Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3909

Vörös - (Teleki-Zeyk)-Kelemen-Harsányi-Járvás-Schaaf-Michels kastély

Kategória Kastély , Kastélyszálló

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 6043 Kunbaracs, Csarada dűlő 1.
GPS koordináta N 46.993807,E 19.390655
Régió Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet

http://voroskastely.hu

e-mail

info@voroskastely.hu

Telefon

+36306401109

Megjegyzés

FIGYELEM: nem kastélyszálloda jelleggel üzemelteti a tulajdonos, előzetes foglalás szükséges!
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-01-19 - Látogatás dátuma: 2014-08-22 - Utolsó módosítás: 2015-07-26A kastély magántulajdonban van, 2010-ben vásárolta meg egy Pest megyei család, az akkor 12 hálószobás kastélyt, melyet saját igényei alapján alakított át. Óriási telek közepén áll a kastély, öreg vadnarancsfák között vezet az út a kastélyig. A kastély 8 szobáját a "Falusi vendéglátás" keretében (egyedileg berendezett szobák) vendégek igénybe vehetik, előzetes megrendelés (foglalás) útján, közvetlenül a kastély WEB lapján keresztül. Akár esküvő helyszíneként is szolgál, családbarát, tanösvények, lovaglás, WiFi, Tó és fürdőház, stb.

Magyarországon nem a szokás park és épület belső/külső fogadja a vendégeket. Szépen kialakított, gondozott park (54 hektár terület), távol a világ zajától, minden kényelemmel felszerelve várják a vendégeket, akik maguk mögött szeretnék hagyni a város zaját és gondjaikat.

(Köszönet a Tulajdonosnak, hogy lehetőséget adott a kastély megismerésére és bemutatására).


Forrás: www.kunbaracs.hu
A falutól északnyugatra, egy majorban áll a közkeletű nevén ?vörös kastélynak? nevezett épület. A vörös szó nem az építtető vagy tulajdonos családra, hanem az épület egykori vörös cseréptetejére, esetleg az egykor a főhomlokzat közepén elhelyezett ? azóta lebontott ? vörös téglatoronyra utal. A kastélyt 1920-ban említették először ?vörös kastély? néven.) Az épület legrégebbi része, a földszinti boltozatos terem (a Lovagterem), az 1780-as években épülhetett. A körülbelül 400 katasztrális holdat kitevő birtok központjában álló építményt valószínűleg a széki gróf Teleki család gyömrői ágának valamely tagja építtethette, melyre a téglákon talált GTS és T betűk utalnak.

A főként erdélyi birtokokkal rendelkező Zeyk hamarosan eladhatta baracspusztai földjeit, a kastély helyét ugyanis az 1872?84-es III. katonai felmérés már Tavaszi-major néven említi. Ekkoriban történhetett az addig gazdasági épületként használt ház emeletráépítéssel való kastéllyá alakítása, melyre a földszinti folyosó falába vésett 1873-as évszám alapján következtethetünk.

Az 1910 körül már biztosan dr. Kelemen Béla tulajdonát képező épületen 1920-ban komolyabb átépítést végeztek: átalakították a korábban nyitott, hagymasisakos bejárati tornyot, és két félköríves lépcsőt építettek az új torony két oldalán újonnan kialakított bejárati ajtókhoz.

Az épületet 1945 után nem államosították, mivel tulajdonosai paraszti származásúak voltak, és sokat tettek a környékbeli mezőgazdaság fejlesztéséért. Ekkor a kastélyt Schaaf József és felesége, valamint rokonaik, a Michels család lakták. A Michelsek 1948-ban meg is vásárolták az épületet, melyet 1979-ig használtak. Akkor adták el a kunbaracsi Uj Tavasz Mgtsz-nek.

A termelőszövetkezet anyagi eszközök híján még az állagmegóvást is nehezen tudta megoldani. A kastély kálváriája 1984-ben kezdődött, amikor az Mgtsz (amely időközben egyesült a ladánybenei Rákóczi Szakszövetkezettel) eladta a kastélyt egy vállalkozónak, aki panzióvá akarta átalakítani. Nem sokkal a munkálatok elkezdése után azonban elfogyott a pénze, így továbbadta a tulajdonjogot. Mivel 1991-ben a tetot is leszedték, az épület állapota egyre gyorsabban romlott. Felújítása az utolsó pillanatban kezdődött el, és 2000 végére be is fejeződött. Az épület kiváló példája annak, hogyan lehet egy összeomlás határán álló szép épületet megmenteni.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *