Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4325

Prónay-kastély (Rendezvényközpont)

Kategória Kastély , Kastélyszálló , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 2617 Alsópetény, Petőfi Sándor u. 40/A.
GPS koordináta N 47.871924,E 19.246559
Régió Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet

http://www.pronaykastely.hu

e-mail

sales@pronaykastely.hu

Telefon

+36 20 223-3441

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2016-04-17 - Utolsó módosítás: 2016-04-17Köszönet a www.pronaykastely.hu kastélynak, hogy felhívta a figyelmemet a megújult kastélyra és rendelkezésemre bocsátotta a bemutató anyagot és képeket.

2009-től a kastély új tulajdonosa teljes körűen felújította a katélyegyüttest alkalmassá téve rendezvényhelyszínként és szálláshelyként való üzemeltetésre. A műemlékvédelmi szempontok figyelembevételével végzett munkálatok eredményeképpen a nagykastély öt összenyitható rendezvényteremnek és egy reprezentatív nászutas lakosztálynak, míg a kiskastély három lakosztálynak ad helyet.

A majorsági épületből kialakított vendégház apartmanjai és szobái, valamint a wellness szolgáltatásokkal felszerelt fürdőház hosszabb tartózkodásra teremtenek lehetőséget. A kastély ősfás parkja megőrizte pihenőkert jellegét, miközben alkalmas lett rendezvények kiszolgálására is.

Kastély története:
A kastélyegyüttes, illetve annak helyén épített korábbi épület eredetileg a Gyurcsányi családé volt, csak a 19. század első felében lett a báró Prónay családé.

A Prónay család Túrócz vármegye legősibb családjai közé tartozott. Első ismert képviselője 1279-ben kapta adományként Tót-Prónát. Prónay Pál 1725 és 1741 között Nógrád vármegye követe volt. A család tagjai közül sokan viseltek a vármegye életében jelentős tisztet. Így köztük találjuk a századok során a vármegye tisztiügyészét és főjegyzőjét, táblabíráját és szolgabíróját, aljegyzőjét és országgyűlési képviselőjét. Prónay Mihályt 1906-ban Nógrád vármegye főispánjává választották. Ő és felesége, Batthyány Felicie a kastély utolsó lakója a II. világháborút megelőzőleg.

A II. világháborút követően a kastélyegyüttes épületei különféle funkciókat kaptak (szükséglakás, műhely, iskola, orvosi rendelő, ipari üzem, iroda, raktár, bányász klub, stb.), amely az épületek általános leromlásához, illetve örökségi szempontból nem megfelelő átalakításokhoz vezettek.

Az 1990-es évek elején a kastély ismét magántulajdonba került, és ekkor ismét jelentős átalakításokat végeztek. Az épületek visszakapták reprezentatív lakóhely funkciójukat, illetve időszakonként rendezvények céljait is szolgálták. Az átalakítások alapvetően a kastély örökségi értékeinek visszaállítását célozták meg, ugyanakkor történtek olyan beavatkozások is, amelyek nem szerepeltek a műemléki engedélyekben illetve, amelyek nem voltak összhangban az örökségi értékekkel.

2009-től a kastély új tulajdonosa teljes körűen felújította a katélyegyüttest alkalmassá téve rendezvényhelyszínként és szálláshelyként való üzemeltetésre.
A műemlékvédelmi szempontok figyelembevételével végzett munkálatok eredményeképpen a nagykastély öt összenyitható rendezvényteremnek és egy reprezentatív nászutas lakosztálynak, míg a kiskastély három lakosztálynak ad helyet.
A majorsági épületből kialakított vendégház apartmanjai és szobái, valamint a wellness szolgáltatásokkal felszerelt fürdőház hosszabb tartózkodásra teremtenek lehetőséget. A kastély ősfás parkja megőrizte pihenőkert jellegét, miközben alkalmas lett rendezvények kiszolgálására is.

A 2011-ben megnyílt Prónay-kastély egyik impozáns lakosztályában 2012 szeptembertől új különlegességek kerültek berendezésre. A Herendi Porcelánmanufaktúra és az Alsópetényi Prónay-kastély együttműködésének köszönhetően az országban immár harmadik helyszínen áll a vendégek rendelkezésére egyedi kialakítású, a lakosztály berendezésére és a Herendi porcelánok összhangjára fókuszáló Herend Lakosztály.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *