Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3096Cziráky Kastély

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Lovasberény
GPS koordináta N 47.312759,E 18.544579
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2018-07-21 - Utolsó módosítás: 2019-11-25Már sokszor jártunk erre, keresztül utazva Lovasberényen. Mostani utunk során (2018.07.21.) úgy tűnt, mintha a kastély parkban lévő kápolna felújításra került volna, betértünk, hogy megnézzük.
Sajnos nem került be a Nemzeti Kastélyprogramba, így sorsára hagyták, tavasztól - Őszig látogatható.
Sajnos semmi változás, se a kápolnán, se a kastélyon, romos állapotban mindkettő.

2006-óta, amióta korábban benéztünk Lovasberénybe, a kastély és környezete nem változott, sőt, csupán öregedett, a környezetét fű növi, a kápolna állapota is csak romlik, a kastélyban nem történt változás, se belül, se kívül.

Fejér megye csodás kastélyokkal dicsekedhet, ezek közül is az egyik legelegánsabb a Czirákyak lovasberényi otthona volt. A klasszicista épület a XIX. század elején, Cziráky Antal Móric megbízásából, Rieder Jakab fehérvári építész tervei szerint épült, értékét a messze földön ismert angolpark növelte. Az épületegyüttes a park sarkában ma is álló barokk kápolnával alkot egységet.

A kastély a Műemlékek Állami Gondnoksága kezelésében volt (azóta már a műemlékvédelem a gyakorlatban megszűnt létezni (A Miniszterelnökségi Hivatalban van valaki akinek a feladata a műemlékvédelem?). Állagmegóvása megkezdődött, a födém cseréje beleződött, a romos részek "takarítása" - feltárása elkezdődött. A kastély a felújítás alatt is látogatható. A kastély parkjában lévő kápolna is megtekinthető, a kulcsa a biztonsági őrnél van.

Forrás: http://www.forsterkozpont.hu/helyszinek/cziraky-kastely-lovasbereny
"A XV. századi alapokon nyugvó műemlékegyüttes fénykorát az 1800-as években élte. A birtokot 1730-ban vásárolta meg az addigra már magyar honosságot nyert báró Fleischmann Anzelm Ferenc császári és királyi tanácsostól cziráki és dénesfalvi Cziráky József. A lovasberényi uradalmat a családi birtokmegosztáskor 1763-ban Cziráky György kapta meg. Az ő nevéhez fűződik a korábbi kúria átépítése. Valószínűleg Rieder János székesfehérvári építőmester tervei alapján 1763 – 1767 között építették ki az ott álló épületrészek felhasználásával. 1775-ben Bátyja, Cziráky László örökölte a birtokot, jelentős átalakításokra került sor, hogy aztán fia, a főispánként, majd országbíróként is jegyzett Cziráky Antal Mózes folytassa 1792 után a munkát. Nevéhez fűződik a kastély mai képének kialakítása. A két, párhuzamos épületszárnyat ekkor kötötték össze a középső, emeletes főszárnnyal. Az építkezés 1804-ben kezdődött (a téglák egy részén az 1803-as dátum olvasható) Rieder Jakab (az eredeti építőmester fia) tervei alapján. A klasszicista épület portikuszának timpanonjába a Cziráky- és az Illésházy-címer (Cziráky felesége illésházi Illésházy Julianna grófnő volt) került. Ekkor épült a díszudvartól északra álló L-alaprajzú kiskastély és a kiskastéllyal szimmetrikus, mára elpusztult istálló. Ekkoriban alakították át a díszkertet angolkertté. Különleges növények díszelegtek itt, és országos hírűvé vált üvegházat is emeltek. A kastélyparkban vadászlakot, a tóparton romantikus, fehérre meszelt halászkunyhót építettek."
Az oldal időközben megszünt, helyette semmi, mivel a műemlékvédelem elfelejtve!

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *