Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4086Hunyady Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím Kéthely, Sáripuszta, Magyari u. 35
GPS koordináta N 46.647079,E 17.393298
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

http://www.szoc-kethely.hu/

e-mail:

szocotthonkethely@gmail.com

Telefon:

+36 (85) 339-211

Megjegyzés:

Budapest Főváros Önkormányzata Értelmi Fogyatékosok Otthona, nem látogatható!

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-06-08 - Utolsó módosítás: 2013-06-09Kéthely a Belső-Somogyban levő Marcali-hát keleti szélén fekszik, 7 km-re a Balatontól. Északon Balatonújlak, Keleten Somogyszentpál, Délen Marcali, Nyugaton Somogysámson és Hollád települések határolják. A falut átszeli a 68-as főút.

A XVI. század végén Enyingi Török István tulajdonába került, a XVII. század derekától a Zankó család birtokolta. 1720-tól működött iskola. 1726-ban gróf Harrach volt a földesúr, 1733-tól folyamatosan a Hunyadyaké. Az uradalom gazdálkodása országos elismertséget élvezett (gazdatisztek, gyakornoki rendszer, technikai fejlesztés).

Kastély történelme
Sáripusztán van a Hunyadyak egykori barokk stílusban megépített kastélya. Az 1760-as években épült barokk kastélyt 1912 és 1920 között neobarokk stílusban átépítették.

Műemlék épület, egyemeletes, középen franciaerkélyes megoldással, lent 4x2 oszlopra kiképzett kocsifelhajtó. Manzárdtetejében hálószobák voltak kialakítva. A kastély átélte a II. világháborút, amely alatt sebesült kórházként működött. Ezután gabonaraktár és istálló volt.

A kastélyt és a hozzá tartozó birtokot 1951-ben a Magyar Államtól kezlési joggal a Fővárosi Tanács kapta meg, 1993-ban került a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába.
1951 után eltüntették a háború nyomait, rendbe tették az épületet. 1951-ben költöztek be az első gondozottak. Kezdetben 30 alkalmazottal és 300 beteggel általános otthonként működött. A gondozottak művelték a 24 kh földterületet. 1956-tól elmebeteg otthonként működik.

Tízhektáros parkjában több ritka fafaj is megtalálható (jegenyefenyő, kolorádófenyő, ostorfa, császárfa, platán, bükk). A kert védett - természetvédelmi terület.

Felújításra szorul, hasznosítása megoldásra vár. Alkalmas lehetne szállodának, wellness központnak Keszthely, Hévíz, Zalakaros, és a balaton közelségéből adódóan.
A Sármelléki nemzetközi repülőtér is jó lehetőséget nyújthatna a település idegenforgalmának fellendítésében.


Budapest Főváros Önkormányzata Értelmi Fogyatékosok Otthona
Egy sajnálatos tűzeset következtében, 1986-ban, a kastélyépületben élők és az őket ellátó személyzet élete gyökeresen megváltozott. Az épület 2/3-ad része leégett, de a kastély helyreállítására nem került sor. 2006. július 1.-ig a fennmaradó részben 120 embert láttak el, és innen történt a központi irányítás is.

Az intézmény vezetősége mindig kereste a megoldást a kastélyban élők életének rendezésére. Talán ennek is köszönhető, hogy már a kezdeti időszakban csatlakoztak a deinstitucionalizációt (intézménytelenítést) hirdető programhoz, amelynek hulláma az 1980-as évek végén érte el hazánkat.

A kéthelyi intézmény 1989-ben csatlakozott a kitagolási programhoz, anélkül, hogy támaszkodhatott volna tapasztalatokra, módszerekre. Hiszen ebben az időben még nem voltak jogi, szabályozási keretek és egységes követelmények sem. A kiscsoportos ellátás mindenképpen kihívást jelentett az akkoriban zárt intézményrendszerhez szokott szakembereknek és természetesen a lakóknak is.


Napjainkban
2006 júliusában befejeződött az Intézmény lakóinak településbe történő integrálása. Sikerült kiváltani a kastélyépületet, és egy új, modern épületkomplexumba költözhettek az ellátottak, amely a település belterületén található. A beruházás értéke 983 MFt volt, amely egy innovációs folyamat része.

A Fővárosi Önkormányzat finanszírozása mellett, az Intézmény törekszik arra, hogy pályázati források kihasználásával is minél jobb szolgáltatást tudjon nyújtani az ellátottak számára. Ugyanakkor a hozzátartozók által alapított Árnyékban Alapítvány is segítséget ad a finanszírozásban. A központi telephelyen kaptak helyet az ellátó egységek és a foglalkozatói részlegek.

A község területén található otthonokban kerültek elhelyezésre a gondozottak. Ezek családi házas jellege lehetővé teszi, hogy lakók részt vegyenek a község életében. Az integráció és az esélyegyenlőséget szem előtt tartva, a lakók egyéni igényeit figyelembe véve alakították ki életterüket. A családi házakba költözés jelentős változást jelentett a lakók számára. Hozzá kellett szokni, hogy nagyobb felelősséggel tartoznak egymás, és önmaguk iránt egyaránt. Mindegyik háztól körülbelül 10 perces sétával megközelíthető a község központja.

2013.06.08 - Hiába próbálkoztam engedélyt kérni, hogy a kastélyt lefényképezhessem, sikertelen volt. Az Intézmény vezetője (gazdasági), nem engedélyezte, forduljak a Fővárosi Önkormányzathoz, mint tulajdonos, ez is sikertelen volt.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *