Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2390

Huszár - Purgly Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 2616 Keszeg, Dózsa György út 5.
GPS koordináta N 47.838323,E 19.242125
Régió Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet

http://www.keszeg.hu/

e-mail

Telefon

35/380-884

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2009-01-24 - Utolsó módosítás: 2015-03-31Keszeg Nógrád megye délnyugati csücskében található, Pest megyével határos. Budapesttől kb. 45 km-re, Váctól 16 km-re fekszik. Budapesttől a 2/A jelű úton közelíthető meg, úgy, hogy a rádi (Vác) leágazónál kell elhagyni a 2/A-t, további útvonal: Rád, Penc, Keszeg). A község egyike Nógrád megye legmagasabban fekvő településeinek. Fekvésének és a környező erdőségeknek köszönhetően csodálatos a levegője.

A terület központi épülete az 1749-ben épített és az 1870-es években bővített, T alakú, volt Huszár, manzárdtetős barokk stílusú kastély. Az udvari homlokzat mellett kétoldalt copf kővázás kapuoszlopok és kovácsoltvas kapuszárnyak láthatók, és téglakerítés helyezkedik el. Két melléképülete az udvari szárnnyal párhuzamosan, a telek szélén épült. A keleti épületben irodák, szolgálati lakások és magtár található, míg a kisebb, nyugati építményben óvoda. Ma már erősen elpusztult parkjában egykor hatalmas fák, gondozott utak és virágház volt.
A műemléki környezethez tartozik az 1706-ban épült barokk, római katolikus templom. Kertjében a Huszár család néhány sírköve, előtte egy valószínuleg 1808-ból származó kőfeszület található. A védett környezet határán, de azon kívül áll a 116-os helyrajzi számú műemlék magtár. Mint a kastély egykori gazdasági épülete, ez is a műemlék együttes részének tekinthető.

A kastélyban a Huszár család vendégeként többször megfordult Madách Imre és Deák Ferenc is. Az egykori kastélyban ma iskola működik. A kastély parkja védett.


Római Katolikus templom, Műemlék jellegű.
Keszeg, Dózsa György út 3.
35/380-527 - Nézsai plébánia

Az egyhajós, előreugró középtornyos keletelt templom 1706-ban készült barokk stílusban, majd 1747-ben és 1764-ben megnagyobbították. Főhomlokzatát párkányok, egyensvonalú oromfalak díszítik, félköríves kerettel épült bejárata a gúlasisakos torony alatt nyílik. A hajó oldalfalait lizéniák tagolják, a keskenyebb szentély a nyolcszög három oldalával záródik. Északi oldalához csatlakozik a sekrestye, és ugyanitt épült a Huszár család kriptája is. A templom belső tere dongaboltozatos, a hajónál három, a szentélynél öt fiókboltozattal. Berendezéséből említést érdemel a barokk szószék, a fo- és mellékoltárok, és az ezeken elhelyezett XVIII. század végi kisméretű szobrok.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *