Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2872Berzsenyi kastély

Kategória Kastély , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 9517 Kemenessömjén, Berzsenyi u. 33.
GPS koordináta N 47.295270,E 17.132510
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-04-28 - Utolsó módosítás: 2013-04-29Kár a kastélyért, jobb sorsra lenne érdemes!

A környék történelméről legkorábbi adatok az újkőkor idejéből származnak. Ebben a korban még összefüggő erdőségek borították a tájat. Az időszámításunk előtti 5. században jelentek meg a tájon a nyugat felől érkező kelták. Legismertebb emlékük a Sitke és Ostffyasszonyfa közötti Földvár-major helyén épült erődítmény.

A falut első ízben 1280-ban említik az írások, Semyen néven. A hagyomány szerint a honfoglalás idején erre a vidékre egy Semjén nevű vitéz érkezett.
Első birtokosai az Osl nemzetségbeli Ostffyak voltak, akik hosszú évszázadokon át megtartották itt birtokaikat. Később leszármazottaik, a Zichyek és Vidosok, majd az enyingi Török, és a pápai Esterházy család szereztek itt területeket.

A falu Kemenesmihályfával két alkalommal is egyesült Sömjénmihályfa néven, először 1939. január 1-jétől 1946. szeptember 1-jéig, másodszor 1982. január 1-jétől 1993. január 1-jéig. A lakosság mindkétszer a szétválás mellett döntött, bár a két falu az elmúlt néhány évtized során földrajzilag már összeépült.

Berzsenyi-kastély
A község legszebb ékessége a Berzsenyi-kastély.
A Berzsenyi-család ősei a XV. századig vezethetők vissza. Az ősök a veszprém megyei Nagy-Börzsöny-pusztára kaptak királyi adományt. Innen származik a nemesi előnevük: egyházasberzsenyi. Berzsenyi Jenő orvosdoktor 1845-ben Nemesmagasiban született, Vas vármegye tiszti főorvosa volt. Élénken részt vett a társadalmi, megyei és országos ügyekben. 1905-10-ig a celldömölki kerület országgyűlési képviselője volt. A kastélyt ő építtette 1904-05-ben, szecessiós stílusban, amely szép parkosított környezetben helyezkedik el.

A második világháború után különböző kulturális rendezvények, és leányok számára traktoros iskola színhelye volt.
1958-74-ig a Kállai Éva Gyermekotthonban 100 gyermeket gondoztak itt, (és a Radó-kastélyban), miközben mindkét kastély óvoda is volt egyben. Ekkor a kastély mögött kétszintes szolgálati lakás épült.
Az ezt követő időkben a kastély a KSH SZÜV Oktatási Központ tulajdonába került. Részben számítástechnikai oktatás folyt benne, részben vállalati üdülőként használták. Ennek során némileg átalakították. Színvonalas, többnyire 2 szobás, külön fürdővel, TV-vel ellátott lakosztályaiban összesen 38 vendéget tudott fogadni. Családi összejöveteleket, egyéb rendezvényeket bonyolítottak le, kérésre. Gyakran látogatták külföldi vendégek is. Ezekután az épületet egy osztrák vállakozó vásárolta meg, aki jelentős anyagi ráfordítással eredeti szépségében állította vissza. A parkban ekkor épült a szökőkúttal díszített kis tavacska, és átépítették a volt szolgálati lakásokat is (amelyek teljesen már nem készülhettek el). Továbbra is kastélyszállóként működött, illetve rendezvényeket szerveztek itt. Azonban a tulajdonosnak anyagi nehézségei miatt meg kellett válnia a kastélytól.

2005-ben a kastély egy budapesti cég tulajdonába került, akik akkor wellness központot tervezett itt kialakítani.
A nagy tervekből minösszesen egy megbontott kerítésre és egy kovácsolt vas kapu beállítására jutottak, bár ez sem lett befejezve. A tulajdonos már eladná a kastélyt, állapotával nem törődik, őrzéséről sem gondoskodik, állapota fokozatosan romlik, máladozik a vakolat.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *