Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7964Kötcse látnivalói

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Kötcse, Kossuth u. 2.
GPS koordináta
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

e-mail:

kotcse@enternet.hu

Telefon:

84/367-531

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-06-03 - Látogatás dátuma: 2008-05-17 - Utolsó módosítás: 2008-06-03Kötcse település nevének eredete
"...személynévi eredetű, a kék melléknév -csa képzőbokros származéka a személynév, amelyből helységnév lett (Kékcse -> Keccse -> Köccse, rövidülés és labializáció)." – írja Várkonyi Imre: Somogy megye helységneveinek rendszere, Kaposvár, 1984. (39. p.)

Az első írásos említése II. Endre korából,1229-ből való: Keccha inferior (Alsó-Kötcse) és Keccha superior (Felső-Kötcse). A 14-15. században a székesfehérvári káptalan tulajdona volt. A török hódoltság idején elpusztult, majd az Antall család, az akkori tulajdonosa telepítette újra az őslakosok mellett Hessen tartományból érkező evangélikus német jobbágyokkal.

Kötcse: kúriák völgye
A 7-es műútról Balatonszárszónál délre letérve elfogadható minőségű bekötőúton juthatunk a Balatontól mindössze 9 kilométerre fekvő zsáktelepülésre.

Somogy településeinek nagy részén a XVIII. században számos kisnemesi kúria épült. Különösen jellemző ez Kötcsére, ahol tizenkét kúriában laktak a kisnemesek. Ettől kezdve a falu életét a kis- és középnemes birtokosok, alispánok, ügyészek határozták meg, és a jobbára Németföldről áttelepült evangélikusok és a zsidó kereskedőcsaládok.

Látnivalók:http://balaton.blog.hu/tags/kötcse?tags=kötcse
"Kilenc kúria mesél Kötcse dicső múltjáról. Kilenc abból a tizenkilencből, amit a 19. században építettek. Első tulajdonosai valaha mind valamiféle rokonságban álltak az Antall-ősökkel, a néhai miniszterelnök, Antall József családjával. Kilenc kúria maradt meg (fő- és alispánoké, orvosoké, ügyészeké volt régen), s mára szinte valamennyi régi szépségében látható, mert új gazdára lelt. Számos ismert személyiség vásárolt kúriát Kötcsén. Egykori kúria az iskola és óvoda épülete is. Négy műemléknek számít. Büszkék rá a kötcseiek, hogy ilyen módon sikerült megőrizni a múlt egy darabját."

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Hertelendy Miklós: Volt mégegy kúria, (talán a legszebb), ahonnan a kommunizmus alatt elűzték vitéz Hertelendy Miklóst a fehérvári 10. huszárok nyugalmazott ezredesét, az 1919 december 13-i Limanovai csata hősét, a Wienerneustadti akadémia lovaglótanárát, mintaként is szolgáló mezőgazdasági és állattanyésztési nagyüzem létrehozóját, aki a tabi járás országgyűlési képviselőjeként falu későbbi felvirágoztatásához nagyban kozzájárult. E kúriát lebontották, tehénistálót építettek belőle az egykori teniszpályán, majd ezt is hagyták tönkremenni, később teületen döglött tehenek maradványait lehetett találni. Jelenleg a falu másik végén a Keserű Ilona népművész és gyűjtő, valamint testvére Keserű Sándor hadbíró,(aki szerkesztője volt a falu almanahjának,)házában tartják a kormányhívek évi találkozójukat. Kár kötcséért, a korábban 3000 lakossú gazdag félig sváb faluért.

Tefner Zoltán: Van még egy kúria, a Miklós-kúria, amely a családom tulajdonában van. Elküldeném a fotóját, ha tudnám hova kell küldenem. Tefner Zoltán Kötcse 8627 Kossuth L. u. 22.


Mihcsi Gborn: A flapon az Evanglikusnak templom s Iskola Mzeum feliratra kattintva a kpeknl reformtus templom felirat van. Akkor most evanglikus

www.kastlyok.hu  * Start  *