Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3153Hertelendy kastély (lebontva 1945)

Kategória kastély

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 8318 Lesencetomaj
GPS koordináta
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.lesencetomaj.hu/helytortenet.htm

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2013-04-21 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-04-21A Keszthelyi-hegység északi oldalán a Lesence-patak mellett terül el az ősi Tomaj nemzetség volt családi fészke, a mai Lesencetomaj. A nemzetség az ősi birtokot mindvégig uralta, a család teljes kihalásáig. A XVI. századi okiratok a települést a községen átfolyó patakra utalva, már Lesencetomaj néven említik. A település, illetve közvetlen környezete - feltételezhetően kedvező fekvése miatt - már a római korban is lakott volt. Az első írás, amely a községet említi az 1121-ben keletkezett Almádi apátság alapító levele.
A templom melletti temetőből került elő az a vörösmárvány sírkő, amely az 1400-ban elhunyt Tomaj Pál emlékét örökítette meg. Az 1518-ban Vithai Barka György ellen támadó Tomaj Ferenc itteni birtokait II. Lajos király elkobozta, majd 1519-ben Némay Bálint deáknak adományozta. 1564-ben a község és környéke már Devecseri Csoron András veszprémi főispán birtokában volt. A török hódítás a települést sem kímélte, elpusztult a Lesence-patakon álló 4 vízimalom, majd a falu is lassan elnéptelenedett. 1678-ban a falu akkori földbirtokosa, Lengyel János újjáépítteti az 1624-ben épített, s később lerombolt kastélyát, majd 1696-ban elkezdte a még puszta telkek betelepítését

Kastélyok története
A fejlődést Tóti Lengyel Krisztinának Nedeczei Nedeczky Károly kancelláriai referenssel kötött házassága indította el. Az új földbirtokos, Nedeczky Károly építtette 1752-ben a barokk stílusú kastélyt, valamint a régi romokból a mai templomot. A főbejáraton, latin nyelven felirat hirdeti, hogy ő és felesége, Tóthi-Lengyel Krisztina az építtetők.
A kastély és a birtok a XIX. század elején Deym Ferenc altábornagy tulajdonába került, aki az 1848-as szabadságharc idején, az osztrák oldalon harcolt, de veszített Guyon Richárddal szemben. 1849 után nyugdíjazták, sírja a tomaji temetőben van.
A kastélyt 1854-ben bővítették, majd 1953-ban és 1984-ben is hozzáépítettek.
1929-ben ismét gazdát cserélt a birtok egy része, gróf Deym Jánostól gróf Károlyi József vásárolta meg, aki a szigligeti birtokának nagyságát növelte a megvásárolt területtel.

Egy eltűnt kastély mindig fájdalmas,, kegyetlen múltra emlékeztető szégyenfolt, ilyen az értelmetlenül elpusztított lesencetomaji Hertelendy kastély.
Lesencetomaj utolsó nagybirtokosai Hertelendy Ferenc 352 katasztrális hold nagyságú és gróf Károly István 3087 katasztrális hold nagyságú területtel. A Hertelendy családnak a településen már korábban kisebb kúriája állt, emellett pedig hatalmas majorsági épületek sorakoztak a birtokon. A zalai főispán, Hertelendy Kálmán 1875-ben hunyt el itt és ekkor 21 éves fia, Hertelendy Ferenc örökölte a lesencetomaji birtokot.
A kastély építéséről sajnos kevés forrás maradt fenn, de feltehetően valamikor a házassága után nem sokkal kezdhették építeni, feltételezhetően a korábbi kúria átépítésével. Az első fénykép az épületről 1902-ből ismert. A Hertelendy uradalom már a II. világháború kitörése előtt tönkrement, kastélyukat 1945-ben a falu lakossága lerombolta és széthordta.
A Hertelendy kastély archív képeinek forrása: "a FOTO:FORTEPAN megjelöléssel bármilyen célra szabadon közölhetők.":

A Károlyi birtok 1945-ben az állam kezébe került, a Nedeczky kastélyban 1955. óta Pszichiátriai Betegek és Fogyatékosok Otthona működik.
A rendszerváltáskor önálló települési önkormányzat alakult. A Körjegyzőséget Lesencefaluval közösen alapította meg a község, de a székhely Lesencetomajra került.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *