Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English Deutsch



Kapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta




Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4095



Vásárhelyi-Bohus-Bréda-Kovács-Sebestyén kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 5743 Lökösháza, Bréda major
GPS koordináta N 46.447172,E 21.240025 - nem pontos!
Régiół Dél-Alföld
Megye Békés

Internet:

http://www.bredakastely.hu/

e-mail:

info@bredakastely.hu

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: Imre György - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2016-06-05 - Utolsó módosítás: 2016-06-06



Forrás: wikimapia WEB lapja
"A kastély történetéről csak keveset lehet tudni. Lökösháza területét 1725-ben kapta meg a császári lovastiszt, Edelspacher Zsigmond. Nőági örököse, Bánhidy János 1770-ben a velencei patrícius család leányát, Capetta Krisztina Annát vette feleségül. A velencei asszony veje, Vásárhelyi János építtette a Bréda-kastélyt. A pontos dátum nem ismert, 1810 tájára valószínűsítik a szakemberek. Az építtető feleségének ösztönzésére a kastély Andréa Palladio építész vicenzai Villa Rotondájának majdnem hű másolata lett. Szintén feltételezés, hogy a Bréda-kastély talán Pollack Mihály műve."

"A Vásárhelyi János Arad megyei alispán által egy kisebb homokdombra 1810-ben építtetett, s azóta részben átalakított empire stílusú Vásárhelyi-Bréda-kastély, a vicenzai Villa Capra Rotonda utánérzése. Az 1948-as lakosságcsere alatt a komornyik, nevezett Leszkó és a felesége a kastélyban található valamennyi értéktárgyat ellopva, valósággal kifosztották a kastélyt. A fellelhető vasúti szállítójegyzékek alapján, csak az "egyéb vagyontárgyak" 6 azaz hat vagonnyi mennyiséget foglaltak magukban. Később a hátramaradt Leszkó rokonok a még mozdítható "értékeket" (mestergerendák az istállók födémzetéből és más hasonló értéktárgyak) is kivitték magukkal Csehszlovákiába. Az azóta eltelt időben a kastélynak a Bánkúti Állami Gazdaság majd a Mezőhegyesi Mezőgazdasági Kombinát volt a tulajdonosa és irodaházként működött. Miután eladták a Kevermesi termelőszövetkezetnek és ezt követően több tulajdonosa is volt teljesen leromlott az állapota. A kastély ma már csak rom, valószínűleg soha sem lesz helyreállítva. A környező kastélyparkot kivágták. Néhány fa még maradt. A hajdani 20-25 évvel ezelőtti környezetnek szinte nyoma sem maradt."

(Forrás: Wikipedia )


Forrás: Bréda kastély blog
A kastélyt 2004-ben láttuk meg először szomorú elhagyatottságában, az elburjánzott aljnövényzettől szinte megközelíthetetlenül, de amikor áttörtük magunkat a bozóton, olyan nagy hatást tett ránk magányos méltóságával, hogy elhatároztuk, ezt a kastélyt megmentjük a végromlástól.
A Vásárhelyi-Bréda Kastély Magyarországon, sőt Közép-Európában egyedülálló palladieszk, négy timpanonos, toszkán oszlopos kastély, amely Palladio legnevezetesebb, Vicenzában található Villa Almerico-Capra (La Rotonda) utánérzése.

Stílusát tekintve a kastély a mediterrán tájat idézi, a klasszikus korok nagyjainak épületeit hozza elénk, a XIX. század hajnalának romlatlan és hőn vágyott romantikáját csempészve falai közé.
A kastély 2009-ben új, piros tetőt kapott, és a 2010. év folyamán sikerre vitt pályázat megteremtette teljes megújhodásának nemtelen, de szükséges feltételének talán legfontosabbikát, a pénzt.
A tavasz – megújhodás, a kastély felújítása elkezdődött, s reményeink szerint 2012 tavaszán üde arccal várja, hogy megsimogasd tekinteteddel.

Bizalommal lépünk tehát ez egészen új, eredeti megoldásokat felmutatni képes tartalommal felruházott kastéllyal a nyilvánosság elé.

Projektzáró rendezvény 2012. december 28.
A 2012-es év utolsó napjaiban lezárult a kastélyfelújítási projekt. Ez annyit jelent, hogy a külső munkálatok teljes mértékben elkészültek, a kastély belülről is megújult, s már csak néhány dolgot kell megtenni a tavaszi, előre láthatóan márciusi nyitásig.


Sajnos eddig nem volt lehetőségem a kastélyt bemutatni saját képalbummal, így az Interneten elérhető képek közül töltöttem le néhányat, a kastély engedélyével.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *