Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6549Sárközy kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 7523 Kisasszond, Csokonai u. 1.
GPS koordináta N 46.330788,E 17.628238
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

http://www.somogyisajt.com

e-mail:

info@somogyisajt.com

Telefon:

+36 (30) 211-6497

Megjegyzés:

A kúria szabadon nem látogatható!, előzetes egyeztetés alapján csoportokat fogadnak.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-05-29 - Utolsó módosítás: 2015-03-10Kisasszond településről
Első írásos említése 1324-ből való (Kusazwnd). 1363-1456 között a Kanizsai család birtokolta. Az 1671. évi török kincstári adólistán Kisasszonyfalva néven szerepelt.

A 18-19. században jelentős szerepet töltöttek be a Sárközy család tagjai a megye szellemi életében. Kisasszondi birtokuk kisebb központja lett a haladó gondolkodású földbirtokosoknak, íróknak, költőknek.

Református elemi iskoláját 1762-ben alapították. A két világháború közti közigazgatási besorolás szerint kisközségnek számított, és a szomajomi (ma Kaposfő) körjegyzőséghez tartozott.


A kúriáról
A kúria szabadon nem látogatható!, előzetes egyeztetés alapján csoportokat fogadnak, A kúria magánlakás!
A parkkal övezett Sárközy kúria eredetileg barokk stílusban épült, majd a 19. század elején bővítették, s klasszicista stílusban építették át. A megye egyik legszebb helyreállított műemléke ma magántulajdonban van.
Megfordult itt Csokonai Vitéz Mihály is. A század elején még állt az a hársfa, amelynek tövében A „magánossághoz” című verset írta.

A Sárközy kúriát, mely Kisasszond címerében is látható, ma Róna Péter jogász-közgazdász professzor és őstermelő lakja, aki mostanság több dologról nevezetes, az egyik a kisasszondi füstölt sajtja Angliában, a világ egyik legnagyobb sajtkiállításán ezüstérmes lett.

Köszönet Róna úrnak, hogy lehetőséget adott arra, hogy a kúriát lefényképezhettem, megkóstólhattuk finom sajt készítményeiket, és köszönöm a személyzetnek, hogy megmutatták a bírtokot, a sajtkészítés folyamatát.

A sajtkészítésről - forrás: http://www.somogyisajt.com
A tejet saját tulajdonban lévö tehenek adják, amit frissen, napi szinten dolgozunk fel. Sajtunk a sajtkultúrán, a folyékony tejoltón és a són kívül semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz. Minden esetben hökezeljük /pasztörizáljuk/, és a sajtfajtának megfelelö zsírszázalék eléréséhez szeparáljuk a tejet.
A sajt 1, 4 ill. 8 kg-os kerek formában történö préselés útján nyeri el végleges formáját. A több hónapi érlelés elsö szakaszában viasszal kenjük be a sajtokat, fajtától függöen különbözö színekre. Füstölt sajtunkat minimum 2 hónapos érlelés után hagyományos módon füstöljük, bükkfa felhasználásával. Sajtjainkat fözéshez, sütéshez is bátran ajánljuk, mert jó olvadási és pirulási tulajdonsággal rendelkeznek. A szeparálás útján kinyert tejszínböl vajat készítünk, amely nagyon jól bírja a hevítést, ezért fözéshez kiválóan alkalmas.
Termékeinket vákuumfóliás csomagolásban kínáljuk, igény szerinti méretekben.A kisasszondi református gyülekezet - forrás: http://reformatussomogy.shp.hu/hpc/web.php?a=reformatussomogy&o=kisasszondi_reformatus_egyhazkozseg__2C9
1759-ben kezdték írni azt az anyakönyvüket, amely ma is olvasható. Első bejegyzésként nádasdi Sárközy István születését láthatjuk, aki később a belsősomogyi egyházmegye gondnoka volt 52 esztendőn keresztül.

A kisasszondi református közösség alakulásakor valószínűleg az akkori katolikus templomot használhatta, amely a török elvonulása idején elpusztult. Az újratelepüléskor templomukat fatalpra, sövényből készítették, tornya nem volt. Ez a pici kis templom és a lelkész lakása az ún. Pap-dombon állt. A meglevő első anyakönyvben olvashatjuk, hogy 1787-ben és 1792-ben renoválták ezeket.
Első harangjukat nádasdi Sárközy János özvegye, Sándor Zsuzsanna vette. 1763-ban nádasdi Sárközy Antal haranglábat készíttetett és harangot vásárolt a gyülekezetnek.

A mai templom 1858-ban épült, torony nélkül. 1905-ben a tetőt kijavítják és a tornyot felemelik. 1923-ban 100 kg-os harangot csináltattak, gyülekezeti adakozásból valamint nádasdi Sárközy György és nővére adományából. Ők adományozták az első harmóniumot is, amit 1965-ig használt a gyülekezet, akkor rossz állapota miatt újat vásárolt az egyházközség. Ezt a harmóniumot hallhatjuk ma is a templom falai között.

Református iskolája az államosításig működött egyházi keretek között, az 1970-es évek közepéig pedig állami tulajdonban szolgálta a települést. Az államosítás során az egyházi tulajdonban levő szántók és erdők állami tulajdonba kerültek. Az 1990-es évek elején az államosított tulajdon a gyülekezetbe már visszakerülni nem tudott, ezért a kért és megítélt kárpótlás biztosította, és jelenleg is biztosítja a parókia és a templom karban tartását, felújítását. 2006-ban a presbitérium a református parókia vendégházzátörténő átalakítását hagyta jóvá. A 24 férőhelyes komfortos épületben a kirándulók, a somogyi dombok és a zselici táj szépségét megismerni vágyók lelhetnek kényelmes és olcsó szálláslehetőségre.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *