Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschLátogatottsági statisztikák
www.kastelyok-utazas.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

(LAKÓINFÓ, TAR-ÜGY Lakóközösségi ügyvitel támogatás * DataProg - Egresi János vállalkozó
LAKÓINFÓ, TAR-ÜGY Lakóközösségi ügyvitel támogatás


Kirándulási helyszínek színes grafikákon!
Kirándulási helyszínek színes grafikákon!


500 000 légifotó Magyarországról!
500 000 légifotó Magyarországról!

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3483

Somogyi - Andreánszky kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím 2617 Alsópetény, Petőfi u. 6.
GPS koordináta N 47.876611,E 19.241209 - nem pontos!
Régió Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2016-04-17Első írásos említése 1268-ból származik, ekkor a szomszédos Felsőpeténnyel együtt a Csák nemzetség keze alá tartozott. 1277-ben ismét említik a települést. A 15. század kezdetén a falut az Alsópetényi család birtokolta. I. Ulászló 1440-ben a Szobi családnak adományozza. 1507-ben Werbőczy István lesz a település birtokosa, aki itt írta a Tripartitum nevű törvénykönyvet. A török korban a település szinte teljesen megsemmisült, régi temploma is elpusztult. A 18. században szlovákokat telepítenek le a környéken, később a templomot is újjáépítik. A Somogyi kúria az 1820-as években épült. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Alsópetény)

A település birtokosa 1507-től 1541-ig Werbőczy István jogtudós volt. A hagyomány szerint helyben szerkesztette a magyar jog évszázadokig hatályban lévő alaptörvényeit magában foglaló Hármaskönyvet. Az ő emlékére állítatta a templomhegyen a háromszög alakú emlékművet 1791-ben Gyurcsányi Ignácné. Közvetlen mellette a várkastély romjain áll a XVIII. században épült és templomtól külön álló barokk harangláb. A római katolikus templom a XV. században épült gótikus stílusban, melynek mára egyetlen nyoma a templom déli falából felsejlő kőkapu. Eredeti pompájában díszeleg a volt Gyurcsányi-Prónay kastély, építését 1750 körül kezdték el.
A volt Somogyi-Andreánszky kúria már csak az emlékezet őrzi és a védett parkerdő, melynek közepén állt az épület. A klasszicista stílusban épült kúria utolsó nagyja báró Andreánszky Gábor világhírű paleobotanikus volt, az MTA levelező tagja.
A falu központjában található a „Hármaskönyv”étterem – mely valamivel több, mint egy évtized alatt nemzetközi hírnévre tett szert. Gasztronómiai élményt nyújt fatálas konyhája. A kis parasztházból átalakított étterem téliesített teraszán „Alsópetény a XX. században” címmel állandó fotókiállítás látható.
Alsópetény valóságos gyöngyszeme a Cserhát lankái közt megbúvó falvaknak. Sajnos a történelme során több szép építménye, kastélya, kúriája, lakóháza elpusztult, de még így is maradt annyi, hogy meglátogatásuk során az elmúlt korok hangulatát idézzük fel. Az alsópetényi vendégszerető nép pedig büszkén vállalva múltját, szívesen látja a betérő vendégeket. (http://tourinform.hu/telepulesek?SEID=36)

(2011-ben újraépítették ???)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastelyok-utazas.hu  * Start  *