Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2200

Apponyi Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 7184 Lengyel, Petőfi u. 6.
GPS koordináta N 46.381044,E 18.370600
Régió Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet

http://www.apponyis.sulinet.hu/-hungarian-/index.htm

e-mail

info@apponyis.sulinet.hu

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-19 - Látogatás dátuma: 2007-10-07 - Utolsó módosítás: 2016-09-23A lengyeli uradalmat a gróf Apponyi család 1799-ben vásárolta meg Amadé bárótól.
A mai kastély – melyben az iskola működik – 1824 és 1829 között épült klasszicista stílusban. Építtetője gróf Apponyi József. Az építtető elképzelése szerint a kastély úgy épült, hogy magán hordozza egy naptári év jegyeit. Az évet, mint egy kerek egészet, a kastély jelképezte. Az évben a négy évszakot és a négy negyedévet négy bejárati ajtóval fejezte ki. Az év 12 hónapját a kastély 12 kéménye szimbolizálja. Egy év 52 hetét ötvenkét szobával, az év háromszázhatvanöt napját pedig ugyanennyi ablakkal fejezte ki.
A kastély tetőszerkezete 1905. január 19-én egy tűzvész következtében teljesen leégett. A padlás terében sok értékes régi bútorzat lett a tűz martaléka. A kastély tetőzeténekújjáépítését Feller Sándor budapesti építész vállalta el. Feller a kastély tetőzetének francia stílust adott, színes mozaikpalával fedte be, és sok tetődíszítő elemet alkalmazott.

A kastélyt Apponyi Sándor gróf 1925. április 18-án végrendeletében feleségére Eszterházy Alexandra grófnőre hagyta. A grófnő a kastélyt teljes berendezésével együtt 1926-ban a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta. A Magyar Nemzeti Múzeum a kastély berendezését 1934-ben budapesti aukción elárverezte így 1944-ig üresen állt. Ekkor a szovjet csapatok katonai kórházat rendeztek be benne. 1945. májusában a kastélyban internálótábort létesítettek a Völgységnémet ajkú lakosai számára. 1946. októberében a kastélyban mezőgazdasági középiskola létesült, amely most is működik.

A kastély nem csak építészeti értékével, hanem kultúrtörténeti jelentőségével is megérdemli, hogy az enyészettől megmentsük. A település neolit-kori „lengyeli kultúrája”, amelyet Wosinsky Mór régész – plébános tárt fel, először a kastélyban került bemutatásra.
A XIX. század végétől a kastély kincse volt gróf Apponyi Sándor híres hungarica gyűjteménye. A nagy bibliofil a magyar vonatkozású régi külföldi könyveket gyűjtötte. Katalógusa 1900 és 1927 között négy kötetben és egy füzetben jelent meg. 1924-ben a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta az egészet: ez ma az Országos Széchényi Könyvtár Apponyiana különgyűjteménye.

A kastély teljes rekonstrukciója esetén alkalmas lehet az oktatási feladatokon túl konferenciák, kiállítások megszervezésére, rendezésére. Az épület műszaki állapotának végzetes romlásával kell számolni, ha a közeljövőben nem történik meg a renoválás. A kastély emlékhelye Apponyi Sándornak és feleségének, akik a híres „BibliothekaApponyiana” –t hagyták a nemzetre. Emlékhelye Wosinsky Mórnak a „lengyeli kultúra” feltárójának, a Tolna Megyei Múzeum alapítójának.
A kastély épületét egy 22 hektáros angolpark övezi.

A kastély nagyon leromlott állapotban van, máladozó vakolat, betört ablakok, stb. Láthatóan a tetőt és az esőcsatornát nemrégen teljesen felújították.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *