Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2301

Blaskovich Kúria

Kategória Kúria


A kiválasztott helyrõl még nincs kép!

Cím Királyhegyes–Csikóspuszta, Csikóspuszta
GPS koordináta N 46.291756,E 20.650094 - nem pontos!
Régió Dél-Alföld
Megye Csongrád

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2007-01-01A település neve okleveleinkben Kyralyhegyesse (1455), Kyralhegyes (1456), Kyralhegese alio nomine, Nagheges (1485), Kjraljhögjös (1642) változatban fordul elő. A név előtagja a király méltóságnév, utótagja a birtokos személyraggal ellátott hegy szó. Eredetileg királyi tulajdon volt, és messziről látható temploma lehetett.

Királyhegyes a legkönnyebben Makó, illetve Apátfalva felől érhető el. A két út kereszteződésében, a falu felé vivő útjelzőként áll a Langó család emelte fehér kápolna, a népi vallásosság emlékhelye. A települést az írásos dokumentumok először 1455-ben Kyralhegyesse-ként említik. Királyi birtok volt. A török időkben többször elpusztult, majd újratelepült. A kincstári terület egy részét a gróf Geglevich család vásárolta meg, majd 1827-ben zálogba adta, Blaskovich Bertalannak, aki a zálogot megtartva jelentős gazdaságot épített ki. Más források arra utalnak, hogy Blaskovichot ide száműzte a király. Akárhogy is volt birtokát 1850-re 4777 holdasra növelte. A korábbi Nagy-Királyhegyesen (ma Csikóspuszta) kúriát és családi kápolnát épített. Kis-Királyhegyest, a jelenlegi falut a kincstár alapította 1843-ban apátfalvi és Békés megyei napszámosok telepítésével, akik dohánytermesztéssel foglalkoztak. A község központjában néhány tekintélyes, XIX. századi épületet találunk. A főtér tengelyében álló neogót római katolikus templom 1902-ben épült. Az ekkor alakult önkéntes tűzoltóság eszközparkja kérésre megtekinthető. A rendezett, egységes faluképnek egyfajta békebeli hangulata van. A közeli Csikóspuszta: természetvédelem alatt álló mocsaras terület, túzok-pihenőhely, érdemes megkeresni Blaskovics-család egykori majorját, kúriáját és erdei kápolnáját.

A kúria felépítése 1853-ra tehető. Az államosítást követően az épületet az akkor megalakult termelőszövetkezet kapta meg, és gépállomást hozott létre.
Napjainkban lakások és tollüzem működik a magán tulajdonba került épületben, a parkot helyreállítatta az új tulajdonos.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *