Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2443

Radó kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 9517 Kemenessömjén, Berzsenyi Dániel u. 5.
GPS koordináta N 47.296317,E 17.134398
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-04-28 - Utolsó módosítás: 2013-04-29Jelenleg elhagyottan áll, jövője bizonytalan, eladó épület, körbekerítve, de őrzéséről nem gondoskodnak.

A környék történelméről legkorábbi adatok az újkőkor idejéből származnak. Ebben a korban még összefüggő erdőségek borították a tájat. Az időszámításunk előtti 5. században jelentek meg a tájon a nyugat felől érkező kelták. Legismertebb emlékük a Sitke és Ostffyasszonyfa közötti Földvár-major helyén épült erődítmény.

A falut első ízben 1280-ban említik az írások, Semyen néven. A hagyomány szerint a honfoglalás idején erre a vidékre egy Semjén nevű vitéz érkezett.
Első birtokosai az Osl nemzetségbeli Ostffyak voltak, akik hosszú évszázadokon át megtartották itt birtokaikat. Később leszármazottaik, a Zichyek és Vidosok, majd az enyingi Török, és a pápai Esterházy család szereztek itt területeket.

A falu Kemenesmihályfával két alkalommal is egyesült Sömjénmihályfa néven, először 1939. január 1-jétől 1946. szeptember 1-jéig, másodszor 1982. január 1-jétől 1993. január 1-jéig. A lakosság mindkétszer a szétválás mellett döntött, bár a két falu az elmúlt néhány évtized során földrajzilag már összeépült.

Radó-kastély
A község másik nevezetes épülete a Radó-kastély. A Radó-család ősei a XI. századig vezethetők vissza. A szentmártoni előnevet a XVI. század óta viselik. A szentmártoni Radók közül a századok folyamán többne viseltek országos, vármegyei tisztségeket.

A kastélyt Radó Gyula építtette 1880 körül eklektikus stílusban. A kétszintes épület két szélén timpanonok, középső részén felül erkély, alul üvegezett előtér volt.

A második világháború után, 1945 szeptemberétől járványkórház működött itt.
1947-től iskolai célokat szolgált az épület, az alsó tagozatosok jártak ide. Ezután néhány évig üresen állt, majd átépítették, a teraszt és az üvegezett részeket befalazták, a timpanonokat lebontották, így az épület elvesztette jellegzetes külsejét.
Egy ideig a Berzsenyi-kastéllyal együtt gyermekotthonként, illetve helyi óvodaként működött. Az utóbbi évtizedekben a polgári védelem raktárként használta, fenntartására azonban kevés figyelmet fordítottak, így az egykor gondozott park, játszótér teljesen elvadult, az épületen is látszanak a romlás jelei, bár állapota a körülményekhez képest még meglepően jó.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *