Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1635Wöeres - Ajkay kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím 9512 Ostffyasszonyfa, Dózsa Gy. u. 1.
GPS koordináta N 47.327785,E 17.039384
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2013-04-27 - Látogatás dátuma: 2013-04-28 - Utolsó módosítás: 2013-05-11Ostffyasszonyfa a Kemenes-vidék történelmi emlékekben egyik leggazdagabb települése.
A települést először 1346-ban említették Azzunfalva néven. A közelben folyó Rábán már ekkor egy jelentős rév volt, amelynek a későbbi századok során hadászati jelentősége is lett. Ekkor fahidat készítettek, melynek helyére a 19. században épült vashíd. Miután ez a II. világháborúban elpusztult, az 1960-as évek végén építették a jelenlegi hidat (Ragyogó-híd).
A falu első ismert birtokosa Lökös János volt, kit a 14. században fej- és jószágvesztésre ítéltek. Elkobzott birtokait így a kun eredetű Osl nemzetség kapta meg, kiknek leszármazottai lettek az Osttfyak. Rajtuk kívül, elsősorban rokoni kapcsolataik révén később a Csornai, az enyingi Török, a Zichy és a Vidos családok is szereztek itt részeket.

A kúria története
A kúriát a Weöres família emeltette a 19. század második felében, eklektikus stílusban. Építése minden bizonnyal Weöres (II.) István Vas vármegyei főszolgabíró nevéhez köthető, akitől 1865-ben legfiatalabb fia, Weöres József örökölte a rezidenciát. A földbirtokostól 1890-ben Izabella nevű lányára szállt az épület. Weöres Izabellával kötött házassága révén dr. Ajkay Zoltán tulajdonába került a kúria a 19-20. század fordulóján, aki a hadseregnél orvos-tábornokként szolgált.

Az 1940-es évek végén szolgálati lakásokat helyeztek el az épületben, jelenleg is ezt a célt szolgálja, valamint egy gyógytornász-rendelő is található benne. A kúriát kisebb kert övezi. A temetőben ma is áll az Ajkay család 1910-ben emelt kriptája.

1997-ben nyílt meg a település határában a Pannónia Ring, a 4740 méter hosszú, autós, motoros gyorsasági pálya. Már első működési évében sok versenyzőt és látogatót vonzott. A Ringben márciustól október végéig rendeznek versenyeket, edzéseket a főleg nyugati autós és motoros klubok. Az intézmény különböző nemzeti és nemzetközi bajnoki futamoknak is helyt ad.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *