, nyáron lehet megtekinteni az ásványvilág csodálatos példányait, darabjait.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *